Marea Britanie investighează o investiție de miliarde de dolari a Amazon în startupul de AI Anthropic

Marea Britanie investighează o investiție de miliarde de dolari a Amazon în startupul de AI Anthropic
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 aug 2024

Investiția de miliarde de dolari a gigantului de comerț electronic Amazon în firma americană de inteligență artificială Anthropic este investigată oficial de un organism de reglementare a concurenței din Marea Britanie, transmite CNBC.

Autoritatea pentru Concurență și Piețe a declarat joi că a început o investigație de ”Fază 1” privind investiția și parteneriatul Amazon cu Anthropic, pentru a evalua dacă acordul a dus la o situație relevantă de fuziune care ar putea afecta concurența în Regatul Unit, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Beyonce și jocurile pentru PlayStation au ajutat Sony să înregistreze o creștere de 10% a profitului trimestrial CITEȘTE ȘI Beyonce și jocurile pentru PlayStation au ajutat Sony să înregistreze o creștere de 10% a profitului trimestrial
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

După examinarea inițială a parteneriatului Amazon-Antropic, CMA are acum ”informații suficiente” pentru a începe o anchetă oficială, a spus autoritatea de reglementare într-o notificare pe site-ul său.

CMA are acum până la 40 de zile lucrătoare pentru a decide dacă tranzacția ar putea dăuna concurenței și, prin urmare, ar trebui să fie analizată în continuare într-o investigație aprofundată de „Faza 2”.

Amazon a finalizat în martie o investiție de 4 miliarde de dolari în Anthropic. Acordul a constat într-o aalocare inițială de 1,25 miliarde USD, în septembrie, urmată de o tranzacție suplimentară de 2,75 miliarde USD, finalizată la începutul acestui an.

Ca parte a acordului, Amazon va pune la dispoziție modelele lingvistice mari puternice ale Anthropic pe platforma sa Bedrock pentru construirea de aplicații AI generative.

Modelele Anthropic vor fi, de asemenea, antrenate și implementate pe propriile cipuri AI personalizate ale Amazon, care au fost construite de divizia sa de cloud computing Amazon Web Services.

Într-o declarație pentru CNBC, un purtător de cuvânt al Amazon a spus că compania este ”dezamăgită” că CMA a continuat cu o anchetă inițială de fuziune de fază 1, adăugând că colaborarea sa cu Anthropic ”nu ridică probleme de concurență și nu atinge pragul de revizuire al CMA”.

Apple spune că-și dezvoltă AI-ul „în mod responsabil” CITEȘTE ȘI Apple spune că-și dezvoltă AI-ul „în mod responsabil”

”Investind în Anthropic, Amazon, împreună cu alte companii, ajută Anthropic să extindă opțiunile și concurența în această tehnologie importantă.

Amazon nu deține nici un loc în consiliu și nici putere de decizie la Anthropic, iar Anthropic este liber să lucreze cu orice alt furnizor (și într-adevăr are mai mulți parteneri)”, a spus purtătorul de cuvânt prin e-mail.

Purtătorul de cuvânt al Amazon a adăugat că va continua să pună la dispoziția clienților modelele Anthropic prin Bedrock.

Un purtător de cuvânt Anthropic a declarat pentru CNBC: ”Suntem o companie independentă. Parteneriatele noastre strategice și relațiile cu investitorii nu diminuează independența noastră de guvernanță corporativă sau libertatea noastră de a colabora cu alții.”

”Amazon nu are un loc în consiliul lui Anthropic și nici nu are drepturi de observator al consiliului. alutăm oportunitatea de a coopera cu CMA și de a le oferi o înțelegere cuprinzătoare a investiției Amazon și a colaborării noastre comerciale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Anthropic.

Pactul Amazon-Antropic nu este singurul acord care se confruntă cu controlul autorităților de reglementare din Regatul Unit.

Aplicațiile ChatGPT câștigă din ce în ce mai mulți bani CITEȘTE ȘI Aplicațiile ChatGPT câștigă din ce în ce mai mulți bani

CMA examinează separat parteneriatul de miliarde de dolari al gigantului american de software Microsoft și investiția în gigantul AI OpenAI. Cu toate acestea, organul de pază nu a dezvăluit încă dacă va începe o investigație de Faza 1 a parteneriatului Microsoft-OpenAI.

În Statele Unite, Comisia Federală pentru Comerț din SUA a trimis în ianuarie somații giganților tehnologiei Microsoft , Amazon și Google, împreună cu firmele de inteligență artificială OpenAI și Anthropic, cerându-le să împărtășească informații despre investițiile și parteneriatele lor recente.

Unele companii tehnologice mai mici au criticat firmele Big Tech pentru strategia lor de a dobândi participații în unele dintre companiile cheie care construiesc sisteme AI avansate, pentru a se apropia de ele.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
anthropic