Comisia Europeană (CE) a acuzat miercuri Google de abuz de poziție dominantă în ceea ce privește sistemul de operare Android pentru platformele mobile, în condițiile în care gigantul american impune restricții producătorilor de telefoane și operatorilor de rețele de telefonie mobilă, îngrădind astfel concurența pe piața serviciilor de căutare pe internet, potrivit opiniei preliminare a CE în cadrul unei investigații demarate în urmă cu un an.
"Un sector competitiv al internetului mobil este din ce în ce mai important pentru consumatorii și companiile din Europa. Pe baza investigației desfășurate până în prezent, considerăm că prin comportamentul societății Google li se refuză consumatorilor accesul la o gamă mai largă de servicii și aplicații mobile și se creează obstacole în calea inovării de către alți actori, încălcându-se normele antitrust ale UE", a declarat, într-un comunicat, comisarul UE pentru politici concurențiale, Margrethe Vestager.
CE consideră că Google a pus în aplicare o strategie privind dispozitivele mobile pentru a-și menține și consolida poziția dominantă în domeniul căutării generale pe internet. Potrivit autorităților antitrust europene, Google obligă producătorii de telefoane să preinstaleze Google Search și browserul Chrome aparținând Google și să seteze ca implicit serviciul de căutare Google Search pe dispozitivele lor, ca o condiție pentru acordarea licențelor pentru anumite aplicații aflate în proprietatea Google.
Totodată, Google împiedică producătorii să vândă smartphone-uri care funcționează cu sisteme de operare concurente bazate pe codul sursă deschis Android și le oferă acestora și operatorilor de rețele de telefonie mobilă stimulente financiare pentru preinstalarea în exclusivitate a Google Search pe dispozitivele lor.
"Practicile în cauză par să elimine posibilitatea ca motoarele de căutare rivale să pătrundă pe piață prin intermediul browserelor mobile și al sistemelor de operare concurente. În plus, aceste practici par să aducă totodată prejudicii consumatorilor prin îngrădirea concurenței și prin restricționarea inovării în cadrul mai larg al spațiului mobil", potrivit Comisiei.
În aprilie 2015, CE a deschis oficial o anchetă antitrust referitoare la comportamentul Google în ceea ce privește sistemul Android, prin care urmărește să determine dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.
"În acest stadiu, Comisia consideră că Google deține o poziție dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie să se obțină o licență și ale magazinelor de aplicații pentru sistemul de operare mobil Android. În general, Google deține cote de peste 90% pe fiecare dintre aceste piețe din Spațiul Economic European (SEE)", se arată în comunicat.
Separat, CE investighează Google cu privire la alte aspecte ale comportamentului companiei în cadrul SEE, printre care tratamentul favorabil acordat de Google serviciilor sale de căutare specializată în rezultatele căutării generale, precum și cu privire la preocupările privind copierea conținutului web al concurenților (cunoscută sub numele de „scraping”), exclusivitatea publicitară și restricțiile nejustificate impuse difuzorilor de publicitate.
De cealaltă parte a Atlanticului, Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite a lansat în septembrie 2015 o investigație împotriva Google, compania fiind suspectată de practici neconcurențiale cu privire la accesul rivalilor la sistemul de operare Android pentru dispozitive mobile. Ancheta a fost declanșată la doi ani de la abandonarea, din lipsă de probe, a unei investigații referitoare la motorul de căutare al companiei de internet.