Un fleac: retailul a fost ciuruit. Micii investitori reclamă abuz de subscrieri „cu pixul” în oferta Digi

Un fleac: retailul a fost ciuruit. Micii investitori reclamă abuz de subscrieri „cu pixul” în oferta Digi

Sursa foto: Benjaminec / dreamstime.com

scris 10 mai 2017

Subscrierea de aproape 1 miliard de euro pe tranșa investitorilor individuali este calificată drept „gonflată” de un investitor de retail ce reclamă abuzul în utilizarea scrisorilor de garanție bancară. Nivelul mediu de 150.000 de euro al plasamentelor nu are legătură cu ce știm despre realitatea bursieră românească. O casă de brokeraj cuantifică participarea la numai 2.000 de persoane, iar investitori pun multe ordine chiar în legătură cu apropiați ai emitentului și intermediarilor. „Nu e un proces de ofertă corect”, spune un investitor din Ardeal.

Maniera de subscriere pe tranșa investitorilor de retail a ofertei Digi Communications (DIGI) creează confuzie de piață și chiar investitori experimentați spun că le este greu să cuantifice interesul real pentru operațiunea de piață. Multe dintre ordine sunt foarte mari, în baza scrisorilor de garanție bancară, iar în piață sunt suspiciuni că ele vin din partea emitentului și a intermediarilor pentru a dilua prezența micilor investitori.

Urmărește-ne și pe Google News

La închiderea intervalului de subscriere de ieri, pe respectiva tranșă se acumulaseră ordine de plasament pentru un număr de 75,93 milioane acțiuni, echivalentul a 4,25 miliarde lei (933,92 milioane euro). „E gonflată”, spune despre această cerere George, investitor cu aproape 20 de ani de experiență pe piața de capital românească. „E o păcăleală. Dimensiunea medie a ordinelor de 150.000 de euro nu e susținută nicăieri în lume și nu are nimic în comun cu ce știm despre piața noastră”, a declarat el pentru Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Asociația Participanților în Fondurile de Pensii solicită ASF revocarea deciziei de sancționare a NN Pensii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Participanților în Fondurile de Pensii solicită ASF revocarea deciziei de sancționare a NN Pensii

Pe piață s-au acumulat 6.429 de ordine, însă numărul celor care subscriu ar putea fi mult mai mic având în vedere că unii investitori tranzacționează pe mai multe conturi. O estimare a SSIF Estinvest menționează ca fiind undeva între 2.000 și 3.000 de persoane și firme cei care au plasat ordine în oferta Digi. „Sunt asumări pe care le avem pentru că știm din experiențele trecute că sunt cazuri în care unele persoane subscriu de pe mai multe CNP-uri”, a explicat pentru publicația noastră Marcel Murgoci, director de operațiuni la casa de brokeraj din Focșani.

Ce bancă acordă scrisori de garanție de milioane de euro pentru operațiuni speculative pe bursă?

George trece în revistă ordinele-mamut de 8 milioane de euro și 23 de milioane de euro și spune că în niciun caz nu pot să fi venit altfel decât dirijate de intermediari. Probabil este vorba de plasamente în baza unor scrisori de garanție bancare care nu se pot acorda în orice condiții având dimensiunea lor. El amintește că pentru unele companii băncile refuză să acorde credite de asemenea dimensiuni și, de regulă, se sindicalizează pentru dispersia riscului. Cum să fi fost de acord o instituție de credit să gireze un ordin de 23 de milioane de euro pentru o operațiune până la urmă speculativă fără a fi avut legătură cu „book”-ul ofertei?

Nu se poate demonstra o conivență cu vânzătorii, dar singurul lucru la care se poate gândi investitorul este că aceste ordine mari au venit pentru a dilua retailul. Astfel, discountul de 7% între prețul ofertei stabilit pe tranșa instituționalilor și cel de pe cea a investitorilor individuali ar fi mai mult de imagine, dar scopul pare a fi ca acest discount mare să nu ajungă în posesia retailului. „Nu mi se pare că avem de-a face cu o tranșă de retail. Este doar o tranșă pe care sunt și câțiva investitori de retail”, spune George.

Subscriere integrală și preț mare pe tranșa instituționalilor

Derută este și pe tranșa investitorilor instituționali, potrivit unor informații obținute de Profit.ro. Oferta a fost subscrisă integral încă de săptămâna trecută, însă acum prețul a ajuns foarte sus. Un manager de la un fond mare a spus că nu mai înțelege nimic și că deja s-a săturat de oferta Digi.

Tot instituționalii sunt cei care au ridicat problema care era prinsă la riscuri în prospectul de ofertă a existenței unui dosar penal în cazul contractării drepturilor de televizare ale meciurilor din Liga Profesionistă de Fotbal acum aproape 10 ani de către RCS&RDS. Începerea urmăririi penale de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) în această speță ar avea legătură cu aceste demersuri ale instituționalilor. Atât în piață, cât și în media sunt speculații că ancheta ar fi fost demarată de către procurori pentru a spăla compania în măsura în care îndreaptă cercetările exclusiv asupra prezumtivului beneficiar al mitei, fostul șef al Ligii de fotbal Mitică Dragomir și a unor angajați ai RCS&RDS, fără a viza direct societatea. RCS&RDS are doar calitate de suspect.

Fondurile de pensii, dar și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care și-a exprimat intenția de a subscrie în cadrul ofertei, ar avea constrângeri să realizeze plasamente în companii ale căror conduită în trecut a fost asociată cu dare de mită și spălare de bani.

Acesta este contextul în care prospectul de ofertă a fost revizuit de emitent pentru a poermite retragerea unor ordine de tranzacționare având în vedere că informații privind demersul DNA au apărut ulterior începerii perioadei de subscriere. Ieri s-au retras ordine pe tranșa investitorilor individuali la nivel net în valoare de aproximativ 20 milioane lei, în contextul în care nivelul record al subscrierilor se ridica luni la 4,27 miliarde lei (939,14 milioane euro).

Investitorii se declară nemulțumiți. La ASF nu există nicio sesizare

Nivelul de suprasubscriere este foarte ridicat în continuare, iar investitorii cu care am vorbit spun că nu se putea face fără scrisori de garanție bancară, așa-numitele subscrieri „cu pixul”. „Iar au comis-o băncile”, zice Florin, investitor din București cu experiență mare pe piața de capital locală. „I-au vămuit. Băncile sunt principalul câștigător”, spune el asumând că acestea percep comisioane în timp ce rata de alocare oricum nu va fi satisfăcătoare pentru investitori.

La supraveghetorul pieței nu s-au centralizat însă plângeri față de procesul de subscriere. Un oficial al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a declarat pentru Profit.ro că singurele discuții au fost cele legate de demersul DNA și de deschiderea posibilității de retragere a unor ordine.

Într-un oraș din Ardeal, Virgil, investitor cu portofoliu consistent de acțiuni listate la BVB, este nemulțumit de cum merge operațiunea de piață pe care nu o consideră transparentă. „Nu e un proces de ofertă corect”, spune. Și el consideră ordinele mult prea mari față de sumele disponibile pe bursa locală. „Nu se putea disponibiliza o sumă așa de mare, așa de repede”, afirmă el, aducând și argumentul faptului că acum nici măcar nu au fost vânzări la BVB ca să arate că ar fi fost investitori care să vrea să facă rost de bani.

viewscnt
Afla mai multe despre
digi communications
rcs&rds
asf
bvb
bursa
marcel murgoci
ssif estinvest
berd