Trump cere Fed să aducă dobânzile sub zero, după modelul altor bănci centrale

Trump cere Fed să aducă dobânzile sub zero, după modelul altor bănci centrale
scris 11 sep 2019

Președintele american Donald Trump a cerut Rezervei Federale (Fed) a SUA să aducă ratele de dobândă la zero sau în teritoriu negativ, măsură folosită de alte bănci centrale pentru a combate încetinirea economică, dar care are un impact negativ asupra celor care vor să economisească și asupra câștigurilor înregistrate de bănci.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, Trump a afirmat că dobânzile sub zero ar reduce costul datoriilor. Președintele american nu a făcut însă nicio referire la riscurile și tensiunile din piețele financiare cu care băncile centrale din Europa și Japonia se confruntă ca rezultat al dobânzilor negative, nici la faptul că această măsură de politică monetară nu a avut efectele vizate pentru creșterea economică și inflație, notează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

"Doar naivitatea Fed și a lui Jay Powell (Jerome Powell, președintele Fed -n.red) ne opresc să facem ceea ce alte țări fac deja", a afirmat Trump, care a subliniat în mod repetat faptul că în Germania, cea mai puternică economie europeană, dobânzile sunt negative.

Investițiile nete realizate în economia națională au crescut CITEȘTE ȘI Investițiile nete realizate în economia națională au crescut

Este prima dată când Trump cere dobânzi negative în SUA, însă nu este prima oară când președintele american afirmă că reducerea drastică a dobânzilor ar fi benefică pentru economia SUA.

Președintele american a adresat numeroase critici președintelui Fed și în trecut. Spre exemplu, luna trecută, Trump l-a acuzat pe Jerome Powell de o lipsă “cumplită” de viziune în ceea ce privește deciziile de politică monetară.

Fed a redus, în iulie, dobânda de referință pentru prima dată din 2008, și a indicat că ar putea efectua noi tăieri în cazul deteriorării perspectivelor economice, în contextul războiului comercial cu China și ar riscului ca SUA să intre în recesiune în 2021. 

Rata dobânzii a fost redusă cu un sfert de punct procentual, în intervalul 2%-2,25%. 

La întâlnire de săptămâna viitoare a Fed, analiștii anticipează că dobânda ar putea fi redusă din nou, tot cu un sfert de punct procentual.

În zona euro, Banca Centrală Europeană a păstrat, în iulie, dobânzile de politică monetară la minime record. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit au rămas, astfel, la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%. O nouă reducere ar putea fi însă anunțată luna aceasta.

Trump cere Fed să aducă dobânzile sub zero, după modelul altor bănci centrale

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi negative sua
fed dobanzi
rezerva federala
donald trump