Indicele reprezentativ BET a dechis sub reperul de 6.700 de puncte, în scădere cu 1,7% față de sesiunea anetrioară, într-un climat general de aversiune la risc în piețele financiare internaționale antrenat de prefigurarea victorieik în alegerile prezidențiale din SUA a candidatului republican Donald Trump. Până la finalul pieței cotațiile au revenit, declinul mediu fiind cu puțin peste un procent. Banca Transilvania a acumulat jumăate din rulajul pieței, iar un trader se așteaptă ca volatilitatea și volumele să vină abia pe finalul sesiunii.
Bursa de Valori București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi într-un moment în care Donald Trump își ținea discursul de învingător în alegerile prezidențiale din SUA. Considerat impredictibil de piețele financiare internaționale, el a fost întâmpinat de lumea investițională cu un val de vânzări pe activele de risc.
BVB nu a ocolit acest val, iar la deschidere toate cele mai tranzacționate 10 acțiuni erau pe „roșu”. Indicele BET, cobora cu 1,7%, sub reperul de 6.700 de puncte. Debutul pieței locale s-a realizat pe fondul unei atenuări a scăderii dolarului american, care a slăbit inițial în raport cu euro cu peste 1,5%, până în zona de 1,13 dolari pentru un euro și cu peste 3,6% în raport cu yenul japonez, minime atinse în jurul orei 6.00.
Bursa de Valori București a deschis ședința de tranzacționare de astăzi într-un moment în care Donald Trump își ținea discursul de învingător în alegerile prezidențiale din SUA. Considerat impredictibil de piețele financiare internaționale, el a fost întâmpinat de lumea investițională cu un val de vânzări pe activele de risc.
BVB nu a ocolit acest val, iar la deschidere toate cele mai tranzacționate 10 acțiuni erau pe „roșu”. Indicele BET, cobora cu 1,7%, sun reperul de 6.700 de puncte. Debutul pieței locale s-a realizat pe fondul unei atenuări a scăderii dolarului american care a slăbit inițial în raport cu euro cu peste 1,5%, până în zona de 1,13 dolari pentru un euro și cu peste 3,6% în raport cu yenul japonez, minime atinse în jurul orei 6.00.
„Piețele au deschis destul de bine”, a declarat pentru Profit.ro Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest care caracterizează ca neașteptată victoria lui Trump. El adaugă faptul că debutul s-a realizat când impactul era deja atenuat, pentru că inițial cotațiile futures pentru indicii principali europeni coborâseră cu 4-5% sub referință. „Piața e în revenire”, spune Grigoraș. „Lucrurile se stabilizaeză.”
Într-adevăr, la finele primei ore de tranzacționare indicele BET era cu numai 1,10% sub referință. Cele mai mari tranzacții până la ora 11.00, de 5,6 milioane lei, s-au înregistrat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care se corectau cu 1,08%, până la prețul de 2,30 lei/acțiune. „Banca Transilvania e singura care a făcut volume”, spune Grigoraș punctând că transferurile pe acest emitent reprezentau jumătate din valoarea schimburior pe segmentul acțiuni.
Emitentul de pe locul 2 în topul tranzacțiilor, Romgaz Mediaș (SNG) abia a adunat transferuri de aproximativ 765.000 de lei, cotația coborând cu 1,47%, până la prețul de 23,45 lei/acțiune. Titlurile Fondului Proprietatea scădeau după prima oră de tranzacționare cu 0,25%, până la prețul de 0,789 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 573.000 de lei. Un recul mai sever, de 2,19% consemnau titlurile OMV Petrom (SNP), care pe tranzacții de aproximativ 460.000 de lei se situau la ora 11.00 la 0,223 lei/acțiune.
„Mă aștept ca în prima parte a zilei să nu avem o activitate foarte intensă”, spune Grigoraș. „Investitorii sunt nehotărâți, nelămuriți.” Mai degrabă atât rulajele ar trebui să crească spre finalul ședinței de tranzacționare, după redeschiderea pieței americane când se va putea contura mai clar o direcție. „Nu sunt convins că închidem aici”, a conchis traderul de la Intercapital.