Digi se împrumută cu 200 milioane euro. Parte din credit, folosit pentru cumpărarea Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria. Un nou împrumut peste un munte de datorii

Digi se împrumută cu 200 milioane euro. Parte din credit, folosit pentru cumpărarea Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria. Un nou împrumut peste un munte de datorii
scris 16 oct 2017

Compania Digi Communications, intrată recent pe bursă, se împrumută cu 200 milioane euro, parte din sumă urmând să fie folosită pentru acoperirea costurilor de cumpărare a Invitel Tavkozlesi. În vară, Digi a anunțat o tranzacție surpriză, respectiv cumpărarea, cu 140 de milioane de euro, a Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria.  Digi Communications este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, fiind o companie înregistrată în Olanda prin intermediul căreia omul de afaceri Zoltan Teszari controlează cea mai mare afacere, compania RCS&RDS, ce deține cea mai mare rețea de cablu TV din România și a patra companie de telefonie mobilă, Digi Mobil.

Împrumutul a fost contractat prin intermediul Citibank, London Branch și ING Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Din împrumutul total, 140 milioane euro au fost contractate pentru a finanța achiziția operatorului de telecomunicații din Ungaria, Invitel Tavkozlesi, iar 60 milioane euro au fost împrumutate pentru scopuri generale corporative ale societății.

Compania preluată de Digi face parte din Grupul Invitel și este unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria, derulând afaceri de peste 20 de ani. Are un portofoliu de clienți rezindențiali și de tipul întreprinderilor mici și furnizează servicii multimedia și de divertisment, precum televiziune digitală și HD interactive, internet rapid, telefonie fixă.

EXCLUSIV Coșmarul Astra Asigurări are șanse mari să se repete. Primele scenarii privind falimentul celui mai mare vânzător de RCA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Coșmarul Astra Asigurări are șanse mari să se repete. Primele scenarii privind falimentul celui mai mare vânzător de RCA

Este al doilea cel mai mare operator de servicii de telecomunicații fixe și internet fix din Ungaria, prin raportare la segmentul de clienți rezidențiali și întreprinderi mici.

Digi se împrumută cu 200 milioane euro. Parte din credit, folosit pentru cumpărarea Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria. Un nou împrumut peste un munte de datorii

Anul trecut, compania din Ungaria a avut o cifră de afaceri de aproximativ 85 milioane euro și un profit de 23,2 milioane euro.

Compania lui Teszari speră ca tranzacția să consolideze poziția Digi HU și, respectiv, a Digi Communications pe piața de telecomunicații din Ungaria.

Finalizarea tranzacției este în prezent preconizată pentru 14 martie 2018.

Un nou împrumut peste un munte de datorii

Ultima finanțare de anvergură pe care a obținut-o grupul care operează compania telecom RCS&RDS datează din luna octombrie a anului trecut, când compania a contractat aproximativ 717 milioane euro. Structura de finanțare era una mixtă, cu o emisiune de obligațiuni în euro și un credit sindicalizat în lei. Astfel, compania Cable Communications Systems N.V a realizat o emisiune de obligațiuni de 350 milioane euro care este listată, scadentă în 2023 și purtătoare a unui cupon anual de 5%, titlurile cu valoare nominală de 100.000 de euro pe unitate fiind listate astăzi pe piața Global Exchange a Bursei de Valori din Irlanda (Irish Stock Exchange).

O altă componentă a tranzacției o reprezintă un credit sindicalizat în valoare de 1,687 miliarde lei (375,26 milioane euro) , format din 3 facilități de credit. Intermediarii tranzacției au fost BRD Groupe Societe Generale, Citibank, divizia din Londra, ING Bank N.V. și UniCredit Bank, în timp ce Citibank Europe, divizia din Marea Britanie, a avut calitatea de agent de facilitate.

La ultima raportare semestrială, Digi Communications avea datorii totale de 1,20 miliarde euro, dintre care datoriile pe termen lung erau de 734,62 milioane euro, iar obligațiile de plată pe termen scurt se ridicau la 463,26 milioane euro. Obiecția mai multor investitori de retail la listare era că societatea, deși este atractivă prin fluxurile de numerar, a venit la cota bursei puternic îndatorată. Un manager de fond declara, însă, pentru Profit.ro că parametrii de îndatorare a companiei la momentul derulării ofertei publice de listare erau apropiați cu cei ai altor companii de profil din țările dezvoltate și din regiune.

EXCLUSIV DOCUMENT Telekom Romania a început să trimită notificări de concediere angajaților. Printre primii, șeful unuia dintre sindicate. UPDATE: Precizările Telekom Romania CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Telekom Romania a început să trimită notificări de concediere angajaților. Printre primii, șeful unuia dintre sindicate. UPDATE: Precizările Telekom Romania

Anul trecut, operațiunileDigi din România au generat încasări de 612,7 milioane euro, sau 72,7% din veniturile totale, iar afacerile din Ungaria au generat 137,9 milioane euro (16,4% din venituri).

La finele anului trecut, grupul controlat de Zoltan Teszari avea în total aproximativ 12,4 milioane de clienți pe piețele unde activează, din care servicii de televiziune prin cablu - aproximativ 3,3 milioane, servicii de internet și date fixe - aproape 2,5 milioane, servicii de telecomunicații mobile - aproximativ 3,9 milioane, servicii de telefonie fixă - circa 1,7 milioane și servicii de televiziune DTH - aproximativ 0,9 milioane.

În România, în decembrie 2016, RCS&RDS avea aproximativ 2,9 milioane de clienți pentru serviciile de televiziune prin cablu, iar în Ungaria - aproximativ 473.000 de clienți.

Serviciile de televiziune prin cablu au generat 25,7% din veniturile grupului în 2016. Serviciile de televiziune prin cablu, împreună cu cele DTH, aveau o cotă de aproximativ 49,0% și aproximativ 25,1% pe piețele televiziunii cu plată din România și respectiv, din Ungaria.

În decembrie 2016, RCS&RDS avea aproximativ 2,1 milioane de clienți pentru serviciile de internet și date fixe, iar subsidiara din Ungaria număra circa 428.000 de utilizatori.

Serviciile de internet și date fixe au generat 23,9% din venituri, iar serviciile de internet și date fixe aveau o cotă de piață de aproximativ 48,6% și aproximativ 15,8% în România și, respectiv, în Ungaria.

Pe piața din România, grupul controlat de Zoltan Teszari avea aproximativ 3,2 milioane de clienți pentru serviciile de telecomunicații mobile, la care se adăugau aproximativ 14.000 de utilizatori în Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
digi
ungaria