Plan - Statul român vrea să devină fabricant și furnizor direct de materie intermediară pentru mai multe industrii, inclusiv pentru cel mai mare producător de îngrășăminte din țară

Plan - Statul român vrea să devină fabricant și furnizor direct de materie intermediară pentru mai multe industrii, inclusiv pentru cel mai mare producător de îngrășăminte din țară

Sursă foto: https://www.dolomitabaita.ro/

scris 31 iul 2024

Statul român vrea să devină fabricant și furnizor direct de materie intermediară pentru mai multe industrii, printre care cea de îngrășăminte, inclusiv pentru Azomureș, cel mai mare producător local de profil, după ce mulți ani doar a extras și livrat în acest scop un mineral-cheie, în cadrul unei asocieri în participațiune cu companii private, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania de stat Băița SA, controlată integral de Ministerul Economiei, deține din 2004 licență activă de concesiune pentru exploatarea zăcământului de dolomită Băița-Bihor. Dolomita, bogată în magneziu și calciu, este folosită la fabricarea îngrășămintelor agricole și a hranei pentru animale, dar și în industria sticlei, în cea a ceramicii, în construcții sau în siderurgie.

Urmărește-ne și pe Google News
ROCA Industry pregătește obligațiuni de până la 50 milioane lei CITEȘTE ȘI ROCA Industry pregătește obligațiuni de până la 50 milioane lei

În 2013, compania a încheiat contract de asociere în participațiune pe 10 ani cu Remat Group Management SRL (înlocuită ulterior cu Strategic Resources SRL) și BS Recycling SRL, pentru exploatarea și valorificarea resursei, Băița SA beneficiind de 50% din profitul asocierii.

Strategic Resources, societate cu profil minier, este deținută, în calitate de beneficiari reali, de către Adrian Mihai Manole (30%), Mihai Dan Cernăianu (16,5%), Șerban Mihai Tănăsescu-Enciu (16,5%), Victor George Turea (16,5%), Cristina Turea (10%), Iuliana Cernat (10%) și Metanef Holdings AG din Elveția (0,5%), conform datelor termene.ro. BS Recycling, specializată în demolări, ecologizări și construcții industriale și de infrastructură, este controlată și condusă de Ciprian Cornel Bot.

LISTA Tarifele practicate de executorii judecătorești vor crește și de 5 ori: Noile tarife minime și maxime pregătite CITEȘTE ȘI LISTA Tarifele practicate de executorii judecătorești vor crește și de 5 ori: Noile tarife minime și maxime pregătite

Fiecare societate din această asociere în participațiune avea un rol bine stabilit și anume: societatea Băița SA se ocupa de extragerea dolomitei din subteran, societatea BS Recycling se ocupa de măcinare-micronizare, întreținerea liniei de măcinare-micronizare, iar Strategic Resources SRL, de vânzare către beneficiari″, se arată într-un document guvernamental.

Potrivit sursei citate, începând cu a noua lună a activității de producție, trebuia să se ajungă la livrarea cantității de 10.000 de tone de dolomită lunar.

Booking, amendă uriașă în Spania. Europa își intensifică controlul CITEȘTE ȘI Booking, amendă uriașă în Spania. Europa își intensifică controlul

″Deși cantitatea asumată în documentația care fundamentează afacerea a fost de 10.000 tone lunar, această cantitate nu a fost realizată, din lipsa desfacerii produsului finit, atribut al asociatului Strategic Resources SRL, conform clauzelor contractuale. (...) Societatea Băița SA Ștei era furnizor captiv de dolomită, față de consorțiul de asociați, care avea ca proprietate aportată linia de concasare produs finit și avea exclusivitate la vânzarea produsului, către unicul beneficiar semnificativ, societatea Azomureș SA″, mai scrie în document.

La finalul lui 2022 a fost semnată încetarea contractului de asociere în participațiune, acordul de lichidare a activului și pasivului asocierii fiind încheiat în august anul următor.

