Criza de specialiști din domeniul IT devine tot mai acută, soluțiile de rezolvare putând fi căutate nu doar în zona educației, ci și în atragerea de specialiști din țările vecine, în special din Ucraina și Moldova, a arătat Alexandru Lăpușan, CEO Zitec și vicepreședinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), într-un interviu acordat Life.ro.
Pe lângă scutirile de impozit acordate programatorilor, Lăpușan crede că există multe alte măsuri care ar putea să ne faciliteze atragerea de talente din afara României. “Există o piață apropiată – mă refer la Ucraina -, care și-ar dori să vină în România. Și am stabilit deja că avem nevoie de resursă umană. La fel și din Republica Moldova. Dacă nu avem specialiști, atunci să luăm de la ei, la fel cum alții iau de la noi. Cum alții ne fură materia cenușie, poate ar trebui și noi să facem asta”, spune vicepreședintele ANIS, în interviu.
Potrivit afirmațiilor sale, situația în domeniu este deja gravă, școala românească neacoperind nici jumătate din cererea de specialiști din industrie. “Într-un studiu realizat de ANIS, se estimează că școala românească produce undeva la 6.000 – 7.000 de absolvenți anual pe format IT, iar necesarul anual de noi job-uri este de 12.000. Iar din primii menționați nu toți rămân pe meleagurile noastre. Mulți pleacă imediat din țară. Alții au poate alte activități - antreprenoriale sau din alte industrii”, arată Lăpușan, constatând că efectele concurenței acerbe în atragerea de personal se văd în zona de salarii, care vor crește în continuare pentru că cererea rămâne ridicată.
Puteți citi integral interviul realizat de Life.ro cu Alexandru Lăpușan aici.