Directorul general al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), Cristian Roșu, este favorit pentru a prelua postul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ocupat în prezent de Mișu Negrițoiu, au declarat joi, News.ro, surse convergente din piața asigurărilor. Contactat de News.ro, Roșu a declarat că nu este rudă cu președintele PSD, Liviu Dragnea, așa cum s-a vehiculat în presă, că nu i s-ar fi propus această funcție și că nu știe dacă ar accepta-o.
Mișu Negrițoiu a ajuns președinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în Parlament numirea sa.
Negrițoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Rușanu, care și-a dat demisia de la șefia autorității din arestul poliției, în martie 2014, în condițiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.
În luna octombrie a anului trecut, comisiile reunite din Senat și Camera Deputaților au votat în unanimitate revocarea din funcție a lui Mișu Negrițoiu. Parlamentarii i-au reproșat lui Negrițoiu slaba performanță obținută în această funcție, în contextul în care piața asigurărilor auto obligatorii RCA se confruntă cu falimente și situații financiare instabile.
Procedura de demitere a lui Negrițoiu s-a dovedit a fi complicată, iar parlamentari PSD și PNL au cerut simplificarea acesteia. În februarie, parlamentarii ar putea vota în plen pentru demiterea acestuia și pentru numirea unui nou președinte al ASF.
În piață, pentru preluarea funcției de șef al ASF este vehiculat insistent numele lui Cristian Roșu, șeful Fondului de Garantare a Asiguraților.
”Cred că Roșu este cel mai potrivit, în acest moment, să preia șefia ASF. Cred că el are șanse 90% să preia acest post”, a declarat președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, pentru News.ro.
Roșu are o experienta de peste 15 de ani in domeniul financiar, având și funcția de director general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
El beneficiază de o imagine mai degrabă bună în rândul jucătorilor din piață.
”Am o părere bună despre dânsul, este o persoană cu care se poate lucra”, a afirmat, pentru News.ro, Președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
Din luna mai a anului trecut, Roșu îndeplinește funcția de director general al FGA, poziție din care a gestionat inclusiv cererile de plată pentru două firme de asigurări intrate în faliment, Astra și Carpatica.
Contacat de News.ro, Roșu a declarat că nu i s-a propus această funcție și nu știe dacă ar accepta o eventuală propunere.
”Este o decizie pe care o voi lua în funcție de multe variabile. Acum nu știu dacă aș accepta o astfel de propunere”, a spus Roșu, pentru News.ro.
Viitorul șef al ASF se va confrunta rapid cu provocări majore, avertizează cunoscătorii pieței.
”Roșu nu este o variantă rea pentru acest post, dar nici una prea bună. Este greu să găsești, în actualul context tulbure al pieței asigurărilor, o persoană potrivită. Se va termina în curând perioada de plafonare a tarifelor RCA și am putea asista la o explozie a prețurilor, iar șeful ASF va trebui să gestioneze niște probleme foarte mari”, a comentat o sursă din piață, pentru News.ro.
În plus, Parlamentul trebuie sp numească un nou vicepreședinte al ASF pentru piața asigurărilor, în locul lui Marius Vorniceanu, care și-a anunțat demisia din această funcție în septembrie 2016.
Un nume vehiculat pentru această funcție este fostul ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu, variantă considerată nepotrivită de jucătorii din piață.
”Nu cred că Chițoiu este o variantă bună pentru funcția de vicepreședinte, deși are o puternică susținere politică. Nu are experiență pe piața asigurărilor, iar soția lui a avut probleme în trecut. Nu cred că ar accepta, dacă i s-ar propune această funcție, ar fi prea complicat pentru el”, au declarat surse consultate de News.ro.
Laura Chițoiu, soția fostului ministru și fostă directoare a Direcției Avizări din ASF, a fost condamnată la un an cu suspendare, în martie 2016, în dosarul ASF-Carpatica.
În același dosar, Ilie Carabulea, fondator al firmei de asigurări Carpatica Asig, a fost condamnat la șase ani și șase luni, cu executare, pentru fapte de corupție. Ambele decizii nu sunt definitive.