Teodorovici, la Viena: România își menține ambiția de a obține statutul de piață emergentă pentru BVB

Teodorovici, la Viena: România își menține ambiția de a obține statutul de piață emergentă pentru BVB
scris 8 sep 2018

România își menține un nivel ridicat de ambiție pentru obținerea statutului de piață emergentă pentru Bursa de Valori București (BVB), a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, la Viena, în cadrul unui forum financiar.

Teodorovici a participat pe 7 septembrie, la Viena, la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN), la întâlnirea EUROGROUP în format extins și la Forumul Financiar EUROFI, organizat în asociere cu Președinția austriacă a Consiliului UE. În marja acestor reuniuni, ministrul român a avut o întrevedere cu Pierre Heilbronn, vicepreședinte BERD, se arată într-un comunicat al MFP.

Urmărește-ne și pe Google News

”Doresc să subliniez că România își menține un nivel ridicat de ambiție în privința obținerii statutului de piață emergentă de către bursa de la București. Obținerea acestui statut ar aduce României mai mult interes din partea marilor investitori, iar valoarea de piață a companiilor listate pe bursă ar crește substanțial”, a spus ministrul Teodorovici în panelul cu tema ”Priorități ale dezvoltării în continuare a piețelor financiare din Europa Centrală și de Est” de la Forumul Financiar EUROFI.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astra Trans Carpatic a investit 20 de milioane de euro în deschiderea de rute feroviare noi, a treia fiind lansată între Timișoara și Baia Mare CITEȘTE ȘI Astra Trans Carpatic a investit 20 de milioane de euro în deschiderea de rute feroviare noi, a treia fiind lansată între Timișoara și Baia Mare

Johan Meyer, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, afirma recent că perspectivele de ridicare a bursei românești la statutul de piață emergentă depind de o îmbunătățire a lichidității, care nu se poate ameliora decât prin listarea unor noi companii de dimensiuni mari. „IPO-urile unor companii mari de stat i-ar putea crește șansele de a fi reclasificată”, spunea Meyer.

Comisia care se ocupă de privatizarea Hidroelectrica ar putea decide luna aceasta demararea procedurilor pentru alegerea unui nou consorțiu care să se ocupe de listare, iar acesta ar avea loc anul viitor, a declarat, joi, președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, la conferința "Investor Days 2018", organizată de Fondul Proprietatea.

"În septembrie vom putea lua o decizie în legătură cu lansarea unei proceduri de achiziție cu privire la selectarea consorțiului de listare. Atâta vreme cât există HG-ul de listare, noi ne desfășurăm activitatea normal. Trebuie să reluăm procedura de achiziție. O listare într-o variantă extrem de accelerată s-ar putea întâmpla în toamna anului viitor. Aici depinde de ce ne spun consultanții", a spus Bogdan Badea.

EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020

În același context al aspirației BVB către statutul de piață emergentă, ministrul Teodorovici a prezentat la Viena principalele măsuri luate de România pentru stimularea pieței bursiere, precum și angajamentul țării noastre de a continua în această direcție, inclusiv prin consolidarea dialogului cu principalii stakeholderi, se relatează în comunicatul Finanțelor.

Discuțiile din cadrul reuniunii Eurogroup extins s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice și Monetare și pe Mecanismul European de Stabilitate (ESM). România a susținut în cadrul dezbaterii calibrarea Uniunii Bancare în beneficiul comun al statelor euro și non-euro și introducerea stabilizatorului comun în cadrul ESM, împreună cu liniile de credit din statele participante non-euro.

Prima parte a reuniunii informale a Consiliului ECOFIN a avut pe agendă provocările viitoare pentru Banca Europeană pentru Investiții (BEI), implicațiile creșterii ratei dobânzii asupra stabilității financiare și potențialul economic și riscurile aduse de cripto-active. Dezbaterea privind viitorul BEI a avut loc în contextul aniversării a 60 de ani de la înființare, într-un moment în care România asigură, prin ministrul Eugen Teodorovici, președinția Consiliului Guvernatorilor.

Cea mai mare bancă din Danemarca, scandal de spălare de bani în valoare de 150 miliarde dolari în favoarea oligarhilor ruși CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Danemarca, scandal de spălare de bani în valoare de 150 miliarde dolari în favoarea oligarhilor ruși

”România în calitate de țară care va deține președinția Consiliului UE, începând cu ianuarie 2019, dar și de președinție actuală a Consiliului Guvernatorilor BEI va acționa pentru o abordare echilibrată privind viitorul rol al BEI ca instituție financiară a UE”, a dat asigurări ministrul Eugen Teodorovici.

Potrivit MFP, întâlnirea cu vicepreședintele BERD Pierre Heilbronn a fost un bun prilej de discuții privind următorul Cadru Financial Multianual (CFM) 2021-2027 și implicațiile privind arhitectura pentru finanțarea dezvoltării în UE, în perspectiva preluării de către țara noastră a Președinției Consiliului UE.

Ministrul Teodorovici a subliniat necesitatea elaborării unei noi strategii de țară a BERD în România, ținând cont de prioritățile țării noastre, dar și de politicile europene, coroborat cu perspectivele oferite de următorul CFM. În context, ministrul Finanțelor a subliniat importanța menținerii caracterului selectiv și flexibil al strategiei BERD în România, cu accent pe continuarea dialogului privind impactul programelor și proiectelor finanțate/ susținute de BERD în țara noastră.

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
mfp
ministerul finantelor publice
bvb
piata emergenta
bvb statut piata emergenta
bursa romaneasca