Modificarea frecventă și imprevizibilă a legislației, în special în privința tarifelor stabilite de autorități, face ca societățile energetice listate la Bursa de Valori București să prezinte risc mare de reglementare, iar investitorii să înceapă să le evite din această cauză, a avertizat, la Profit Energy.forum, președintele Asociației Investitorilor de pe Piața de Capital, Dumitru Beze.
Conferința a fost organizată cu sprijinul ExxonMobil și Romgaz, cărora le mulțumim pentru participare.
Evenimentul a fost transmis live pe Profit TV, putând fi urmărit și AICI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Din punct de vedere al investitorilor, dacă anii trecuți, în sectorul energetic era cel mai ușor de investit pe Bursă, în acest moment, din cauza reglementărilor, a ratelor de distribuție a profitului, a felului cum se calculează tarifele reglementate, mulți investitori preferă să nu se expună riscului de reglementare și evită companiile energetice listate. De exemplu, la Transelectrica, gluma noastră este că timp de 5 ani câștigi din deținerea acestei acțiuni, după care «i se dă în cap» foarte tare și trebuie să ai grijă să prinzi tarifele reglementare în momentul potrivit", a spus Beze.
Potrivit acestuia, investitorii și-ar dori ca energia, ca marfă, și piața de capital să aibă parte de o tranzacționare comună, eventual prin intermediul unei contrapărți centrale.
După cum a relatat Profit.ro, compania Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori (prin Distrigaz Sud Rețele) și furnizori de gaze naturale din țară, poate fi listată la bursă, printr-o ofertă publică de vânzare a acțiunilor Fondului Proprietatea, care deține aproape 12% din capitalul Engie România.