Google lansează o nouă versiune a serviciului său de streaming, Play Music, care primește o interfață nouă și sugestii automate, bazate pe inteligența artificială.
Într-o măsură mai mică sau mai mare, inteligența artificială își face loc în mai toate serviciile Google, iar compania americană o folosește atât pentru a-și îmbunătăți serviciile, cât și pentru a-i oferi acces la cât mai multe informații, permițându-i astfel să învețe.
Spre deosebire de Apple Music, unde este preferată intervenția umană pentru diverse sugestii și playlist-uri, Google merge pe algoritmi artificiali care încearcă să înțeleagă preferințele utilizatorului, pentru a-i sugera muzică pe gustul acestuia.
Elias Roman, managerul de produs, susține că, odată cu introducerea noilor algoritmi, Play Music nu se mulțumește doar să rețină ce melodii preferă utilizatorul, ci încearcă să înțeleagă de ce este preferată o melodie sau un gen muzical într-un anumit moment.
Astfel, sistemul de învățare artificială va urmări când, unde și, dacă este cazul, în ce situație specifică un utilizator a ales să asculte o anumită melodie. Ca urmare, sugestiile pe care aplicația le va face va lua în calcul aceste criterii, ajungând să știe ce melodii preferă utilizatorul într-o dimineață de sâmbătă, într-o seară ploioasă sau în timp ce face sport.
De altfel, noua versiune vine și cu o nouă interfață, care scoate în prim plan tocmai acestei noi facilități. Ecranul încărcat la deschiderea aplicației va fi compus din sugestii realizate automat pentru acel moment și acel loc.
Mai mult, Play Music descarcă automat melodiile pe care algoritmul artificial consideră că utilizatorul ar dori să le asculte, astfel că aplicația ar putea fi folosită și fără o conexiune la internet pentru ascultarea sugestiilor automate.
Alături de Spotify, Play Music este principalul competitor pentru Apple Music, fiind disponibil în 62 de țări, inclusiv în România și pe toate platformele de la telefon mobil, la PC. Utilizatorul poate folosi Play Music gratuit pentru a asculta propriile melodii salvate pe serverele Google, iar pentru a avea acces la întreaga bază de melodii, abonamentul lunar costă 22 de lei.