Berkshire și-a înjumătățit participația la Apple, iar rezerva sa de numerar a urcat la 277 de miliarde de dolari. Profitul operațional a atins un record

Berkshire și-a înjumătățit participația la Apple, iar rezerva sa de numerar a urcat la 277 de miliarde de dolari. Profitul operațional a atins un record
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2024

Warren Buffett pare să se îndepărteze de acțiuni, vânzând aproximativ jumătate din participația Berkshire Hathaway la Apple și lăsând numerarul companiei să urce la aproape 277 de miliarde de dolari, chiar dacă conglomeratul a înregistrat un profit operațional trimestrial record.

Rezultatele Berkshire sugerează că Buffett, în vârstă de 93 de ani, unul dintre cei mai venerați investitori din lume, este din ce în ce mai precaut cu privire la economia mai largă a SUA sau la evaluările bursiere care au ajuns prea mari, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Rezultatele financiare ale conglomeratului au fost publicate sâmbătă, după vânzări de acțiuni pe piața de valori care au împins indicele Nasdaq în teritoriu de corecție, în timp ce un raport slab privind locurile de muncă din SUA a stârnit îngrijorări cu privire la activitatea economică din SUA și dacă Rezerva Federală a așteptat prea mult pentru a reduce ratele dobânzilor.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”Dacă te uiți la întreaga imagine a Berkshire și la datele macroeconomice, o concluzie sigură este că Berkshire devine defensiv”, a spus Cathy Seifert, analist la CFRA Research, care evaluează Berkshire la ”cumpărare”.

Deținerea de numerar a Berkshire a crescut la 276,9 miliarde de dolari la 30 iunie de la 189 de miliarde de dolari cu trei luni mai devreme, în mare parte pentru că Berkshire a vândut un total net de acțiuni de 75,5 miliarde de dolari în trimestrul respectiv.

Cel mai nou cip Snapdragon aduce 5G pe smartphone-urile ieftine CITEȘTE ȘI Cel mai nou cip Snapdragon aduce 5G pe smartphone-urile ieftine

Este al șaptelea trimestru consecutiv în care Berkshire a vândut mai multe acțiuni decât a cumpărat. Berkshire a vândut aproximativ 390 de milioane de acțiuni Apple, pe lângă 115 milioane de acțiuni vândute din ianuarie până în martie, deoarece prețul acțiunilor Apple a crescut cu 23%.

La 30 iunie, Berkshire deținea în continuare aproximativ 400 de milioane de acțiuni, în valoare de 84,2 miliarde de dolari.

Profitul din al doilea trimestru, de la zecile de afaceri ale Berkshire, a crescut cu 15% la 11,6 miliarde de dolari, sau aproximativ 8.073 de dolari per acțiune de clasa A, de la 10,04 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

Aproape jumătate din acest profit a provenit din afacerile de asigurări ale Berkshire, inclusiv o creștere de peste trei ori a profitului de subscriere la asigurătorul auto Geico.

Dar veniturile au crescut cu doar 1%, până la 93,65 miliarde de dolari, și abia s-au schimbat în afaceri importante, cum ar fi operatorul feroviar BNSF și Berkshire Hathaway Energy.

Profitul net a scăzut cu 15%, până la 30,34 miliarde dolari, de la 35,91 miliarde dolari cu un an mai devreme, deoarece prețurile acțiunilor în creștere în ambele perioade au sporit valoarea portofoliului de investiții al Berkshire, incluzând acțiunile Apple.

Tranzacție gigant cu efect și în România - Compania care a cumpărat startup-ul românesc Brainient a fost vândută de miliardarul Patrick Drahi unui mare grup american. Apare unul dintre cei mai redutabili jucători în publicitate online CITEȘTE ȘI Tranzacție gigant cu efect și în România - Compania care a cumpărat startup-ul românesc Brainient a fost vândută de miliardarul Patrick Drahi unui mare grup american. Apare unul dintre cei mai redutabili jucători în publicitate online

Buffett i-a îndemnat de multă vreme pe acționari să ignore câștigurile și pierderile trimestriale ale investițiilor Berkshire, care adesea duc la profituri nete sau pierderi nete nemaipomenite.

Buffett vrea să cheltuie, dar nu o face

Berkshire se angajează să păstreze un minim de 30 de miliarde de dolari în numerar, dar adesea îl lasă să se acumuleze atunci când nu poate găsi afaceri întregi sau acțiuni individuale de cumpărat la prețuri corecte. Cu toate acestea, randamentele sale de la titlurile de Trezorerie pe termen scurt ar trebui să scadă odată cu începerea reducerii dobânzilor.

Berkshire folosește, de asemenea, mai puțini numerar pentru a-și răscumpăra propriile acțiuni, răscumpărând doar acțiuni de 345 de milioane de dolari în al doilea trimestru și deloc în primele trei săptămâni din iulie.

”Ne-ar plăcea să-l cheltuim, dar nu îl vom cheltui decât dacă credem că facem ceva care are foarte puține riscuri și ne poate aduce mulți bani”, a spus Buffett la întâlnirea anuală a Berkshire din 4 mai, referindu-se la banii companiei.

Berkshire nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii, sâmbătă.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
warren buffett
berkshire hathaway