Discounturile Oracle și IBM, indicate ca sursă a șpăgii pentru două contracte IT ale ANAF în dosarul condamnării fostului șef al Fiscului Sorin Blejnar

Discounturile Oracle și IBM, indicate ca sursă a șpăgii pentru două contracte IT ale ANAF în dosarul condamnării fostului șef al Fiscului Sorin Blejnar

Sorin Blejnar

scris 12 aug 2019

Faptul că ar fi beneficiat din partea Oracle România SRL și IBM România SRL de discounturi superioare celor standard practicate de subsidiarele românești ale celor doi giganți multinaționali ar fi permis firmei Romsys să câștige în 2011, prin interpuși, două licitații pentru servicii și echipamente IT organizate de ANAF și să dea o șpagă de 20% din valoarea contractelor astfel adjudecate șefului de atunci al Fiscului, Sorin Blejnar, și unui subordonat al acestuia, se arată în documentele dosarului în care Blejnar a fost condamnat definitiv, în mai 2019, la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență.    

Nevoia de generatoare urcă puternic. Alimentarea continuă cu electricitate - vitală CITEȘTE ȘI Nevoia de generatoare urcă puternic. Alimentarea continuă cu electricitate - vitală
Urmărește-ne și pe Google News

Nici Oracle România SRL, nici IBM România SRL și nici vreun șef, angajat sau colaborator de-al lor nu au fost acuzați de vreo infracțiune în acel dosar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un manager al Oracle a dat declarații procurorilor în calitate de martor. Acesta a confirmat la audierile de atunci că Oracle a oferit câștigătorului licitației un discount superior celui standard, însă a susținut că decizia de majorare a discountului a fost justificată de "volumul achiziției și importanța clientului". Doi foști top-manageri ai IBM apar chiar ca martori denunțători în dosarul lui Blejnar, denunțurile fiind formulate în 2016.

Economia Marii Britanii s-a contractat pentru prima oară din 2012 CITEȘTE ȘI Economia Marii Britanii s-a contractat pentru prima oară din 2012

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat oficial, joi, că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruțescu, acuzat de opt fapte de luare de mită. Suma totală pe care ar fi primit-o de la firme din domeniul IT este de peste 869.000 de euro.

Mîndruțescu este acuzat că ar fi pretins și ulterior primit "suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat  - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)”.

Procurorii DNA susțin că banii ar fi fost primiți de Mîndruțescu în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

”Singurul lucru pe care aș vrea să îl spun e că compania Oracle nu e parte din acest dosar. Considerăm, din datele care ne-au fost puse la dispoziție, că este vorba de o regretabilă neînțelegere. Împreună cu avocații noștri vom încerca să aducem în zilele următoare probele noastre pentru a încerca să rezolvăm această regretabilă neînțelegere”, a declarat Sorin Mîndruțescu la ieșirea de la audierile de la DNA.

Într-un răstimp de secetă la nivelul ofertelor primare și cu etape mari de lichiditate scăzută în piața secundară, BVB își reduce veniturile și raportează un profit semestrial cu 45% mai mic CITEȘTE ȘI Într-un răstimp de secetă la nivelul ofertelor primare și cu etape mari de lichiditate scăzută în piața secundară, BVB își reduce veniturile și raportează un profit semestrial cu 45% mai mic

Potrivit sursei citate, ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice. Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltare, extindere și adaptare a sistemelor informatice. De asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.

În dosarul Blejnar, finalizat anul acesta cu condamnarea definitivă a fostului șef al Fiscului, este vorba de două licitații din 2011 ale ANAF câștigate de Romsys prin interpuși, pentru ,,Software suplimentar Oracle, upgrade și update software Oracle” și ,,Echipamente și soluții de upgrade tehnologic pentru infrastructura Centrului de Date al ANAF”. Obiectivul era "creșterea capacitații existente de procesare și stocare din Centrul de date primar și Centrul de date secundar și reorganizarea infrastructurii din Centrul de date primar". 

Cele două contracte au fost atribuite contra sumei totale cumulate, cu tot cu TVA, de 64,3 milioane lei. Din acești bani, Blejnar ar fi primit circa 12,5 milioane lei prin firme-"fantomă". Fostul șef al Fiscului s-a declarat nevinovat, declarând că decizia instanței a fost luată "probabil ca să aibă câștig de cauză celebrul Portocală (procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploiești – n.r.), procurorul care mi-a instrumentat în mod abuziv acest dosar".

