Administratorul unic Franklin Templeton l-a numit pe Johan Meyer co-manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, unde va lucra cu managerul din ultimii 6 ani al FP, Greg Konieczny.
Începând de astăzi, Fondul Proprietatea are în persoana sud-africanului Johan Meyer un al doilea om la conducerea Fondului Proprietatea (FP). Compania de administrare Franklin Templeton Investment Management Ltd. l-a numit pe acesta în funcția de Co-CEO al subsidiarei sale de la București și Co-Manager al Fondului, unde va lucra împreună cu Greg Konieczny, cel care de 6 ani este la conducerea celui mai vizibil emitent de la Bursa de Valori București din ultimii 5 ani.
Meyer lucrează din 2004 în cadrul grupului Franklin Templeton, înainte de acest moment el ocupând pentru un an poziția de lector asistent în cadrul Universității din Pretoria (Africa de Sud), potrivit portalului LinekIn, al cărei absolvent este și unde a urmat și cursuri post-universitare în domeniul economic. Cunoaște limbile engleză și afrikaans și, în vederea noului post, învață, în prezent, și limba română.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Meyer vine cu experiența sa de administrator în sectorul piețelor emergente să îl secondeze pe Konieczny, ale cărui performanțe de-a lungul anilor sunt caracterizate ca fiind excelente. “Sunt încântat să îi urez bun venit lui Johan în echipa de la București”, spune și managerul din ultimii ani al FP.
Fondul Proprietatea, în administrarea companiei Franklin Templeton, a fost adus la cota Bursei de Valori București la începutul anului 2011, fiind emitentul cu cea mai mare lichiditate până în urmă cu un an. Obiectivul principal trasat de acționari a fost acela de reducere a discount-ului cu care acțiunile FP erau tranzacționate la București față de activul net. Acest discount a fost redus aproape la jumătate, însă valoarea medie de 31,88% din activul net din intervalul 1 iulie 2015 – 30 iunie este încă departe de ținta de 15% trasată de acționari.
Fondul Proprietatea are mandat pe returnarea de cash cât mai rapid pentru acționari, fapt care precipită vânzări prin oferte accelerate, cum au fost cele derulate în ultimii ani la Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP) și Conpet Ploiești (COTE).
În perioada1 iulie 2015 – 30 iunie 2016, a fost distribuită către acționari suma de 797 milioane lei prin execuția programelor 5 și 6 de răscumpărare, distribuția de numerar în valoare de 0,05 lei/acțiune plătită începând cu 27 iunie.