Autoritatea care reunește agențiile naționale de supraveghere a respectării vieții private din Europa a înființat un grup de lucru pentru ChatGPT, un prim pas important către o politică comună privind stabilirea regulilor de confidențialitate privind inteligența artificială, transmite Reuters.
Măsura Comitetului European pentru Protecția Datelor (EDPB) vine după o decizie unilaterală a Italiei de luna trecută, de a suspenda ChatGPT, o poziție despre care comisarul german pentru protecția datelor a spus că ar putea fi urmată de cea mai mare economie a Europei, scrie News.ro.
Autoritate de supraveghere AEPD din Spania a declarat joi că va lansa la rândul el o investigație preliminară asupra posibilelor încălcări ale confidențialității datelor de către ChatGPT.
ChatGPT, un program de inteligență artificială care a atras atenția publicului pentru capacitatea sa de a scrie răspunsuri rapide la o gamă largă de interogări, a devenit aplicația pentru consumatori cu cea mai rapidă creștere din istorie, cu peste 100 de milioane de utilizatori activi lunar, ridicând în același timp întrebări despre riscuri care ar putea pune în pericol siguranța, confidențialitatea și locurile de muncă.
Experții, guvernul SUA și câteva alte guverne europene și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea rapidă a adoptării ChatGPT și a produselor similare de AI.
”Membrii EDPB au discutat despre recenta acțiune a autorității italiene de protecție a datelor împotriva OpenAI, cu privire la serviciul Chat GPT”, se arată în comunicat.
”EPB a decis să lanseze un grup operativ dedicat pentru a încuraja cooperarea și pentru a face schimb de informații cu privire la posibilele acțiuni de punere în aplicare întreprinse de autoritățile de protecție a datelor”, a spus aceasta.
O sursă a unei autorități de supraveghere națională, care a cerut să nu fie identificată deoarece nu era autorizată să vorbească cu mass-media, a spus că statele membre speră să-și alinieze pozițiile politice, dar acest lucru va dura.
Sursa a spus că statele membre nu încearcă să pedepsească sau să stabilească reguli care să afecteze OpenAI, proprietarul ChatGPT susținut de Microsoft, ci mai degrabă să creeze politici generale care ”să fie transparente”.
Ei au spus că participanții la întâlnirea de joi au inclus experți în politici care au prezentat opinii și au făcut schimb de idei, mai degrabă decât factori de decizie.
EDPB este un organism independent, care supraveghează normele de protecție a datelor în Uniunea Europeană și este compus din organe naționale de supraveghere a protecției datelor.
Organizația nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.
Discuția despre ChatGPT a fost adăugată pe ordinea de zi a instituției în urma unei solicitări din partea Spaniei, de a discuta chestiunea.