Primarul Capitalei le cere consilierilor locali ai Sectorului 5 să nu voteze PUD-ul privind proiectul construcției de blocuri turn de 35 de etaje. Precizările One United Properties CITEȘTE ȘI Primarul Capitalei le cere consilierilor locali ai Sectorului 5 să nu voteze PUD-ul privind proiectul construcției de blocuri turn de 35 de etaje. Precizările One United Properties

″Cu această ocazie, societatea Băița SA a rămas fără instalație de procesare a dolomitei, fiind imposibilă realizarea obiectului de activitate: exploatarea și valorificarea superioară a zăcămîntului de dolomite. Chiar dacă punctele tari date de compoziția chimică recomandă multe domenii de utilizare, în momentul de față activitatea societății Băița SA este blocată, întrucât nu dispune de instalație de concasare-sortare-măcinare dolomite. (...) Situația financiară actuală nu mai permite nici măcar finanțarea întreținerii lucrărilor miniere ce asigură accesul la resursă. (...) Materia primă obținută din activitatea de exploatare trebuie procesată, iar societatea nu dispune de o astfel de instalație, nici de resursele financiare necesare achiziționării unei instalații″, se mai afirmă în document.

În consecință, se are în vedere efectuarea unei majorări de capital de către acționarul unic, Ministerul Economiei, cu suma de 11,643 milioane lei. Băița SA a terminat anul trecut cu profit net de circa 25.000 lei, la venituri totale de 7,1 milioane lei, dar și cu datorii de aproape 16 milioane lei. Societatea avea, la finalul lui 2023, peste 80 de angajați și capital social de aproape 10,6 milioane lei.

Decizie pregătită - Persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători să nu mai poată călători cu trenul CITEȘTE ȘI Decizie pregătită - Persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători să nu mai poată călători cu trenul

″O majorare de capital pentru realizarea unei investiții prin achiziționarea și punerea în funcțiune de utilaje și echipamente necesare activității de exploatare și prelucrare a dolomitei din zăcământul Băița-Bihor reprezintă soluția optimă în vederea asigurării continuității societății Băița SA și maximizării averii acționarului unic, statul român, pe fondul profitului și a rentabilității obținute în urma investiției″, se argumentează în document.

Astfel, banii de la Ministerul Economiei ar urma să fie folosiți la retehnologizarea utilajelor miniere, precum și pentru cumpărarea și punerea în funcțiune a unei instalații de prelucrare a dolomitei.

Profit News TV - Maratonul Inteligența Artificială în Economie. Director Microsoft Cloud Solutions: AI nu are o viață de sine, nu poate exista în afara sistemului creat de om. Dacă am scos cloud-ul din priză, am oprit și AI CITEȘTE ȘI Profit News TV - Maratonul Inteligența Artificială în Economie. Director Microsoft Cloud Solutions: AI nu are o viață de sine, nu poate exista în afara sistemului creat de om. Dacă am scos cloud-ul din priză, am oprit și AI

Ministerul a cerut deja cei 11,643 milioane lei necesari pentru majorarea de capital din Fondul de rezervă bugetară, fiind așteptată aprobarea Guvernului în acest sens.

″(...) în urma analizei economice și financiare generale a afacerii și a proiectului de investiții, se observă că rata internă de rentabilitate a proiectului de investiții, de 12,06%, este superioară ratei rentabilității așteptate în piață, de 9,49%. Din studiul întocmit rezultă o perioadă de recuperare a investiției de 3 ani și 240 de zile. În baza studiului, rezultă faptul că rentabilitatea investiției este rezonabilă pentru investitor, eliminând astfel elementul avantajului economic și, pe cale de consecință, încadrarea măsurii de majorare a capitalului social la categoria ajutoarelor de stat″, se mai susține în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
zăcăminte dolomită
băița sa
azomureș îngrășăminte
companii de stat
utilizări dolomită