Remedia Deva, suferință inutilă. Compania a avut 2 ani cu profituri mici pentru a se conforma la o reglementare la care statul renunță

Remedia Deva, suferință inutilă. Compania a avut 2 ani cu profituri mici pentru a se conforma la o reglementare la care statul renunță
scris 27 apr 2017

În 2015 câștigurile Farmaceutica Remedia Deva s-au prăbușit de 4 ori și nu au revenit semnificativ nici în 2016. Este efectul separarării activității de distribuție de afacerile de retail pentru a corespunde unei reglementări asupra căreia statul revine considerând că a greșit. Compania va rămâne cu business-urile separate după un efort de reorganizare costisitor. „Nu cred că vrea nimeni să treacă prin așa ceva”, spune directorul general Robert Peloiu.

Compania Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) va distribui în acest an dividende cu puțin sub 701.000 de lei din profitul său net consolidat de 1,27 milioane lei, conform hotărârilor din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de ieri. Câștigul ar fi putut fi mai mare, dar compania a trecut printr-o amplă reorganizare. „2016 a fost un an cu dificultăți pentru Farmaceutica Remedia”, a declarat președintele Consiliului de Administrație Valentin-Norbert Țăruș la conferința de presă care a urmat evenimentului corporativ.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a transpune o reglementare dispusă de stat în sensul obligativității separării activității de distribuție de divizia de retail, societatea a trebuit să-și reseteze procedurile. Cu un an în urmă, conducerea companiei admitea că a traversat, începând cu anul 2015 echivalentul unui război în care a pierdut aproximativ 3 sferturi din profitul de 3,05 milioane lei din anul 2014. „Am trecut totuși cu bine”, rezumă Țăruș, adăugând că s-au creat premise pentru ca în anul 2017 să fie o activitate mai bună.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Petiție online pentru ca Iohannis să nu promulge legea care face din farmacii distribuitori en gros de medicamente. Mari lanțuri farmaceutice susțin nepromulgarea CITEȘTE ȘI Petiție online pentru ca Iohannis să nu promulge legea care face din farmacii distribuitori en gros de medicamente. Mari lanțuri farmaceutice susțin nepromulgarea

De rezultatul din anul 2016 nu este mulțumit nici directorul general Robert Mihail Peloiu. „Din punctul meu de vedere, cifrele nu artă bine”, a declarat el. „Managementul a făcut tot ce se putea pentru a maximiza profitul.”

Reglementarea care a dat peste cap companiile de medicamente este anulată de stat

Ironie, post-factum se vede că a fost o suferință inutilă. Reorganizarea costisitoare care a mâncat profiturile putea fi evitată. Corneliu Poll, administrator la Remedia, spune că separarea activității de distribuție de cea de retail a fost făcută pentru a se conforma unei reglementări solicitate de stat, la care statul acum renunță.

Modificarea la legea 95/2006 a sănătății a fost deja adoptată de Camera Deputaților, cameră decizională, și se află la promulgare. Coonform acesteia, departajarea clară a celor 2 business-uri de desfacere a medicamentelor nu mai este necesară. Statul trage linie și spune că a greșit cu legea respectivă, dar răul deja a fost făcut. Lipsa predictibilității legislative este un mare impediment pentru activitatea companiilor în sectorul medicamentelor, după cum instabilitatea caracterizează mai multe ramuri de activitate din România, spune Poll.

Reglementarea a fost decisă de Guvern în urmă cu 3 ani, urmare a unei recomandări a Agenției Naționale a Medicamentului, care considera că trasabilitatea unor medicamente nu poate fi bine determinată pentru unele companii care operau la nivel local.

Viața și moartea companiilor private, decisă de oameni care au lucrat o viață numai la stat

Acum este prea târziu, iar Farmaceutica Remedia Deva rămâne cu noua organizare. Nu poate să o ia îndărăt pentru că deja a fost un efort să mute în depozite zeci de mii de tipuri de medicamente și de cantități. „Nu cred că mai vrea nimeni să treacă prin așa ceva”, zice Peloiu, care amintește că s-au făcut inventare și inventare și au fost plimbate stocuri între facilitățile companiei de la Pitești, Brașov și București.

Directorul de la Remedia este contrariat de faptul că astfel de decizii sunt luate de oameni care se află în pragul pensiei și nu au lucrat nici măcar o zi în mediul privat, dar decid viața și moartea companiilor. „Nu știu cum se câștigă banii; știu numai cum se cheltuie banii. Au lucrat la stat de la 24 de ani, de când au terminat facultatea, de farmacie de exemplu”, spune Peloiu.

La rândul său, Poll este descumpănit de imprevizibilul unui domeniu care a schimbat 30 de miniștri ai sănătății în 27 de ani. „Ne așteptăm la orice”, spune.

viewscnt
Afla mai multe despre
remedia deva
bvb
bursa
medicamente
robert peloiu