Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de RCS&RDS SA, Orange România și Orange România Communications SA (fosta Telekom România Communications SA) cu scopul înlăturării situației care a condus la declanșarea investigațiilor privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.
Investigațiile vizează posibila folosire în mod abuziv a poziției de monopol legal, pe care fiecare companie o deține în rețeaua sa, prin stabilirea unor tarife excesive pentru emiterea avizului, impus prin certificatul de urbanism, necesar executării lucrărilor de construcții, fără a avea o justificare economică.
Astfel, RCS&RDS se angajează să implementeze o procedură internă prin care să se reglementeze modalitatea de tarifare pentru emiterea avizelor tehnice de amplasament, prin stabilirea unui tarif fix, la care se adaugă un tarif variabil, stabilit pe bază de deviz. În plus, compania dorește să modifice actuala modalitate de formare a tarifului, stabilind prețurile pentru emiterea avizelor în funcție de mai multe criterii. RCS & RDS se mai angajează să implementeze un sistem operațional suport de înregistrare prin care cererile ar urma să fie înregistrate automat sub forma unui ticket care să conțină documentele solicitantului.
Angajamentele propuse de Orange România vizează alegerea unui furnizor de servicii pentru asigurarea celor mai mici tarife pentru emiterea avizelor. Furnizorul extern va fi selectat pe baza celui mai bun preț oferit pentru cele două categorii tarifare: tariful de bază (stabilit pentru eliberarea avizelor unei singure construcții) și cel de rețea (privește proiecte legate de rețelele stradale și de utilități ale operatorilor de infrastructură).
În ceea ce privește Orange România Communications SA (fosta Telekom România Communications SA), aceasta se angajează ca tarifele să revină la nivelul celor percepute anterior declanșării investigației.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După analiza observațiilor formulate de către terți, Consiliul Concurenței poate să solicite modificarea propunerilor și/sau poate să decidă acceptarea sau respingerea angajamentelor.
Angajamentele propuse vor fi monitorizate, verificarea îndeplinirii acestora urmând a fi realizată de către autoritatea de concurență.
În cazul neîndeplinirii angajamentelor sau în cazul îndeplinirii defectuoase a angajamentelor asumate, compania poate fi sancționată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri.