Zi de corecții la bursă. Și o vedetă inedită

Zi de corecții la bursă. Și o vedetă inedită
scris 24 sep 2019

După atingerea unor maxime post-criză într-o secvență de 4 sesiuni de creștere, piața a luat astăzi o pauză, în care indicii principali s-au corectat cu aproape 2 treimi de procent. Volumele sunt în retragere pe titlurile care au condus trendul de creștere, iar bursa a avut pentru o zi o vedetă inedită în acțiunea MedLife.

În contextul unei zile negative pentru activele de risc la nivel mondial, bursa românească a suferit o corecție după impulsul major de creștere de la jumătatea acestei luni. Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,63%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,62%, până la nivelul de 9.483,43 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

Sub aspect tehnic, mișcarea nu este surprinzătoare după ce cotația se depărtase de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), cea mai scurtă dintre mediiile moble relevante în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat, iar forța de gravitație a acesteia era de așteptat să acționeze cu putere.

Zi de corecții la bursă. Și o vedetă inedită

Ca la carte pentru un trend ascendent, corecția vine pe volume în scădere. Dacă rulajul pieței de acțiuni de 36,01 milioane lei (7,58 milioane euro) a fost apropiat de media perioadei, în schimb cele mai lichide titluri au avut transferuri în retragere.

Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat sever, cu 2,50%, până la prețul de 1,1700 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,89 milioane lei, după ce cu o zi înainte atinseseră a nivelul de 1,2000 lei/acțiune un record al prezenței acestui titlu în piața reglementată din anul 2011 până în prezent. Pe acest emitent s-a mai realizat și o tranzacție specială în piața deal, în valoare de 1,31 milioane lei. Impactul s-a resimțit și asupra indicelui financiar BET-FI care a subperformat pieței, cu un recul de 0,94%, până la nivelul de 42,321,89 de puncte.

Mai atenuată, dar de sens similar a fost mișcarea pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au pierdut 1,03%, până la prețul de 4,68 milioane lei, pe volume echivalente cu 4,68 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un declin de 0,71%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 850.000 de lei.

GRAFIC Oferta de răscumpărare de la SIF Muntenia, subscrisă doar în proporție de 60%. Operațiunea a avut, însă, capacitatea de a tracta prețul din piața secundară CITEȘTE ȘI GRAFIC Oferta de răscumpărare de la SIF Muntenia, subscrisă doar în proporție de 60%. Operațiunea a avut, însă, capacitatea de a tracta prețul din piața secundară

Evoluția acțiunilor lichide a copiat tendința din plan internațional. În Europa, indicii principali au înregistrat deprecieri ușoare”: -0,14% indicele Euro Stoxx 50, -0,47% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,28% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. Sub acest aspect, piața românească a copiat mai degrabă mișcarea burselor mari decât cu cele din regiune care au avut închideri pozitive: +1,18% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,24% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, am consemnat o protagonistă insolită în acțiunea MedLife (M) care a întrunit un rulaj de 7,28 milioane lei. Titlurile furnizorului de servicii medicale au suferit un recul de 1,19%, până la prețul de 33,10 lei/acțiune.

Pe contrasens față de restul pieței a fost sectorul energetic și de utlități, ale cărui indice BET-NG a urcat cu 0,40%. Din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,28%, până la prețul de 36,30 lei/acțiune, pe transferuri de 3,76 milioane lei.

Pe același segment, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,60%, până la prețul de 0,4190 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,69 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și cel mai mare transfer special din piața deal, în valoare de 4,19 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
medlife