Grupul britanic din industria electronică Laird, furnizor de componente și sisteme pentru clienți precum Samsung, Apple, BMW și NASA, a deschis la București primul său centru de design din România, unde va dezvolta soluții software pentru automobile conectate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În primă etapă, echipa Laird din București va fi formată din 20 de angajați, numărul acestora putând ajunge la 40 până la finele anului.
Centrul de design va sprijini divizia Laird specializată în soluții pentru vehicule conectate (CVS) pe trei segmente, și anume telematică, integrare smartphone și sisteme de antene.
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor vrea să construiască o clădire de birouri/centru de date pentru câteva sute de IT-iști care se ocupă inclusiv de sistemul informatic al FisculuiFondat în urmă cu aproape 200 de ani la Londra, grupul Laird este printre principalii jucători din industria tehnologică globală. Grupul are circa 10.000 de angajați în 19 țări și furnizează sisteme, componente și soluții pentru protejarea dispozitivelor electronice de interferențe electromagnetice și căldură, precum și sisteme de conexiune wireless și antene.
În martie, Laird a acceptat o ofertă de cumpărare din partea fondului de private equity Advent International, care evaluează grupul la 1,2 miliarde de lire sterline (1,36 miliarde euro).
La finalul anului 2015, Laird a preluat Novero, fosta divizie de tehnologie auto a Nokia, de la moștenitorii omului de afaceri român Dinu Patriciu, decedat cu un an înainte, contra sumei de 65 milioane euro. Tranzacția face obiectul unui litigiu, în care Laird nu este implicată, între KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului energetic kazah de stat KazMunayGas, prin care acesta își controlează operațiunile din România, inclusiv rafinăria Petromidia a Rompetrol Rafinare, și una dintre moștenitoarele lui Patriciu, Melanie Anne Chen.
KMG International acuză că, prin cedarea Novero către Laird, Chen ar fi avut ca scop zădărnicirea demersurilor de punere în executare a unei decizii anterioare a unui tribunal arbitral olandez, care îi obliga pe moștenitorii lui Dinu Patriciu să plătească despăgubiri de 200 milioane dolari către KMG, în urma unei dispute generate de preluarea Rompetrol în perioada 2007-2009. KMG susține că Novero ar fi putut fi utilizată pentru plata despăgubirilor respective.