Motorina a atins cel mai redus nivel al acestui an după ce carburanții s-au ieftinit în ultima săptămână cu aproximativ 10 bani/l. Ultima reducere de prețuri a fost efectuată de liderul pieței, OMV Petrom, joi, când a micșorat cu 5 bani/l atât prețul benzinei cât și al motorinei, atât în stațiile OMV, cât și în cele Petrom. Bucuria șoferilor va fi însă una de scurtă durată însă, ca urmare a majorării de accize efectuată în 2 etape de guvern.
Ca urmare a politicii fiscale a guvernului, care a decis majorarea agresivă a accizelor în 2 etape, de la 1 iulie, benzina se va scumpi cu 43 bani/l de benzină, iar motorina cu 40 bani/l. Asta după ce, din același motiv de politică fiscală, benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina cu 26 bani/l, în prima zi a acestui an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Practic, într-o lună și câteva zile, motorina va trece, probabil, de la cel mai redus preț al anului la cel mai ridicat. Cel mai mare preț la motorina standard comercializată în stațiile Petrom a fost înregistrat pe 21 februarie, de 7,52-7,55 lei/l, cu 38 bani/l mai mare decât cel actual, de 7,14-7,17 lei/l. Iar scumpirea de la 1 iulie va fi de 40 de bani/l.
Evoluția prețului la carburanți în stațiile din București
În cazul benzinei, cel mai ridicat preț al anului a fost înregistrat în ultima săptămână a lunii aprilie, de 7,33-7,40 lei/l, cu 19 bani peste actualele prețuri practicate în stațiile Petrom, de 7,14-7,21 lei/l. Cum scumpirea fiscală de la 1 iulie este de 43 bani/l, probabil că prețul benzinei va fi unul de peste 7,5 lei, cu aproape un leu mai mare decât cel din ultimele zile ale anului trecut.
Actualele ieftiniri ale carburanților sunt un rezultat al evoluției cererii sezoniere, și europene și autohtone, mai redusă primăvara, în special la motorină, și al importurilor mai ieftine din Turcia și alte state asiatice.
Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în special de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.
Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultima lună
România este importatoare netă de motorină și exportatoare netă de benzină.
Cotațiile țițeiului Brent de situau joi la dimineață la 83 dolari/baril, în creștere față de minimul utimei luni, de marți (82,38 dolari/baril).
Guvernul a decis la finalul anului trecut să majoreze acciza la benzină pe 1 ianuarie cu 13,7% față de cea valabilă pe 2023 și pe 1 iulie cu 18% față de cea valabilă în perioada 1 ianuarie-30 iunie, iar cea la motorină cu 13,35%, respectiv 18%.
Rata inflației din septembrie 2023, potrivit INS, a fost de 8,8%, ceea ce, în mod normal, ar fi condus la o majorare a accizelor cu 14 bani/l la motorină și cu 16 bani/l la benzină, și la o scumpire a carburanților, după aplicarea TVA, cu 17 bani/l a motorinei și cu 19 bani/l a benzinei pe întreg anul, jumătate de la 1 ianuarie, iar cealaltă de la 1 iulie.
Surprinde astfel, nivelul de peste 3 ori mai ridicat al majorării accizei.