Profit Piața de Capital.forum - Ovidiu Petru, director ASF: În contextul războiului din Ucraina, am constatat o maturizare a bazei de investitori la bursă și un impact mai scăzut. Așteptăm depunerea documentației pentru Contrapartea Centrală

Profit Piața de Capital.forum - Ovidiu Petru, director ASF: În contextul războiului din Ucraina, am constatat o maturizare a bazei de investitori la bursă și un impact mai scăzut. Așteptăm depunerea documentației pentru Contrapartea Centrală
scris 13 apr 2022
Contextul actual îndeamnă la precauție și la măsuri specifice ce vizează menținerea unui echilibru al pieței și al sănătății economice a jucătorilor care activează în sectorul bursier, a transmis Ovidiu Petru, director general al sectorului Piața de Capital în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului.

Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

"Pentru ASF, subiectul stabilitatea pieței de capital este mai mult decât o preocupare, este una din misiunile sale esențiale. Contextul actual este într-adevăr unul care îndeamnă la precauție și la măsuri specifice ce vizează menținerea unui echilibru al pieței și al sănătății economice a jucătorilor care activează în acest sector. După o perioadă de doi ani de pandemie, care a generat provocări considerabile, conflictul din Ucraina vine să pună la încercare fundamentul bunei funcționări a pieței și mai ales stabilitatea financiară. Tocmai din aceste considerente, așa cum am mai spus, în cadrul sectorului Instrumente și investiții financiare din ASF acordăm o atenție deosebită supravegherii prudențiale a entităților pieței, regulilor de diversificare și de evaluare a portofoliilor fondurilor de investiții și mai ales mecanismelor de administrare a riscului", a spus directorul.
 
El arată că ASF, atât în perioada pandemiei, cât și în prezent, a pus în practică o serie de măsuri menite să ajute instituția în procesul de supraveghere, având în vedere contextul volatil cu piața bursieră locală s-a confruntat la debutul conflictului din Ucraina. 
 
"Spre exemplu, la nivelul fondurilor de investiții au fost implementate raportări privind subscrierile nete, analizate în corelație cu evoluția structurii portofoliilor, avem o comunicare zilnică cu societățile de administrare privind deficiențele care pot surveni în administrarea riscului și vreau să spun că am constatat, în concordanță cu situația de pe celelalte piețe din regiune, o maturizare a bazei de investitori și un impact mai scăzut, zicem noi, în comparație cu cel din perioada pandemiei", a afirmat reprezentantul ASF.
Indicii bursieri americani au închis în scădere pentru a treia zi CITEȘTE ȘI Indicii bursieri americani au închis în scădere pentru a treia zi

O altă măsură a vizat mărirea frecvenței de raportare a modului de îndeplinire a cerințelor de capital la nivelul SAI-urilor și SSIF-urilor, ASF efectuând o analiză dinamică a acestora pe scenarii de evoluție în funcție de fluctuațiile indicilor bursieri și de structura veniturilor entităților.

"În contextul războiului din Ucraina și al efectelor colaterale provocate de acesta, am solicitat instituțiilor pieței să intensifice eforturilor pentru adoptarea tuturor măsurilor de identificare și atenuare a principalelor riscuri în materie de securitate cibernetică și să ne notifice imediat în situația în care apar vulnerabilități pe acest segment. De asemenea, având în vedere interconectarea piețelor, păstrăm o strânsă legătură cu autoritățile europene implicate în evaluarea modului în care se manifestă riscurile la nivel internațional pentru a ne putea raporta în permanență cu evoluțiile din alte state", a mai spus Petru.
 
Reprezentantul ASF a afirmat că, după reglementarea regimului fondurilor de investiții alternative, instituția a constatat un interes în creștere din partea administratorilor de a lansa noi fonduri cu scopul de a pune la dispoziția investitorilor instituționali și de retail produse și instrumente financiare cu un grad mai ridicat de sofisticare.
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

"Cred că una din trei întâlniri pe care le avem la autoritate are ca subiect fondurile de investiții, legislația cu privire la fondurile de investiții, standardizarea în acest domeniu, astfel încât legislația locală și modul nostru de abordare vizavi de aceste fonduri să fie cel puțin la fel de prietenos cu cel din statele din regiune", a menționat directorul ASF.

Întrebat de stadiul proiectului Contraparte Centrală, Petru a afirmat că acesta se află în faza de analiză a documentației primite de la CCP.RO.
 
"De asemenea, suntem și aici într-un permanent contact cu autoritatea europeană în ceea ce privește analiza acestor documente și așteptăm documentația finală, respectiv depunerea spre autorizare a dosarului de către CCP.RO la ASF. De altfel, despre proiectul Contraparte Centrală se face foarte mult referire în raportul diagnostic al OECD. Un draft a fost transmis la finele anului 2021 și faza doi din strategia pieței de capital va fi finalizată în această perioadă, respectiv după ce OECD va publica raportul diagnostic, în care se menționează foarte mult de aceste instrumente derivate și contrapartea centrală. Din punctul de vedere al ASF, orizontul de timp poate fi calculat de la data depunerii dosarului final de către CCP.RO. Calendarul asumat de Bursa de Valori București este jumătatea anului pentru proiectul Contraparte Centrală și finalul anului pentru piața de derivate. Calendarul curge de la momentul depunerii documentației finale la ASF", a mai spus Petru.
 
El a adăugat că, în piața de capital, discuțiile despre vânzarea în lipsă și rolul CCP.RO au început de foarte mult timp, dar foarte multe aspecte ale acestor discuții au legătură cu proiectul Contrapartea Centrală și este foarte important ca acesta să fie urgentat.

 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
asf
ovidiu petru
bursă
contraparte centrală
futures