SIF Moldova: operațiunea de consolidare a acțiunilor – trântită, dar legală

SIF Moldova: operațiunea de consolidare a acțiunilor – trântită, dar legală

Operațiunea SIF Moldova a rămas "fără roți".

scris 26 oct 2016

SIF Moldova a informat acționarii că, urmare a respingerii prospectului de majorare a valorii nominale a acțiunii, operațiunea de piață a ieșit din calendarul inițial. Societatea își menține opinia că demersul era legal și spune că va menține contactul cu departamentele de specialitate ale reglementatorului pieței ASF pentru a identifica soluții în viitor.

Au deraiat din calendar. SIF Moldova (SIF2) abandonează pentru a doua oară în acest an demersul de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor proprii, operațiune de piață care ar fi urmat să-i scoată de facto din acționariat pe cei aproximativ 5,5 milioane de acționari care au dobândit așa-numitele pachete „reziduale” prin programul de privatizare în masă de de acum 20 de ani.

Societatea cu sediul din Bacău informează piața că nu se mai poate încadra în termenele operațiunii, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins, cu 2 săptămâni în urmă, prospectul aferent tranzacției. Supraveghetorul pieței afirma că despăgubirea acționarilor – care ar fi urmat să primească plata pentru titluri la valoarea nominală în caderul restituirii de aport la capitalul social – nu este efectuată la un preț echitabil, aferent cotației din piața secundară a titlurilor SIF Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
După reducerea de capital, FP este singurul fond închis de la BVB cu un discount mai mic de o treime față de activul net CITEȘTE ȘI După reducerea de capital, FP este singurul fond închis de la BVB cu un discount mai mic de o treime față de activul net
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Nu este pentru prima dată când SIF Moldova iese din calendarul operațiunii preconizate. La începutul anului a fost Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) cea care a împiedicat acțiunea în cadrul unui proces la Tribunalul Bacău pe care, deși l-a pierdut, a reușit să îl prelungească dincolo de datele de înregistrare aferente operațiunii și aprobate în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 13 ianuarie.

Uterior, într-o nouă AGEA din data de 25 aprilie, acționarii SIF Moldova au aprobat o operațiune similară care, de data aceasta, a fost respinsă la ASF. AIPC a sesizat din nou autoritatea de resort, ultima dată, chiar cu o zi înaintea deciziei de respingere a prospectului.

Documentația fusese depusă de societatea băcăuană în pofida avertismentelor vicepreședintelui ASF Mircea Ursache că operațiunea nu are temei legal. „Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, declara Ursache, într-o conferință de la jumătatea lunii trecute.

Conform actualului raport curent, nici acum SIF Moldova nu are o astfel de viziune: „Ne menținem opinia ca operațiunea de consolidare, prin acordarea de opțiuni pentru aport în numerar/restituire aport la capitalul social la valoarea nominală,  este legală și benefică pentru societate și acționarii săi.”

Societatea afirmă că a fost în contact permanent cu departamentele de specialitate ale ASF pentru definitivarea prospectului și implementarea operațiunii și că în continuare va menține aceste legături pentru a identifica soluții în viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
bvb
bursa
asf
aipc