După Cambridge Analytica, o altă scurgere de date personale a utilizatorilor Facebook a fost descoperită, de data această implicând un număr mai mic de persoane.
Publicația științifică New Scientist a descoperit că datele a peste 3 milioane de utilizatori Facebook care au răspuns la un chestionar de personalitate pot fi accesate cu ușurință.
Informațiile au fost culese în urma unui test de personalitate, numit myPersonality, la care au participat în total peste 6 milioane de utilizatori. Datele a jumătate dintre participanți au fost stocate pe un site cu măsuri foarte slabe de securitate.
Cu o căutare pe Google, în mai puțin de minut, au putut fi găsite nume și parole care oferă acces la baza de date. Inițial, aceasta a fost pusă gratuit la dispoziția oricăror cercetători interesați. 280 de persoane au avut acces la aceste date, incluzând și angajații Facebook.
CITEȘTE ȘI Google lansează planuri de stocare online mai ieftine sub un nou brandPe site-ul respectiv puteau fi accesate date personale precum vârstă și sex, iar pentru 150.000 dintre participanții la test puteau fi văzute inclusiv postările pe Facebook.
Deși datele au fost anonimizate prin eliminarea numelor, o cercetare rapidă pe Facebook pe baza acestora poate duce în multe cazuri la identificarea persoanelor și găsirea mai multor informații.
Ca și scandalul Cambridge Analytica, testul myPersonality a fost inițiat tot de cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Cele două au chiar în comun un cercetător: Aleksandr Kogan. Kogan a luat parte la acest proiect până în 2014.
Facebook a anunțat recent că a suspendat aproape 200 de aplicații pentru folosirea incorectă a datelor utilizatorilor săi. myPersonality este una dintre acestea.