Veniturile anuale ale Grupului BRD, mai mari cu peste 11% față de anul 2021. Profitul stagnează

Veniturile anuale ale Grupului BRD, mai mari cu peste 11% față de anul 2021. Profitul stagnează
scris 8 feb 2023

BRD Groupe Société Générale a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,34 miliarde de lei, în stagnare comparativ cu 2021. Creditele au crescut cu o zecime, sub inflație. Banca nu va distribui dividende acționarilor.

Cum conlucrează autoritățile de management cu băncile, consultanții și clienții, măsurile care pot îmbunătăți relația între partenerii implicați în proiecte, greșelile de evitat în relația bănci-clienți, soluțiile pentru a crește sumele cheltuite efectiv în proiecte din sumele deja alocate din PNRR, care stau în conturi, vor fi anunțate la conferința Profit.ro & First Bank, programată pentru 14 februarie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile anuale ale Grupului BRD au crescut cu 11,7% la 3,46 miliarde de lei. Venitul net din dobânzi a crescut cu 13,7%, în timp ce veniturile nete din comisioane au rămas relativ constante (+1,4%) în comparație cu 2021, în condițiile scăderii veniturilor din activitatea de administrare a activelor și a comisioanelor aferente serviciilor de e-banking.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cheltuielile operaționale au crescut cu 8,3% în comparație cu 2021, fără a lua în calcul nivelul mai ridicat al contribuției la Fondurile de Garantare și de Rezoluție. Cheltuielile cu personalul au crescut cu 8,5% ca urmare a creșterii salariilor și a modificării tichetelor de masă și a acordării unei prime excepționale pentru compensarea efectelor inflației.

Profitul operațional brut a atins 1,72 miliarde de lei (+14,3% față de 2021), iar raportul cost/venit s-a îmbunătățit datorită efectului favorabil al veniturilor (50,4% în 2022 vs 51,6% în 2021).

Costul net al riscului pe întregul an 2022 a înregistrat o cheltuială de 95 milioane de lei (față de o reluare în venituri de 146 milioane de lei în 2021), influențat de contextul macroeconomic.

Profitul net al Grupului BRD s-a ridicat la 1,34 miliarde de lei față de 1,32 miliarde de lei în 2021. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost de 15,9% (13,4% în 2021).

”Consiliul de Administrație al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acționarilor. Această hotărâre este în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României. Având în vedere atât persistența unui risc ridicat de volatilitate, cât și faptul că tratamentul temporar în privința recunoașterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacități suficiente de creditare în condițiile respectării indicatorilor reglementari, pe bază permanentă, inclusiv în condiții de stres sever”, arată banca.

CNSM a recomandat BNR să crească amortizorul de capital, ceea ce înseamnă că unele bănci trebuie să pună bani deoparte pentru a respecta noile cerințe de capital.

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanțele din leasing, au înregistrat o creștere de două cifre (+10,4% față de sfârșitul anului 2021).

Pe segmentul retail, BRD a înregistrat o producție record de credite pentru locuințe și al doilea cel mai bun an pentru creditele noi de consum, cu aproape 7,5 miliarde de lei credite noi acordate clienților persoane fizice în 2022.

Creditarea companiilor a crescut cu peste un sfert, mai ales pe fondul creșterii pe sectorul IMM cu 43%. BRD a oferit credite către 2000 de companii prin programul IMM Invest și a ajuns la împrumuturi totale de 2 miliarde de lei anul trecut.

Depozitele companiilor au crescut cu 17,2%, antrenate în special de clienții companii mari. Depozitele retail au crescut cu 3,1%.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 2,5% de la 3,1% în decembrie 2021, iar nivelul de acoperire cu provizioane la finalul anului era de 77%.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
venituri
credite