DECIZIE Românii vor putea sesiza deep fake de pe Facebook, Google, TikTok

DECIZIE Românii vor putea sesiza deep fake de pe Facebook, Google, TikTok

Foto dreamstime.com

scris 17 mai 2024

Românii vor putea să încarce pe pagina de internet a Ministerului Digitalizării sesizări cu privire la conținutul audio/video manipulat digital (deepfake) distribuit pe internet în scopuri malițioase, iar mai departe analizarea și transmiterea datelor de la populație direct către administratorii marilor platforme se va face în maxim o oră, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

VEZI AICI ȘI Cum am reușit să-l dăm jos pe falsul Isărescu de pe Facebook. Metoda Codul penal

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul de resort, Bogdan Ivan, a anunțat anterior că românii vor putea sesiza direct pe site-ul Ministerului Digitalizării informații de tip deep fake, iar o echipă de specialiștii a ministerului va transmite către platforme precum Meta (Facebook) și TikTok reclamațiile, pentru eliminarea rapidă a dezinformărilor.

De ce este important: Profit.ro a relatat  că s-au înmulțit reclamele de tip deep fake de pe platformele de socializare în care celebrități, mai ales din lumea financiară, "se oferă" să dea românilor secretul îmbogățirii rapide.

Ministrul Digitalizării anunțase anterior că negociază un acord cu principalele rețele de socializare -  Facebook, TikTok - și cu Google pentru combaterera dezinformării prin deep fake, generat cu ajutorul inteligenței artificiale.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ O nouă formulă de calcul al salariului minim. Nivelul de 50% din salariul mediu va fi ”orientativ” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ O nouă formulă de calcul al salariului minim. Nivelul de 50% din salariul mediu va fi ”orientativ”

Actul promis de ministru a fost publicat acum în Monitorul Oficial și prevede constituirea în cadrul Ministerului Digitalizării a unui punct de contact privind preluarea și redirecționarea în vederea soluționării a sesizărilor referitoare la distribuirea de conținut audio/video manipulat digital în scopuri malițioase precum:

    manipularea opiniei publice, șantaj, fraudă sau în cadrul unor campanii de propagandă și dezinformare cu potențial impact asupra integrității proceselor electorale, arată Hotnews.

Startup-ul IT românesc Shopoteque se închide CITEȘTE ȘI Startup-ul IT românesc Shopoteque se închide

Direcția tehnologia informației și transformare digitală, prin compartimentul IT, este structura din Minister responsabilă cu:

    1. realizarea unui formular de contact pe pagina de internet a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde se pot încărca sesizări cu privire la conținutul audio/video manipulat digital în scopuri malițioase și care este distribuit pe platforme online de socializare, streaming și motoare de căutare online;
    2. recepționarea și analiza sesizărilor din punctul de vedere al existenței conținutului audio/video pentru care există suspiciunea rezonabilă că a fost manipulat digital în scopuri malițioase.

FOTO Acțiunile GameStop își continuă creșterea explozivă după o postare online CITEȘTE ȘI FOTO Acțiunile GameStop își continuă creșterea explozivă după o postare online

Mai departe, Direcția comunicare, transparență și dialog social este structura din cadrul Ministerului responsabilă cu redirecționarea sesizărilor spre soluționare către administratorii platformelor online de socializare, streaming și motoare de căutare online, datele colectate ca urmare a sesizărilor recepționate de la populație.

După caz, acestea vor fi transmise și către instituțiile cu atribuții, în conformitate cu prevederile Legii nr. 58/2023 privind securitatea și apărarea cibernetică a României, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Analiza și transmiterea datelor de la populație către marile platforme se va realiza în maximum 1 oră.

FOTO Start la reabilitarea cartierului Grozăvești, inclusiv pentru a elibera trotuarele de mașini CITEȘTE ȘI FOTO Start la reabilitarea cartierului Grozăvești, inclusiv pentru a elibera trotuarele de mașini

Analizarea și transmiterea datelor primite de la populație în vederea raportării de către Direcția tehnologia informației și transformare digitală, prin compartimentul IT, și Direcția comunicare, transparență și dialog social se va realiza în termen de maximum 1 oră în intervalul orar 8.00—22.00 și în termen de maximum 12 ore în afara acestui interval, pe întreaga perioadă preelectorală și electorală, se mai arată în ordinul de ministru.

viewscnt
Afla mai multe despre
deep fake
dezinformare
acord
bogdan iva
ministru
digitalizare
meta
tiktok
google