Banca Comercială Română (BCR) lansează prima bancă mobilă, 100% electrică, organizată sub forma unui camion modular care va oferi acces la servicii bancare în comunitățile rurale și mici urbane din România. VEZI VIDEO MAI JOS
Inițiativa face parte din strategia BCR și vine în completarea programului de incluziune financiară a comunităților locale, prin care a pus în circulație, în octombrie 2022, prima sa unitate mobilă, ce a ajuns deja în 26 de comunități rurale și mici urbane din întreaga țară.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
„Succesul programului pilot de incluziune financiară și tehnologică, cu care am ajuns în 26 de comunități rurale și mici urbane, ne-a confirmat că există o mare nevoie și o dorință de educație financiară și digitală în întreaga țară. Acum, lansarea primei bănci mobile electrice și punerea în circulație concomitentă a celor două unități mobile BCR ne permite să extindem efortul de a fi prezenți în cât mai multe comunități locale.
Ne propunem să ajungem în cel puțin 24 de localități în 2025, pentru a iniția un dialog deschis despre cum putem sprijini dezvoltarea acestora și cum putem crește gradul de incluziune financiară.”
Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking BCR
Noua unitate mobilă, o premieră în peisajul financiar din România, este organizată în interiorul unui camion modular, cu un spațiu util de 60 de metri pătrați, care este dotată cu toate facilitățile unei sucursale bancare moderne: birouri, servicii digitale, echipamente multifuncționale, terasă și toate funcționalitățile necesare.
Unitatea mobilă dispune de o autonomie de deplasare de 400 de kilometri și poate funcționa indepedent de orice sursă de curent timp de aproximativ 3 ore.
De la debutul programului, în octombrie 2022, prima unitate mobilă BCR a parcurs peste 11.000 km, vizitând 26 de localități și susținând ateliere de educație financiară pentru 3.500 de participanți.

În 2025, banca își propune să continue acest efort prin:
- Punerea în circulație simultană a celor două unități mobile BCR pentru a ajunge la cât mai multe comunități;
- Vizitarea a cel puțin 24 de comunități rurale și mici urbane, oferind soluții financiare moderne, acces la educație financiară și antreprenorială;
- Maturizarea programului pentru consolidarea incluziunii financiare, prin servicii personalizate și extinderea impactului în rândul comunităților locale.
Camionul modular este deservit de câte doi experți, unul financiar-bancar și unul specializat în telecomunicații și tehnologie, iar în anumite comunități vor fi și specialiști în servicii medicale.

Programul și-a început traseul prin România în octombrie 2022, cu misiunea de a ajunge în cât mai multe localități din țară. Primul camion a oprit, până în prezent, în 26 de localități: în Băleni (Dâmbovița), Drajna (Prahova), Glodeanu Sărat (Buzău), Brezoi (Vâlcea), Săliște (Sibiu), Tălmaciu (Sibiu), Băile Felix (Bihor), Ilva Mică (Bistrița-Năsăud), Marginea (Suceava), Vânători (Neamț), Săbăoani (Neamț), Matca (Galați), Stâlpeni (Argeș), Buziaș (Timiș), Poienile de Sub Munte (Maramureș), Crasna (Sălaj), Pâncota (Arad), Tășnad (Satu Mare), Vorona (Botoșani), Cobadin (Constanța), Vama Buzăului (Brașov), Valea Doftanei (Prahova), Mihăilești (Giurgiu), Baia de Aramă (Mehedinți), Valea Doftanei (Prahova), Chirnogi (Călărași).