Horia Roman Patapievici: Capitalismul va dispărea treptat; Schumpeter a fost profetic

 Horia Roman Patapievici: Capitalismul va dispărea treptat; Schumpeter a fost profetic
scris 30 oct 2016

Deși capitalismul a adus dezvoltare economică, în mediile intelectuale este detestat, spune scriitorul Horia Roman Patapievici. Ceea ce se întâmplă acum pare a-l confirma pe economistul german Joseph Schumpeter care preconiza că, fără vreo revoluție, capitalismul va fi subminat în timp de multitudinea de îngrădiri impuse de stat și de o opinie publică potrivnică, alimentată de intelectuali. „A fost profetic”, zice Patapievici.

„Capitalismul este un fapt major de civilizație”, spune filosoful și eseistul Horia Roman Patapievici, însă acesta are elemente care îl subminează puternic în societatea actuală. Observațiile scriitorului asupra a ceea ce se întâmplă acum îl fac să considere că economistul austriac Joseph Alois Schumpeter a fost profetic atunci când la sfârșitul anilor ’40 a prezentat calea prin care capitalismul ar urma să se stingă treptat.

Oamenii vor uita cum este capitalismul și, deși vor trăi în etape de reglementări dure și de îngrădiri ale antreprenorilor nu-și vor da seama că nu mai sunt în capitalism. „A fost profetic”, a declarat Patapievici în cadrul unui discurs rostit la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României la un eveniment organizat de Bursa de Valori București și Asociația Investitorilor de Piața de Capital (AIPC)  în prefața Forumului Investitorilor Individuali.

Schumpeter era un admirator al capitalismului însă cu realism a văzut care sunt forțele care ar urma să contribuie la dezagregarea acestuia. A intuit lucruri pe care avea să nu le mai vadă, el murind în anul 1950 în America.

Urmărește-ne și pe Google News
Avertisment din America: Băncile centrale au politici de cazino; riscă să distrugă capitalismul CITEȘTE ȘI Avertisment din America: Băncile centrale au politici de cazino; riscă să distrugă capitalismul

În baza prosperității aduse de capitalism, oamenii vor avea o educație mai bună. Vor împărtăși astfel tradiția anticapitalismului existentă la nivelul intelectualității și mediului academic. Patapievici confirmă că se întâmplă ceea ce intuia Schumpeter. Își amintește că a avut o discuție cu un profesor american care a i-a mărturisit că îl sprijină pe Hugo Chavez. Or, fostul președinte socialist al Venezuelei a fost anticapitalist și antiamerican. Universitățile din SUA sunt pline de oameni cu orientări de stângă, Noam Chomsky fiind extrema, însă mulți împărtășind valori mai mult sau mai puțin apropiate.

Oamenii vor fi în stradă

Vor fi oamenii ce nemulțumiți de capitalism și vor cere din ce în ce mai multe reglementări, iar presa de regulă anticapitalistă va da glas acestor nemulțumiri, era scenariul lui Schumpeter. Oamenii vor fi în stradă era anticiparea acestuia pe care Patapievici o consideră profetică.

Pe acest val, politicienii de stânga vor avea acces la pârghiile statului și vor vota noi și noi îngrădiri pentru antreprenori pe care Schumpeter îi pune în vârful lanțului trofic al capitalismului și îi consideră principalii responsabili pentru dezvoltarea societății.

Acesta era contextul descris al unei dispariții pe nesimțite a capitalismului. Va veni o etapă istorică, spune Schumpeter, în care, deși nu vom mai fi în capitalism, oamenii nu-și vor da seama de acest lucru.

Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea

În ce punct ne aflăm?, vine o întrebare din rândul auditorului. Când este amenințat să dispară capitalismul? „Habar nu am”, răspunde Patapievici, adăugând că nici cele mai luminate minți nu reușesc să deslușească în ciclurile economice sau istorice.

Este, însă, un susținător al capitalismului pe care îl definește drept „operatorul capabil să capteze din societate cunoașterea disparată pentru a o transpune în instituții care să servească binelui public”. În pofida previziunilor pesimiste ale lui Schumpeter, Patapievici consideră că civilizația modernă ar trebui pe mai departe să se agațe de forma de organizare care – chiar dacă nu ne-a adus totdeauna prosperitate, ne-a ajutat, în schimb, să fim peste 6 miliarde de oameni pe planetă. „Capitalismul este ceva de care trebuie să fim mândri, după cum trebuie să fim mândri de știință și de tehnologie”, a conchis scriitorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
horia roman patapievici
capitalism
schumpeter
socialism
reglementari