Premierul Marcel Ciolacu invocă posibilitatea unui excedent bugetar în luna mai, ceea ce ar fi pentru prima dată din iulie 2019 când Executivul ar avea o lună pe plus, în care cheltuielile să fie mai mici decât veniturile, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Așa cum a explicat și premierul, posibilitatea ca bugetul să fie pe plus în luna mai a apărut ca urmare a plății anticipate în aprilie a pensiilor ferente lunii mai, așadar o situație excepțională. Deși posibilitatea unui excedent în luna mai nu este de neglijat, cel mai probabil Guvernul va înregistra doar un deficit mult mai redus comparativ cu lunile anterioare.
Ciolacu a fost întrebat, la Digi 24, dacă vor mai fi bani pentru majorarea pensiilor în septembrie în cazul în care deficitul bugetar va fi de 3,5% din PIB la sfârșitul lunii aprilie și dacă va ajunge la 5% din PIB la finalul anului.
”Categoric. În primul rând, cred că vom avea un excedent pe luna mai. Avem acum încasări mai mari față de anul trecut cu 25 de miliarde lei. Asta înseamnă vreo 5 miliarde de euro. Tot ce și-a prognozat ANAF-ul a fost depășit lună de lună”, a spus șeful Guvernului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit informațiilor Profit.ro, cheltuiala anticipată cu pensiile înregistrată în aprilie în loc de mai este de 8,3 miliarde de lei. Astfel, Guvernul pornește din start cu un spațiu fiscal de 8,3 miliarde de lei în luna mai.
Ar merita menționate și cheltuielile cu dobânzile, planificate de către Ministerul Finanțelor în luna mai la 2,04 miliarde de lei, sub media lunară de 2,9 miliarde lei din 2024 (34,5 miliarde lei pe tot anul) și cu mult sub 5,76 miliarde lei în aprilie.
Principala piedică în calea obținerii de excedent în luna mai este nivelul planificat al colectării de către ANAF și Autoritatea Vamală Română (AVR). Luna mai nu este o lună cu venituri mari la buget, din contră.
Ministerul Finanțelor împarte în fiecare an pe luni programul de colectare venituri la bugetul statului, lunile cu venituri planificate mari fiind de obicei cele care urmează închiderii unor trimestre (anume aprilie, iulie, octombrie și decembrie).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zero venituri din digitalizare și în aprilieMedia lunară, având în vedere un program total de colectare de 476,37 miliarde de lei pentru acest an, este de 39,7 miliarde de lei.
Cu un program de 38,07 miliarde de lei (ANAF+AVR), mai este o lună mai slabă, semnificativ sub nivelul de 45 de miliarde de lei al veniturilor înregistrate în luna aprilie și chiar sub media lunară a anului 2024.
Cel mai recent excedent, în iulie 2019
Cel mai recent excedent bugetar lunar a fost înregistrat în iulie 2019, an în care deficitul a ajuns la final de decembrie la 48,3 miliarde lei, 4,64% din PIB. Pentru anul 2024, deficitul este estimat la 87 miliarde lei, 5% din PIB, deși asupra acestui nivel sunt semne mari de întrebare, având în vedere că pentru primele patru luni, potrivit surselor Profit.ro, deficitul a ajuns la 57,4 miliarde lei (3,3% din PIB).
În 2019, la final de iunie, deficitul se situa la 19,96 miliarde lei (1,94% din PIB), iar la final de iulie a ajuns la 18,14 miliarde lei (1,71% din PIB).
Astfel a rezultat un excedent de 1,82 miliarde lei în luna iulie.
CITEȘTE ȘI INEDIT Un partid de la guvernare are de recuperat bani de la Romaero. Compania de stat strategică de apărare, insolventă, a recunoscut momentan datorii totale de peste 851 milioane leiIulie este una dintre lunile cu cele mai mari venituri colectate de către ANAF la buget, întrucât pe lângă plățile aferente trimestrului al doilea (încheiat în iunie) la buget ajung în iulie și mare parte din dividendele pe care le încasează statul de la companii la care este acționar.
Până în iulie 2019, lunile cu excedente bugetare nu erau deloc rare, exedente fiind înregistrate chiar și în mai multe luni din an. În fapt, începând cel puțin din 2008 și până în 2019 luna ianuarie a fost constant una cu excedent bugetar.