Curtea de Apel Pitești a decis definitiv anularea tranzacțiilor sell-out dintre Harinvest și Banca Comercială Română din urmă cu 5 ani și a obligat BCR să plătească înapoi 19,7 milioane lei către Harinvest, aflată în administrare judiciară. Banii urmează să fie folosiți pentru a îndestula tabelul creditorilor, în cea mai mare parte clienți care și-au văzut portofoliile golite instantaneu. BCR consideră nejustificată o astfel de decizie, în care banca este obligată să acopere frauda operată exclusiv de Harinvest, și spune că o va ataca pe toate căile legale
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
"Firma Harinvest și-a fraudat clienții, iar apoi a intrat în insolvență. Lichidatorul judiciar al Harinvest a formulat o solicitare complet nejustificată, de a obliga contrapartida tranzacțiilor ascunse și ilegale ale Harinvest să plătească cuantumul operațiunilor fraudulente ale companiei. BCR a operat ca o contrapartidă și un marketmaker dator să asigure lichiditate pe instrumente ale pieței de capital. Nu există niciun motiv legal sau de orice altă natură care ar urma să justifice decizia ca BCR să acopere frauda operată exclusiv de Harinvest. Nu putem fi de acord cu această decizie și vom utiliza toate căile legale împotriva deciziei", este poziția băncii, transmisă Profit.ro.
După 5 ani de așteptări, investitorii de pe bursă clienți ai fostei case de brokeraj Harinvest au o decizie în instanță care creează condițiile primirii integrale a banilor, după ce la jumătatea lui noembrie 2013 conturile lor au fost devalizate prin vânzări abuzive.
CITEȘTE ȘI Black Friday: mari case de design din lume, în oferta SensoDays.roJustiția a dat câștig de cauză definitiv demersului făcut de administratorul judiciar al insolvenței de la Harinvest de a recupera echivalentul banilor din portofoliile distruse. Curtea de Apel Pitești dispune anularea operațiunilor sell-out dintre Harinvest și BCR și repunerea în situația anterioară prin achitarea de către BCR a sumei de 19,71 milioane lei către debitoarea Harinvest. Suma urmează să fie folosită pentru plata celor înscriși în tabelul creditorilor, în cea mai mare parte clienți de portofoliu ai fostei case de brokeraj vâlcene.
Aceasta înseamnă că investitorii își vor recupera banii aproape integral, fără anumite costuri ce urmează să fie achitate către administratorul judiciar.
Ce s-a întâmplat în urmă cu 5 ani. În zilele de 14-15 noiembrie 2013, clienților SSIF Harinvest le-au dispărut din conturi acțiuni și cash în valoare de aproape 20 milioane de lei. O "gaură neagră" născută pe piața produselor structurate și purtată timp de un an de zile prin rostogolirea pierderilor între casa de brokeraj vâlceană și formatorii de piață pentru respectivele instrumente financiare, BCR și BRK.
Dacă în primăvară pierderile erau de numai 2 milioane lei și mai puteau fi acoperite din deținerile Harinvest, acestea s-au înzecit către toamnă pe măsură ce pozițiile luate pe derivate în piețele internaționale au evoluat în sens contrar. Situația a devenit între timp atât de disperată, încât în luna septembrie între Harinvest și contul house al BCR erau derulate operațiuni succesive cu acțiuni furate de casa de brokeraj vâlceană din portofoliile clienților, pentru a simula că există încă există cash pe bilanțul entității pierzătoare.
Neregulile au fost sesizate de Bursa de Valori București, iar la începutul lunii noiembrie supraveghetorul pieței a dispus retragerea dreptului de a realiza operațiuni pe bursă. Dacă lucrurile ar fi fost oprite la acest moment, pierderea ar fi fost pe bilanțul BCR, ca sume nerecuperate de la Harinvest, iar conturile clienților ar fi rămas în cea mai mare parte intacte.
Ulterior, însă, în zilele de 14-15 noiembrie, supraveghetorul pieței a ridicat parțial interdicția, iar de la desk-ul Harinvest traderul Maria Voinea a realizat vânzări fără autorizare ale acțiunilor clienților prin operațiuni de tip sell-out, iar banii au plecat către achitarea obligațiilor de plată către BCR, închideri de poziții pierzătoare pe piața produselor structurate, transformând cazul Harinvest într-unul cu aproximativ 100 de victime și cel mai mare scandal al pieței de capital românești.
CITEȘTE ȘI Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 1 reeditat. Dividendul de 1,3 lei/acțiune avizat de Romgaz nu este suficient, Guvernul vrea numai pentru el jumătate de miliardInstanța a decis acum anularea tranzacțiilor fără autorizare și a dispus întoarcerea banilor de la BCR către masa credală de la Harinvest, o reparație pentru investitorii de portofoliu care până acum obținuseră doar reparații în limita a 20.000 de euro din partea Fondului de Compensare, accesat acum aproape 3 ani.
Decizia de astăzi este una pozitivă și pentru Fondul de Compensare, entitate care va trece printr-un proces de reașezare pe baze noi în baza unei legislații care a trecut deja de Senat și care are ca inspirație inclusiv cazul Harinvest. Fondul ar urma să recupereze cele aproximativ 4 milioane lei plătite în 2015 de la Harinvest.
BCR are posibilitatea de a se îndrepta pentru recuperarea unei părți a prejudiciilor împotriva propriilor săi traderi (care între timp au părăsit societatea) și a personalului de la Harinvest implicat în operațiuni, tot în baza unor decizii de instanță. Deocamdată dosarul penal este blocat la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Vâlcea de unde nu a plecat către instanță.
Chiar și dacă mersul în justiția română este greoi și a fost nevoie de 5 ani pentru realizarea reparațiilor, investitorii obțin câștig de cauză pentru a recupera echivalentul activelor pierdute pe o piață cu o trasabilitate a tranzacțiilor și destinației banilor ușor de reperat.