Colapsul celei mai vechi companii de turism din lume a antrenat creșterea acțiunilor companiilor rivale pe bursele europene, în pofida unui sentiment negativ la nivelul principalilor indici, generat de date economice sub așteptări în zona euro.
Acțiunile grupului anglo-german TUI, numărul 1 mondial în domeniul turismului, precum și titlurile companiilor aeriene s-au apreciat puternic încă din debutul ședinței bursiere de luni, după ce rivalul britanic Thomas Cook a anunțat încetarea operațiunilor cu efect imediat.
Grupul britanic, cu un portofoliu format din operatori aerieni, hoteluri, stațiuni, nave de croazieră și agenții de turism, și-a anunțat oprirea activității, sute de mii de turiști aflați în vacanță fiind în prezent blocați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Traderii mizează pe creșterea companiilor rivale, în condițiile în care ieșirea Thomas Cook de pe piață este așteptată să reducă din supracapacitatea existentă, scrie Reuters.
Titlurile TUI s-au apreciat cu 6,3% pe bursa din Frankfurt și cu 6,7% pe piața de capital din Londra, acțiunile easyJet au avansat cu 5,5%, iar cele ale Ryanair, cu 2,1%.
Tabloul la nivel european este însă unul roșu, pe fondul datelor dezamăgitoare din Germania și Franța, primele două economii de pe continent, și al incertitudinilor referitoare la negocierile SUA-China pe tema tarifelor vamale.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) pentru zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii peste 6 ani în septembrie, până la 50,4 de puncte, aproape de pragul de 50 de puncte care indică o stagnare, potrivit unui sondaj IHS Markit publicat astăzi.
În Germania, producția industrială a scăzut pentru prima dată din aprilie 2013, consemnând cel mai abrupt declin începând cu octombrie 2012. Creșterea activității companiilor franceze a încetinit la minimul ultimilor patru luni, pe fondul scăderii exporturilor.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 și-a adâncit declinul după publicare estimărilor IHS Markit. În jurul prânzului, indicele consemna o depreciere de 1,04%, cu scăderi pe toate marile piețe: -1,58% pentru DAX la Frankfurt, -0,81% pentru FTSE 100 la Londra și -1,12% pentru CAC 40 de la Paris.
În Italia, indicele FTSE MIB de la Milano se deprecia cu 1,23%, în timp ce indicele IBEX 35 de la Madrid înregistra un declin de 1,06%.