Tranzacții de aproape 2 milioane euro cu acțiuni Electrica. Acțiunile bancare scad în anticiparea unor măsuri și controale de la Protecția Consumatorului

Tranzacții de aproape 2 milioane euro cu acțiuni Electrica. Acțiunile bancare scad în anticiparea unor măsuri și controale de la Protecția Consumatorului

Sursa foto: Dana Rothstein / dreamstime.com

scris 18 oct 2017

Într-o zi cu o lichiditate moderată la BVB, cel mai lichid emitent a fost Electrica ce a însumat schimburi de 8,4 milioane lei.

Piața de capital românească a primit astăzi vești cu privire la accesarea sa de către 2 noi emitenți, respectiv Elvila și Transilvania Broker. Tranzacționarea acțiunilor vechi de la cota Bursei de Valori București a fost, însă, într-o notă neconcludentă, cu închideri divergente la nivelul indicilor și în sens contrar evoluției pieței cu o zi înainte. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,13%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,13%, până la nivelul de 8.053,35 puncte. Reacția a fost negativă dintr-o confluență de rezistențe date de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls descendent din lunile august-octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Tranzacții de aproape 2 milioane euro cu acțiuni Electrica. Acțiunile bancare scad în anticiparea unor măsuri și controale de la Protecția Consumatorului

Piața de la București s-a cuplat mai degrabă cu bursele regionale decât cele mature din Europa. Indicii principali au afișat „verde” pe linie: +0,33% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,36% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,42% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,37% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Prin contrast, închiderile au fost indecise în Europa Centrală și de Est: -0,48% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,44% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,20% pentru indicele PX de la Praga.

O sesiune bursieră dominată de segmentul energetic

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 29,84 milioane lei (6,51 milioane euro), asigurat în proporție de 28,11% de transferurile în valoare de 8,39 milioane lei pe titlurile Electrica (EL). Cotația a suferit un declin de 0,31%, până la prețul de 12,96 lei/acțiune.

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a câștigat 0,37%, cel mai important emitent, OMV Petrom (SNP), a aundat schimburi de 2,91 milioane lei într-o zi în care titlurile sale s-au apreciat cu 0,87%, până la prețul de 0,2900 lei/acțiune. În același timp, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), au urcat cu 0,31%, până la prețul de 31,90 lei/acțiune.

Transportatorii energetici Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL) au însumat fiecare tranzacții peste reperul de 1 milion de lei, închiderile fiind divergente, de +0,25% și, respectiv 0,34%.

Vânzări importante ale celui mai mare acționar de la Fondul Proprietatea

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 4,71 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP). Emitentul are un vânzător constant în cel mai importanbt acționar al său, grupul Elliott, al miliardarului american Paul Singer. Machester Securities Corp., vehiculul de investiție al acestora în România a înstrăinat la BVB, numai de la începutul acestei luni, pachete însumând 21,48 milioane acțiuni, pentru care a încasat 18,22 milioane lei. În același timp, pe piața specializată de la Londra, unde Fondul este listat secundar, Elliott a vândut, în 2 tranzacții, 1 milion de certificate de depozit (GRD), având activ suport 50,00 milioane acțiuni FP, și pentru care a primit suma de 11,06 milioane dolari. Indicele sectorului financiar a urcat ușor, cu 0,13%, până la nivelul de 36.764,88 puncte.

Zi „roșie” pentru acțiunile bancare într-o zi în care au fost anunțate noi represalii de stat

Mișcarea de revenire din ultimele săptămâni pe acțiunile bancare a suferit astăzi un șoc major. Cotațiile principalilor acțiuni ale acestui sector s-au depreciat, amintind de presiunea la vânzare consistentă din vară și din septembrie, când măsuri guvernamentale și declarații ale unor persoane cu putere în stat au imprimat un sentiment negativ în rândul investitorilor față de titlurile bancare.

Astăzi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) Bogdan Pandelică a anunțat că este finalizeze un ordin de încetare a practicilor comerciale calificate drept înșelătoare constatate la Raiffeisen Bank în privința majorării dobânzilor la creditele în franci elvețieni. Oficialul spune că efectul ar trebui să fie revenirea la dobânda din primul an de creditare și că vor fi extinse controalele și la alte bănci.

Impactul s-a resimțit pe bursă, unde titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 1,47%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune, pe transferuri de 3,85 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 0,63%, până la prețul de 12,72 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,01 milioane lei. Așa cum se vede pe graficul atașat al evoluției intraday a titlurilor Băncii Transilvania, tendința de vânzare s-a accelerat după ora 14.00.

Tranzacții de aproape 2 milioane euro cu acțiuni Electrica. Acțiunile bancare scad în anticiparea unor măsuri și controale de la Protecția Consumatorului

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
raiffeisen bank
bvb
bursa
electrica
fondul proprietatea
romgaz