Creștere cu 4,2% a cantității colectate de lapte de vacă din exploatațiile agricole și centrele de colectare CITEȘTE ȘI Creștere cu 4,2% a cantității colectate de lapte de vacă din exploatațiile agricole și centrele de colectare

Potrivit rechizitoriului din dosar, Răzvan Olteanu, fost director de dezvoltare la Romsys, le-a spus procurorilor că Dan Stroe, fostul director al Direcției de Investiții, achiziții publice și servicii interne din cadrul ANAF din acea perioadă, care a semnat ulterior acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA, le-ar fi "impus" celor de la Oracle să acorde discountul maxim posibil la aceste contracte.

"Am aflat ulterior (...) că Stroe Dan s-a întâlnit și cu reprezentantul Oracle – Moldoveanu Răzvan, căruia i-a impus să acorde firmelor participante la înțelegere (adică Novensys S.R.L., Romsys S.R.L., TNS S.R.L.), cel mai bun discount, indicând și valoarea acestuia, cred că 75%. Acest discount reprezenta singura modalitate prin care licitația putea fi câștigată. Oracle a acceptat condițiile impuse de Stroe Dan, lucru confirmat ulterior prin acordarea suportului în ofertare și a discountului pe preț […] Partea tehnică a ofertei a fost concepută de Oracle, iar noi, ceilalți ofertanți, am pregătit documentele de eligibilitate", a declarat Olteanu, potrivit sursei citate.

Informația a fost confirmată, tot la audieri, de Nicolae Răzvan Moldoveanu, lead account manager la Oracle.

ULTIMA ORĂ Polonezii de la Ciech Soda amenință că opresc producția la fabrica din România. Grupul dă vina pe CET Govora CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Polonezii de la Ciech Soda amenință că opresc producția la fabrica din România. Grupul dă vina pe CET Govora

"În cursul anului 2011 am fost chemat la ANAF de către Stroe Dan, care lucra în cadrul acestei instituții, dar nu cunoșteam în ce funcție, pentru a discuta despre procedura de achiziție de licențe și suport tehnic furnizat de Oracle. M-am prezentat la biroul acestuia, dar nu îmi amintesc cu exactitate data, și i-am explicat acestuia că Oracle, în calitate de producător, de regulă, nu participă la licitațiile publice, pentru ca partenerii Oracle să poată participa la acestea fără a fi concurați direct de către producător, respectiv de către Oracle. Am precizat acestuia că situația se menține și în cazul licitației organizate la acea vreme de ANAF, având ca obiect achiziția de licențe și suport tehnic Oracle. Stroe Dan mi-a spus că, așa cum firma Oracle, la care eram angajat, avea de multă vreme proiecte derulate cu ANAF sau cu Ministerul Finanțelor Publice, așa speră ca și în continuare să se obțină condiții comerciale foarte bune, inclusiv pentru procedura de licitație care se afla în curs, astfel încât cooperarea cu Oracle să continue pe viitor. Stroe Dan s-a referit la condiții comerciale foarte bune, având în vedere practicarea de către Oracle a unor prețuri bune la produsele noastre destinate în final către ANAF. În același context, am spus lui Stroe Dan că firma noastră este interesată să obțină condiții comerciale foarte bune pentru ANAF, pentru continuarea colaborării în cadrul proiectelor informatice viitoare. La momentul în care partenerii Oracle au făcut solicitare de ofertă în vederea implementării obiectului contractului aflat în derulare la ANAF în acea perioadă, și urmare discuției avute cu Stroe Dan în calitate de reprezentant ANAF, conform procedurilor Oracle, am demarat o cerere de aprobare internă pentru condiții comerciale (reducere de preț), drept pentru care, în condițiile stabilite de Oracle, am obținut un discount superior discount-ului standard, dar la acest moment nu-mi aduc aminte procentul. Având în vedere volumul achiziției și importanța clientului, discount-ul a fost aprobat", le-a spus Moldoveanu procurorilor, conform rechizitoriului.

La rândul său, Dan Stroe, fostul subordonat al lui Blejnar de la ANAF, care a semnat acord de recunoaștere a vinovăției, a declarat la audieri că, "legat de această achiziție, a luat legătura cu reprezentanții ORACLE și IBM – furnizorii de drept de produse și servicii IT – cu care a discutat pentru a acorda un discount maxim admis celor care urmau să câștige procedura de achiziție publică, întrucât numai în această modalitate se reușea să se plătească în final comisionul de 20%", potrivit motivării sentinței definitive de condamnare a lui Sorin Blejnar din mai 2019.

"(...) martorul Stroe Dan a purtat discuții (în 2011 – n.r.) și cu martorii Balaci Bogdan (fost director general al IBM România, denunțător în dosar – n.r.),  Cruceru Andrei (fost director de vânzări pe sectorul public la IBM România, denunțător în dosar – n.r.) și Moldoveanu Nicolae Răzvan (reprezentant Oracle – n.r.), în vederea acordării unor discounturi către companiile contractoare ale ANAF, astfel încât să poată fi achitate procentele de 20% din valoarea contractelor, cu titlu de mită", se mai arată în motivare. 

