Brokerii de acțiuni au cea mai intensă activitate post-criză, în condițiile unui flux consistent al retailului la oferta Digi Communications. Subscrierile se ridică deja la 692 milioane euro, cât două tranșe de la FMI în perioadele de restriște pentru țară.
La sediul ING Bank de la Piața Română, o persoană în jur de 60 de ani introduce la multimat ordinul de virament pentru subscrierea în oferta publică primară a Digi Communications (DIGI). Nu este la fel ca operațiunea de piață de la Transgaz Mediaș (TGN) care a adus cu 10 ani în urmă transportatorul de gaze naturale la bursă și când oamenii stăteau la cozi la sediile băncilor, dar este oricum vizibil. Cea mai importantă ofertă derulată de la IPO-ul de 1,95 miliarde lei Electrica (EL) din iunie 2014 stânește interesul pieței.
Cât 2 tranșe de la FMI de altădată. Atât au subscris investitorii individuali în oferta publică primară derulată de compania care operează rețeaua mai cunoscută în România sub brandul RCS&RDS. Potrivit sistemului bursei, pe segmentul investitorilor individuali, s-au centralizat până la închiderea zilei de astăzi, ultima în care persoanele fizice beneficiază de discountul de 7% față de prețul ofertei ce se va constitui pe tranșa instituționalilor, un număr de 6.024 de ordine. Valoarea însumată a acestora se ridică la 3,15 miliarde lei (692,19 milioane euro). Subscrierile s-au precipitat în ultimele ore, în contextul în care în jurul orei 15.00 abia erau introduse ordine pentru echivalentul a 1,20 miliarde lei. Rata de suprasubscriere este deja de 26 de ori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Brokerii contactați de Profit.ro menționează o activitate foarte intensă, cu sute de telefoane pe zi, reactivare de clienți care uitaseră de burse și de bani foarte mulți care intră în piață. O casă de brokeraj din București și-a majorat cu 5% numărul de clienți doar cu acest prilej, iar la un intermediar din Ardeal spune că nicicând nu au i-au trecut pragul mai mulți cumpărători. „Ca la oferta asta nu am avut niciodată. N-am mâncat ieri. Și nici n-am fost la baie...”
Piața secundară, ușor, se dezmorțește și ea. Rulajul pieței de acțiuni de la BVB s-a ridicat la 47,01 milioane lei (10,34 milioane euro). Traiectoria indicilor a căpătat în acest context, și ea, amplitudine. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,76%, până la nivelul de 8.298,65 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o dinamică similară.
„Revenim în rând cu lumea”, declara pentru Profit.ro Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la TradeVille, spunând că ne vom conecta la piețele externe, în măsura în care în aceste zile dispare presiunea la ânzare a celor care voiau să facă rost de noi bani pentru a-i plasa în oferta Digi.
Într-adevăr, piața de la București a avut aprecieri apropiate de cele de pe bursele europene: +0,85% pentru indicele sintetic Euro Stoxx 50, +0,68% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,12% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,55% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional a fost „verde” pe linie, dar dimensiunea variațiilor a fost diferită: +0,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,78% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,42% pentru indicele PX de la Praga.
OMV Petrom, prezență neobișnuită în topul lichidității
Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 12,31 milioane lei, s-au aflat titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au corectat cu 0,31%, până la prețul de 0,3205 lei/acțiune, trăgând cu 0,08% sub referință și indicele energetic BET-NG. Față de ultima valoare de tranzacționare a anului trecut de 0,2610 lei/acțiune, titlurile celei mai importante companii petroliere românești au o creștere de 22,79%, în timp ec randamentul pentru investitorii instituționali care au cumpărat pachete la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta publică de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea (FP) au un randament de 52,62%.
Tot pe segmentul energetic s-a consemnat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,10 milioane lei, cu acțiuni Romgaz Mediaș (SNG). Emitentul a adunat schimburi de 3,52 milioane lei și în piața reglementată unde cotația a închis la nivelul de 30,90 lei/acțiune, cu 0,32% sub referința de joi.
Tranzacții de peste 21 milioane lei pe 3 acțiuni de pe segmentul financiar
Interes sporit a existat și pe titlurile bancare, fiecare dintre principalele 2 acțiuni însumând transferuri depășind 8 milioane lei. Titlurile Băncii Transilvania au crescut cu 2,41%, până la prețul de 2,7650 lei/acțiune care conferă instituției de credit 10,08 miliarde lei (2,21 miliarde euro), valoare cu aproape 15% peste evaluarea de 8,76 miliarde lei (1,93 miliarde euro) realizată de Deloitte pentru BCR în vederea derulării unei oferte de retragere.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 1,57%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, fiind a 2-a sesiune consecutivă cu un avans consistent după ce banca a publicat rezultatele financiare trimestriale conform cărora a realizat un profit net de 306,95 milioane lei, în creștere cu 388% față de perioada similară a anului trecut.
Tot în sectorul financiar, titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,90%, până la prețul de 0,8950 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,74 milioane lei. Indicele fondurilor închise BET-FI a câștigat 0,57%, închizând la nivelul de 31.604,94 puncte.