2K Telecom, controlat de fratele lui Sebastian Ghiță - în faliment la cererea Orange Romania

2K Telecom, controlat de fratele lui Sebastian Ghiță - în faliment la cererea Orange Romania

Alexandru Ghiță, acționar unic 2K Telecom

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 29 iul 2024

Compania 2K Telecom, controlată integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, a intrat în faliment în urma unei hotărâri a tribunalului, care a admis o cerere a creditoarei Orange România, relevă datele analizate de Profit.ro. Procedura falimentului va fi însoțită și de dizolvarea societății și ridicarea dreptului de administrare a acesteia.

Decizia magistraților Tribunalului Prahova poate fi atacată cu apel. Mai multe detalii AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lichidatorul judiciar provizoriu va fi CITR Filiala Ilfov SPRL, care a fost și administrator judiciar în ultimii ani.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În august 2018, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că Orange România a preluat licențele de telecomunicații ale 2K Telecom, prin intermediul cărora pot fi furnizate servicii de transmisii de date și acces la internet pe suport radio de bandă largă. Tranzacția s-a ridicat la aproape 3 milioane de euro.

2K Telecom a intrat în insolvență la începutul anului 2017, după ce Ministerul Finanțelor a refuzat să-i deconteze un ajutor de stat.

Americanii de la Adobe au ajuns la 1.200 angajați în România și își urcă profitul: În timp ce sectorul IT este marcat de discuții despre disponibilizări, noi extindem echipa și asigurăm stabilitate și siguranța locului de muncă CITEȘTE ȘI Americanii de la Adobe au ajuns la 1.200 angajați în România și își urcă profitul: În timp ce sectorul IT este marcat de discuții despre disponibilizări, noi extindem echipa și asigurăm stabilitate și siguranța locului de muncă

Anterior, CITR Fliala Ilfov SPRL a încercat să vândă business-ul 2K Telecom, dar nicio ofertă nu a fost depusă în anul 2020. Mai multe detalii AICI.

În 2023, afacerile companiei au atins 273.648 lei și au generat pierderi de 8,57 milioane de lei. Cel mai bun an al 2K Telecom a fost 2014, când business-ul s-a ridicat la 118,278 milioane de lei.

Insolvența 2K Telecom

2K Telecom este deținută integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, și a intrat în insolvență în ianuarie 2017, după ce Ministerul Finanțelor a refuzat să deconteze un ajutor de stat de 20,3 milioane de lei, fapt ce a condus la amânarea plăților către furnizorii operatorului telecom.

Cererea de intrare în insolvență a fost înregistrată de companie la 29 decembrie 2016, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro.

Datele raportului de insolvență arătau că firma avea datorii de peste 60 milioane de euro către aproape 150 de creditori, printre care Fiscul, BCR, Eximbank, Telekom România, ANCOM, dar și către o rudă, omul de afaceri Vasile Domente, și AccessNet International și Asesoft Tehnologies, ultima companie fiind controlată de Sebastian Ghiță.

Din totalul datoriilor acceptate în tabelul definitiv, de 280,4 milioane de lei, Fiscul a avut de primit 11 milioane de lei, BCR - 28 milioane de lei, Eximbank - 15 milioane de lei, Telekom România  - 30 milioane de lei, ZTE Corporation - 43,2 milioane de lei, Ministerul de Interne - 13,4 milioane de lei, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) - 1,8 milioane de lei, RCS&RDS - 4,51 milioane de lei, Piraeus Bank România - 8,81 milioane de lei, Omnilogic - 2,45 milioane de lei, Necc Telecom Romania - 23,62 milioane de lei și Certasig - 1,2 milioane de lei.

Americanii de la Adobe au ajuns la 1.200 angajați în România și își urcă profitul: În timp ce sectorul IT este marcat de discuții despre disponibilizări, noi extindem echipa și asigurăm stabilitate și siguranța locului de muncă CITEȘTE ȘI Americanii de la Adobe au ajuns la 1.200 angajați în România și își urcă profitul: În timp ce sectorul IT este marcat de discuții despre disponibilizări, noi extindem echipa și asigurăm stabilitate și siguranța locului de muncă

Alexandru Ghiță era indicat cu datorii și către unchiul său, omul de afaceri Vasile Domente (8,6 milioane lei), precum și către firme care aparțin fratelui său, fostul deputat Sebastian Ghiță - Asesoft Tehnologies (14,1 milioane lei), ultima firmă intrată de asemenea în insolvență. De asemenea, datoriile către AccessNet International se ridică la 21,5 milioane de lei.

Alexandru Ghiță a preluat controlul integral al 2K Telecom după ce a cumpărat de la unchiul său, Vasile Domente, în două etape, aproape 33% din acțiunile companiei.

Domente este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Buzău, cu o avere estimată la aproape 60 milioane de euro.

Unchiul fraților Ghiță deține afaceri în mai multe domenii, printre care energie regenerabilă și vinificație, conform informațiilor disponibile.

Baza de clienți a Vodafone cade puternic în România CITEȘTE ȘI Baza de clienți a Vodafone cade puternic în România

În august 2015, 2K Telecom a vândut licența 4G în banda de 2.600 MHz (TDD) către RCS&RDS, în baza căreia operatorul controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari a început să furnizeze servicii 4G în mai multe orașe.

La momentul anunțului cesiunii licenței, valoarea tranzacției nu a fost prezentată, dar, conform datelor publicate ulterior de RCS&RDS pe pagina dedicată investitorilor, transferul a fost realizat pentru 6,6 milioane de euro, exact cât a plătit 2K Telecom către statul român pentru obținerea acesteia, în anul 2012.

Licența a fost cumpărată în urma unei licitații organizate de ANCOM în septembrie 2012.

2K Telecom și-a început activitatea în anul 2000 și a fost un important jucător pe segmentul VPN (virtual private network). Apogeul activității a avut loc în 2014, an în care compania înregistrat afaceri de 118,3 milioane de lei și a intrat pe minus, pentru prima dată de la înființare.

viewscnt
Afla mai multe despre
2k telecom
insolventa