Turbulențele de pe piața financiară britanică provoacă temeri de contagiune la nivel global

Turbulențele de pe piața financiară britanică provoacă temeri de contagiune la nivel global
scris 29 sep 2022

Amploarea și viteza vânzărilor de active britanice au zguduit piețele mondiale, provocând îngrijorare cu privire la contagiune, în condițiile în care haosul într-o economie dezvoltată majoră se adaugă neliniștii generate de creșterile bruște ale ratelor dobânzilor, în Statele Unite și în alte părți ale lumii, transmite Reuters.

În urma prezentării, vineri, a unui mini buget al Marii Britanii, care a semnalat reduceri de impozite nefinanțate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (48 de miliarde de dolari), lira sterlină a scăzut la minime record, în timp ce prețurile obligațiunilor britanice au scăzut puternic, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Lucian Heiuș, șeful ANAF: Una din patru firme din România nu are cont bancar CITEȘTE ȘI Lucian Heiuș, șeful ANAF: Una din patru firme din România nu are cont bancar
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Semnele perturbărilor au fost evidente miercuri, înainte ca Banca Angliei (BoE) să intervină pentru a calma piețele.

Piețele erau deja tulburate de un șoc al prețurilor energiei care a alimentat inflația și de aprecierea dolarului, care creează factori economici negativi la nivel global și care a determinat o intervenție rară a Băncii Japoniei pe piețele valutare chiar săptămâna trecută.

”Este ca și cum ai avea un castel de nisip din care bucăți mai mici și mai mari încep să cadă toate împreună”, a spus Olivier Marciot, director de investiții pentru mai multe active și gestionarea averii la Unigestion, referindu-se la contribuția Marii Britanii la stresul global.

”Cred că Regatul Unit este una dintre acele piese... Doar adaugă durere, adaugă stres”.

Preocuparea cu privire la noua politică economică a Marii Britanii s-a adăugat la volatilitatea deja crescută, cu o scădere a prețurilor obligațiunilor britanice care se răspândește chiar și la titlurile de Trezorerie americane sigure și la obligațiunile germane de top.

În mod clar, crește neliniștea globală cu privire la contagiunea din Marea Britanie.

Președintele Rezervei Federale (Fed) din Atlanta, Raphael Bostic, a avertizat luni că evenimentele din Regatul Unit ar putea duce la un stres economic mai mare în Europa și Statele Unite, în timp ce Fondul Monetar Internațional a analizat marți noile planuri financiare britanice.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marți că Statele Unite monitorizează evoluțiile din Marea Britanie, a relatat Financial Times.

”Vor fi impacturi, vor exista corelații... o oarecare volatilitate a pieței și apoi cum se reflectă în imaginea creșterii globale. SUA este o economie în mare parte protejată... suntem mult mai izolați de o mulțime de presiuni globale, dar acestea fiind spuse, nu suntem complet imuni de ceea ce se întâmplă în Europa, China și Marea Britanie”, a spus Paul Malloy, director la Vanguard.

Directorul de investiții al PIMCO, Dan Ivascyn, a declarat că, deși crede că evoluțiile din Marea Britanie nu reprezintă riscuri sistemice semnificative, acestea au amplificat volatilitatea pe piețele deja instabile.

Pe măsură ce randamentele obligațiunilor Marii Britanii au crescut cu 1 punct procentual în decursul a două zile, până la maxime multianuale, randamentele Trezoreriei SUA pe 10 ani și obligațiunile germane au crescut la rândul lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
piața financiară
marea britanie