Administrația Trump a autorizat \ CITEȘTE ȘI Administrația Trump a autorizat "bombele cu cianură" pentru a ucide animale sălbatice

Bogdan Balaci a părăsit IBM România în toamna lui 2012, la mai puțin de 2 ani de la preluarea mandatului de CEO și după 13 ani petrecuți în companie, mișcare caracterizată de presă la acea dată drept "intempestivă", "neașteptată" și "neobișnuită". Nici el și nici compania nu au oferit atunci vreo explicație.

De asemenea, Răzvan Olteanu, fost director de dezvoltare la Romsys, a declarat că, "în cadrul întâlnirilor cu reprezentanții ORACLE, aceștia au pus la dispoziție necesarul de licențe ce urma a fi cumpărat și totodată valoarea suportului necesar licențelor existente, dar și că s-a efectuat o structură cost-preț în cadrul cărora ORACLE a dat discountul pentru fiecare linie în parte, respectiv pentru suport și pentru licențele noi (...)".

Tot Olteanu le-a spus procurorilor că Dan Stroe, subordonatul lui Blejnar, "a făcut afirmații atât anterior derulării procedurii (de achiziție – n.r.), cât și în timpul derulării acesteia, că avea garanția că anumite firme vor câștiga licitația cu ajutorul producătorilor ORACLE și IBM, care puteau face un discount suplimentar pentru participanții la procedură, că a asistat la astfel de discuții în cazul ambelor contracte și că aceste discounturi au și fost efectuate, altfel nu ar fi fost posibilă direcționarea unui procent atât de mare din valoarea contractelor în alte direcții (...)".

Primăria din Bruxelles va impune amenzi pentru trotinetele electrice și bicicletele lăsate pe trotuar CITEȘTE ȘI Primăria din Bruxelles va impune amenzi pentru trotinetele electrice și bicicletele lăsate pe trotuar

Instanța însăși și-a motivat sentința de condamnare aplicată lui Blejnar arătând că "(...) fapta săvârșită de inculpat prezintă o gravitate importantă, prin prisma cuantumului sumei ce a fost promisă și oferită în cauză, ca urmare a negocierilor purtate; în cauză, negocierea a fost purtată în scopul obținerii unor prețuri scăzute pentru produsele achiziționate de către contractorii ANAF, astfel încât aceștia să își permită să plătească 20% din valoarea contractelor cu titlu de mită, iar nu pentru obținerea în final a unui preț scăzut al contractelor, în contextul în care bugetul de stat, la acel moment, ca urmare a măsurilor adoptate pentru a combate efectele crizei economice, între altele, nu putea asigura fonduri pentru angajarea unui număr suficient de funcționari în instituțiile publice, lipsa de personal, alături de alte disfuncționalități, cauzate de lipsa banilor publici, conducând inclusiv la consecințe tragice (...)".

Profit.ro a relatat în numeroase rânduri pe larg despre starea curentă dezastruoasă a sistemelor informatice ale ANAF. Potrivit unui document oficial prezentat de Profit.ro în decembrie 2018, Fiscul și Ministerul Finanțelor funcționează pe o infrastructură IT compusă din peste 1.900 de servere achiziționate în perioada 1998-2017, încărcate la 99,9% din capacitate. Platforma IT are un grad de uzură fizică și morală avansată, cu tehnologii vechi și capacități foarte reduse față de necesități. În plus, acum sunt utilizate de către Finanțe și instituțiile din subordine, preponderent ANAF, circa 500 de aplicații, dezvoltate în timp fără nicio strategie, în diversele tehnologii hardware și software disponibile la momentul respectiv.

Oracle România SRL și IBM România SRL se numără printre cei mai mari angajatori din economia românească, având fiecare peste 4.000 de salariați și rulaje anuale de circa 1 miliard de lei.  

Contractele directe cu instituții și companii de stat ale celor două companii sunt puține și de mici dimensiuni, raportat la volumele totale de afaceri ale firmelor. Asta însă pentru că, cel mai adesea, Oracle și IBM sunt furnizori direcți ai altor firme care participă la proceduri de achiziții publice IT, așa cum s-a întâmplat și în cazul cel mai notoriu, al Oracle, al licitațiilor și contractelor legate de sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin mindrutescu luare de mita
oracle luare de mita
ibm romania
oracle romania
sorin blejnar
condamnare sorin blejnar
sistem informatic anaf
anaf achizitii it