Trei companii de criptomonede, acuzate în SUA pentru fraudă de un miliard de dolari

Trei companii de criptomonede, acuzate în SUA pentru fraudă de un miliard de dolari
scris 23 oct 2023

Procurorii americani au acuzat trei firme de profil din domeniul criptomonedelor de fraudarea investitorilor cu peste un miliard de dolari, scrie BBC.

Procurorul general al New York-ului, Letitia James, a declarat că Gemini, o bursă de criptomonede, și-a mințit clienții cu privire la riscurile unui cont de investiții pe care îl oferea și care plătea rate ridicate ale dobânzii pentru criptomonede. Genesis, un creditor cripto, și compania sa mamă Digital Currency Group au fost, de asemenea, implicate în program, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
A doua companie aeriană din Turcia, într-un ritm de creștere fără precedent, se uită spre România CITEȘTE ȘI A doua companie aeriană din Turcia, într-un ritm de creștere fără precedent, se uită spre România

Genesis a fost oprit în noiembrie anul trecut, tăind accesul clienților la fonduri. Acest lucru a avut loc la scurt timp după prăbușirea FTX, bursa de criptomonede condusă de Sam Bankman-Fried, care se luptă acum cu propriile acuzații de fraudă. Genesis, care acordase împrumuturi importante companiilor sale, a intrat în faliment câteva luni mai târziu.

Procurorul general James a declarat că acest caz se referă la „un alt exemplu de actori răi care cauzează prejudicii în întreaga industrie a criptomonedelor, care nu este reglementată suficient”.

Digital Currency Group (DCG) și Gemini au declarat fiecare că vor lupta împotriva acuzațiilor.

„Onestitatea și integritatea au fost întotdeauna principiile mele călăuzitoare”, a declarat fondatorul DCG, Barry Silbert, calificând acuzațiile drept „nefondate”.

Acțiunea în justiție este cea mai recentă acțiune care a apărut în urma imploziilor din industria criptografică de anul trecut, când piețele pentru monedele digitale s-au deteriorat.

Cele trei companii au lucrat împreună la Gemini Earn, care a fost lansată în 2021 și care permitea utilizatorilor să împrumute cripto la Genesis în schimbul unor dobânzi de peste 7%.

BNR va cere mai mult capital băncilor CITEȘTE ȘI BNR va cere mai mult capital băncilor

În proces, procurorii au declarat că Gemini știa că Genesis avea o situație financiară șubredă încă de la începutul programului.

Dar procesul a spus că Gemini nu a reușit să alerteze clienții cu privire la riscurile de a acorda împrumuturi companiei, susținând în schimb că aceasta a fost supusă unei verificări.

În iunie 2022, riscurile au crescut atunci când Genesis a fost afectată de pierderi de peste 1 miliard de dolari în urma prăbușirii unei alte firme de cripto-monede.

Procurorii au declarat că Genesis și DCG au încercat să ascundă situația prin manevre financiare și rapoarte false, inclusiv către Gemini, în timp ce susțineau public că bilanțul său era solid”.

Genesis și DCG se confruntau deja cu acuzații de fraudă în legătură cu aceste eforturi din partea Gemini, o bursă de criptomonede fondată de gemenii Winklevoss, cunoscuți pentru că au susținut că fostul lor coleg de la Harvard, Mark Zuckerberg, le-a furat ideea de a inventa Facebook.

Gemini a declarat că procesul a confirmat afirmațiile sale împotriva Genesis și că nu este de acord să fie și ea numită.

„A învinovăți o victimă pentru că a fost înșelată și mințită nu are sens și așteptăm cu nerăbdare să ne apărăm împotriva acestei poziții inconsistente”, a spus aceasta într-o declarație împărtășită pe rețelele de socializare.

Firmele, inclusiv din HoReCa, care pun pe piață anumite ambalaje sau plastic reciclat, mai au o lună să se înregistreze la AFM CITEȘTE ȘI Firmele, inclusiv din HoReCa, care pun pe piață anumite ambalaje sau plastic reciclat, mai au o lună să se înregistreze la AFM

Dar, potrivit procesului, în vara anului 2022, unii dintre angajații de top ai Gemini au devenit suficient de îngrijorați pentru a-și retrage propriile fonduri.

„Aceste companii de criptomonede au mințit investitorii și au încercat să ascundă pierderi de peste un miliard de dolari, iar investitorii din clasa de mijloc au fost cei care au avut de suferit ca urmare”, a declarat procurorul general James.

Ea a citat o bunică pensionară în vârstă de 73 de ani printre cei 232.000 de investitori care au fost victimele presupusei fraude.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomenede
sua
frauda