Câtă nevoie are Fondul Proprietatea de listarea companiilor din portofoliu

Câtă nevoie are Fondul Proprietatea de listarea companiilor din portofoliu

FP își vrea acțiunile societăților din portofoliu tranzacționate în regim bursier.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 nov 2016

Valoarea deținerilor FP, calculată la activele nete, se apropie de cea a întregii capitalizări bursiere a companiei. Cea mai sigură cale de majorare a valorii de piață a Fondului este punerea pe bursă a celorlalte participații. Managerul FP așteaptă ca noul guvern să listeze Hidroelectrica la jumătatea anului viitor.

De la jumătatea anului trecut și până în prezent, Fondul Proprietatea (FP) a înstrăinat dețineri în valoare însumată de 1,62 miliarde lei, cea mai mare parte acțiuni la companiile listate, după lichidarea prin două oferte de vânzare accelerată a participației la Romgaz Mediaș (SNG) și punerea pe piață a unui pachet de 6,42% din titlurile OMV Petrom pentru 682 milioane de lei.

Acesta este contextul în care Fondul Proprietatea a ajuns să aibă nu mai puțin de 65% din portofoliu în acțiuni nelistate, în timp ce abia 29% din activ îl reprezintă acțiunile la societăți tranzacționate în regim bursier.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!

Explicația pentru faptul că acțiunile cu simbolul FP sunt tranzacționate cu un discount de aproximativ o treime față de valoarea unitară a activului net îl reprezintă această lichiditate a unei părți covârșitoare a portofoliului.

Așa cum se vede din grafic, prezentat de managerul Fondului Greg Konieczny la conferința de presă care a urmat Adunării Generale a Acționarilor de astăzi, capitalizarea întreagă a FP este de 1,89 miliarde dolari, în timp ce participațiile la companiile nelistate se ridică la 1,85 miliarde dolari. Reprezentarea grafică inidcă faptul că, într-adevăr, problema Fondului este aceea a volumului deținerilor la societățile nelistate.

Câtă nevoie are Fondul Proprietatea de listarea companiilor din portofoliu

Primul gând al Fondului Proprietatea se îndreaptă către listarea Hidroelectrica, care reprezintă 28,78% din activul net al FP. Calendarul inițial prevede aducerea la cota Bursei de Valori București în al 2-lea trimestru al anului viitor, însă anumiți pași deja au fost întârziați, cum ar fi numirea unui nou Consiliu de Supraveghere.

Pregătirile sunt în derulare din partea consorțiului selectat format din Morgan Stanley și Raiffeisen, după ieșirea societății din insolvență la 21 iunie 2016. Konieczny este mulțumit însă de ameliorarea performanței companiei care și-a majorat cu 4% profitul brut, la 754 milioane lei, în prima jumătate a anului, față de 725 milioane lei în S1 2015, în contextul unui declin cu 10% a producției la 9,2 TWh, de la 10,2 TWh în același interval de raportare.

PSD a pus gând rău listărilor companiilor de stat. Cum răspunde managerul FP

România are în prezent o strategie corectă în listarea pachetelor minoritare la societățile de stat și aceasta nu trebuie abandonată, spune managerul de la Fondul Proprietatea, răspunzând la o întrebare a Profit.ro despre faptul că programul economic al Partidului Social-Democrat, lider în sondajele de opinie, mizează pe oprirea vânzării participațiilor la societățile profitabile de stat.

Listările aduc transparență, eficiență și răspundere pentru conducerile companiilor și ministerele care le au în proprietate, este argumentul lui Konieczny. Mai importantă decât lupta împotriva corupției este prevenirea ei, iar listarea companiilor pe bursă reprezintă un ajutor în acest sens.

În plus, oprirea listărilor ar văduvi fondurile de pensii – pe active – în creștere de vehicule pe care să investească. Ar fi silite să investească mai mult în străinătate. România are nevoie de capital, se spune, numai că în cazul de față chiar are capital și ar fi „trist” să nu fie utilizat, a conchis Konieczny.

În urmă cu 3 săptămâni, președintele PSD, Liviu Dragnea, a pus în discuție, într-o emisiune televizată, strategia de peste 10 ani a României de listare la bursă a unor pachete minoritare la societățile de stat. În cazul în care ar urma să câștige alegerile și să formeze Guvernul, social-democrații ar urma să opteze pentru crearea unui fond suveran în care să fie puse participațiile la societățile aflate în proprietatea statului, în prezent în portofoliile ministerelor.

„Din societățile profitabile nu se mai vinde nimic”, afirmase Dragnea.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
fondul proprietatea
greg konieczny
hidroelectrica
psd
liviu dragnea
omv petrom