Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea Guvernului prin care sunt aduse modificări legislației în domeniul rețelelor de comunicații digitale, prin care se va ușura accesul operatorilor pe diverse tipuri de proprietăți în vederea construirii și îmbunătății actualei infrastructuri, însă doar contra cost, în baza unui contract.
Legea s-a aflat în dezbaterea Guvernului aproape un an, în prima formă permițând gratuit accesul furnizorilor de rețele de comunicații electronice la imobilele proprietate publică a statului și a unităților teritorial-administrative, pe motiv că astfel s-ar ușura dezvoltarea infrastructurii necesare. Actuala formă, adoptată de Guvern în martie și transmisă Parlamentului, a eliminat această posibilitate, fiind stipulat că accesul va fi contra cost, în baza unui contract. Sunt introduse însă o serie de alte prevederi, pentru a ușura accesul și a permite dezvoltarea actualelor rețelele, prin implementarea în legislația națională a unei directive europene, scrie News.ro.
Actuala lege, promulgată luni de către Klaus Iohannis, abrogă Legea 154/2012, privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice, și o înlocuiește.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit Guvernului, măsurile din noua legislație au în vedere stimularea extinderii eficiente a rețelelor de bandă largă și dezvoltarea concurenței în domeniul comunicațiilor electronice, prin facilitarea accesului pe proprietăți și a construirii rețelelor de comunicații electronice și infrastructurilor fizice asociate acestora, precum și încurajarea investițiilor în extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații electronice și a infrastructurilor fizice existente.
Legea include o serie de criterii pentru stabilirea tarifelor de acces la infrastructura fizică, în scopul recuperării costurilor suportate de către operatorii de rețea. Acestea vor fi bazate pe tarife de acces orientative, propuse de către ANCOM, care să fie avute în vedere la negocierea contractelor de acces la infrastructura fizică.
Fostul ministru al Comunicațiilor Marius Bostan afirma, la momentul adoptării Legii în Guvern, că noua legislație va ușura construcția de autostrăzi digitale și va ajuta România să mențină avansul tehnologic necesar dezvoltării economice.
"(Legea - n.r.) stabilește reguli clare pe baza cărora operatorii vor avea acces pe proprietatea publică sau privată pentru a construi sau întreține rețelele de comunicații electronice și elementele de infrastructură fizică asociate acestora. (...) Vom avea astfel o lege completă, menită să susțină și să stimuleze în continuare dezvoltarea infrastructurilor necesare accesului la comunicații electronice de secol XXI", spunea ministrul.
Accesul, indiferent de tipul proprietății, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili condițiile și tarifele aferente, marjele acestora urmând să fie stabilite de către ANCOM.
Președintele ANCOM afirma, în martie, că legea va ajuta România să rămână printre primele țări ale lumii la viteza și calitatea conexiunii de internet.
"Vitezele impresionante de internet care se ating în România se datorează în primul rând unei rețele moderne. Rețelele de comunicații din România sunt în cea mai parte de ultimă generație, investițiile operatorilor în modernizarea lor fiind masive și constante", preciza Cătălin Marinescu.