Profit Piața de Capital.forum: Nicolae Kovacs, CEO Agista: Ne uităm la companii care răspund nevoilor primare - agricultură, IT, servicii medicale, deșeuri; firmele din România se tem de bursă, dar din motive greșite. Plan de listare proprie în 2024

Profit Piața de Capital.forum: Nicolae Kovacs, CEO Agista: Ne uităm la companii care răspund nevoilor primare - agricultură, IT, servicii medicale, deșeuri; firmele din România se tem de bursă, dar din motive greșite. Plan de listare proprie în 2024
scris 13 apr 2022

Fondul de investiții Agista, lansat recent de Impetum Group cu focus pe piața bursieră AeRO, analizează mai multe companii pentru primele investiții, din domenii precum agribusiness, IT, servicii medicale, de reciclare sau management al deșeurilor.

Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Avem mai multe produse, dintre care unul se adresează pieței private - investim în companii ca să le scalăm și după aceea să aducem produse robuste pe piața AeRO; investim în stadiul de plasament privat, în anumite companii în potențialul cărora credem - aici sunt trei ingrediente de bază: o piață solidă, un produs foarte bun și o capacitate internă de scalare, pentru că am observat că desi multe companii au bani lovesc la un moment dat un tavan. Venim în aceste piețe cu companii private, dar și să investim, și ne dorim să ajungem la un  moment dat cu ele pe piața principală a bursei”, a declarat Nicolae Kovacs, CEO Agista, la videoconferința Profit Piața de Capital.forum.

Urmărește-ne și pe Google News

Agista are o capitalizare de 25 milioane euro și în plan investiții în 20 companii locale în următorii doi ani, din cele 150 pe care le va analiza. Tichetul investițional va fi cuprins între 500.000 de euro și 2,5 milioane euro,

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În 2024, fondul ar urma să fie listat la bursă.

Ca domenii de activitate, Agista se uită mai întâi la companii care răspund nevoilor primare, precum cele din agricultură, IT, servicii medicale sau “zona verde”, nu neapărat energie verde ci reciclare sau managament al deșeurilor.

Kovacs spune că piața AeRO este destul de emoțională, caracteristică vizibilă și prin volatilitatea crescută de la începerea războliului din Ucraina, complexă (dată fiind conjunctura actuală, cu conflictul armat de la graniță, creștere a dobânzilor etc) și cu o lichiditate relativ scăzută.

Aici dorim noi să intervenim, atât pe partea de lichiditate, noi achiziționând în companii listate, cât și aducând produse noi și companii robuste, care să atragă automat interes”, arată CEO-ul Agista.

Kovacs spune că 33,5 de miliarde de euro stau în depozite bancare care produc o dobândă real negativă, din cauza inflației, și că o parte din aceste resurse pot fi transferate pe piețe dacă va exista încredere în companii puternice, cu potențial de creștere, în managementul lor și în îmbunățirea disciplinei acestora.

În majoritatea companiilor care au atras deja interesul Agista, discuțiile purtate cu reprezentanții lor arată că aceștia cunosc puține sau foarte puține lucruri despre piața de capital, iar circa 80% nu au un sentiment foarte bun privind bursa.

“Factorul încurajator în ecuația asta este faptul că se tem din motivele greșite. Piața de capital aduce foarte multe avantaje pentru emitenți, dar testul dur al pieței este destul de real, iar companiile își dau seama de asta. Altii se tem să piardă controlul. Noi în România avem o dorință foarte mare de control și cumva asocierile nu sunt bine văzute, de foarte multe ori. Noi încercăm să schimbăm această paradigmă, să fim un partener strategic, atât financiar cât și ca know-how, și încercăm să ajutăm companiile să devină mai robuste”, afirmă Kovacs.

Fondul a fost lansat la finalul lunii martie de către Impetum Group, care include și CITR, jucător pe piața de insolvență și restructurare din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
agista companii bursă