Platformele de tranzacționare a criptomonedelor vor fi supuse unor controale mai stricte pentru a preveni spălarea de bani

Platformele de tranzacționare a criptomonedelor vor fi supuse unor controale mai stricte pentru a preveni spălarea de bani
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2019

Activitatea de tranzacționare a criptomonedelor se va afla sub indicența unor reguli de prevenire a spălării de bani, a anunțat ieri o instituție globală de supraveghere, aceasta fiind prima încercare a unei autorități globale de reglementare de a controla mai strict acest sector care se dezvoltă rapid,

Autoritatea Financial Action Task Force (FATF), înființată în urmă cu  30 de ani pentru combaterea spălării de bani, a cerut statelor să înăsprească supravegherea platformelor de tranzacționare a criptomonedelor pentru a preveni ca acestea să fie folosite la spălarea de bani, transmite Reuters preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Inițiativa Autorității, care reunește țări de la Statele Unite la China și organisme precum Comisia Europeană, reflectă îngrijorarea în creștere în rândul agențiilor care aplică legea că monedele virtuale sunt folosite pentru spălarea banilor obținuți prin infracțiuni.

ANALIZĂ PROFIT TV Mișcări importante pe piețele financiare CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Mișcări importante pe piețele financiare

Statele vor fi obligate să autorizeze și să supravegheze firmele care lucrează cu criptomonede, cum sunt platformele de tranzacționare și custozii, care vor fi obligate să verifice clienții și să raporteze tranzacțiile suspecte, a anunțat FATF într-un comunicat. ”Este un risc cu care ne confruntăm la nivel global. Țările trebuie să progreseze rapid. Este o problemă urgentă”, a declarat președintele FATF, Marshall Billingslea.

Europol a destructurat în acest an un cartel spaniol al drogurilor care a spălat bani utilizând două ATM-uri pentru criptomonede, care oferă criptomonede în schimbul numerarului.v Riondet a spus că criptomonedele au fost folosite pentru a transfera bani în străinătate, precum și pentru împărțirea transferurilor mari de bani iliciți în sume mai mici, mai greu de depistat.

Există puține informații referitoare la amploarea operațiunilor de spălare de bani prin intermediul monedelor virtuale, având în vedere mărimea relativ mică a pieței. În această săptămână, Facebook a atras critici din partea autorităților de reglementare și a decidenților politici, când a anunțat planul de la lansa o criptomonedă numită Libra. 3 bănci centrale au cerut supravegherea Libra, pentru a asigura că nu va pune în pericol sistemul financiar sau utilizarea pentru spălarea banilor.

Decizie: Facebook se asociază cu 27 de organizații pentru a lansa noua monedă virtuală, numită Libra CITEȘTE ȘI Decizie: Facebook se asociază cu 27 de organizații pentru a lansa noua monedă virtuală, numită Libra

Președintele băncii centrale germane, Jens Weidmann, a spus că monedele virtuale care au la bază monede oficiale, numite stablecoins, ar putea submina băncile, dacă vor fi utilizate pe scară largă. Inițiativa instituției international FATF este prima încercare de a stabili o aabordare globală a reglementării pieței de tranzacționare a criptomonedelor, în valoare de 3090 de miliarde de dolari.

Global Digital Finance, o organizație care reprezintă companiile din sectorul criptomonedelor la nivel mondial, a salutat regulile Autorității. Totuși, directorul general al Global Digital Finance, Teana Baker-Taylor, a spus că recomandarea de a obliga firmele să includă în tranzacțiile cu criptomonede detalii referitoare la vânzători și beneficiari ar putea fi dificil de respectat.

Regulile ar putea duce la consolidarea sectorului criptomonedelor, din cauza costurilor mai mari de implementare a verificărilor pentru firmele mici, a apreciat Megan Gordon, partener la firma de avocatură Clifford Chance.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
sua
china
comisia europeana
europol