SoftBank vrea să atragă până la 23 miliarde dolari din listarea diviziei de telecomunicații, cea mai mare ofertă publică din lume începând cu 2014

SoftBank vrea să atragă până la 23 miliarde dolari din listarea diviziei de telecomunicații, cea mai mare ofertă publică din lume începând cu 2014
scris 13 nov 2018

Conglomeratul japonez din industria IT&C SoftBank Group, controlat de miliardarul Masayoshi Son, vrea să atragă între 21 și 23 miliarde de dolari din listarea subsidiarei de telecomunicații SoftBank Corp., cea mai mare ofertă publică inițială din lume începând cu anul 2014.

SoftBank Group vrea să vândă 1,6 miliarde de acțiuni SoftBank Corp. (circa 36%) la un preț indicativ de 1.500 de yeni (13,177 dolari) sau 2.400 de miliarde yeni (21,04 miliarde dolari) în total.

Urmărește-ne și pe Google News

În cazul în care investitorii vor apela la opțiunea de supraalocare a unui pachet suplimentar de 160,3 milioane de acțiuni, grupul nipon ar putea obține până la 23 de miliarde de dolari în urma operațiunii. Listarea acțiunilor SoftBank Corp. pe bursa de la Tokyo este programată pentru 19 decembrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
5 ani de la listarea Romgaz. Câștig de 90% pentru micii investitori care au participat la oferta publică. Acțiunile „au coborât în iad” în 2016 CITEȘTE ȘI 5 ani de la listarea Romgaz. Câștig de 90% pentru micii investitori care au participat la oferta publică. Acțiunile „au coborât în iad” în 2016

Va fi cea mai mare listare a unei companii începând cu anul 2014 și printre cele mai mari trei din lume. Gigantul chinez din e-commerce Alibaba a atras cea mai mare finanțare de până acum pe bursă, obținând 25 miliarde de dolari în urma unei oferte publice inițiale derulate la New York în septembrie 2014.

A doua cea mai mare listare la nivel mondial a fost la Shanghai în 2010, când Agricultural Bank of China a strâns 22 miliarde de dolari de la investitori.

SoftBank Group va folosi fondurile atrase din listarea diviziei de telecomunicații pentru a-și continua strategia de expansiune la nivel global.

Grupul nipon a investit agresiv în SUA și Europa în ultimii ani, inclusiv prin intermediul fondului SoftBank Vision, creat în parteneriat cu Guvernul saudit. Printre investițiile din acest an se numără achiziția unor participații minoritare la Uber și Nvidia, precum și o investiție de 460 milioane de euro în platforma germană de vânzări mașini rulate Auto1, cu activitate și în România.

Anterior, în 2016, SoftBank Group a cumpărat producătorul britanic de cipuri ARM Holdings pentru 24,3 miliarde de euro. Tot în 2016, japonezii au anunțat o investiție de 1 miliard de dolari în startup-ul american OneWeb, dezvoltatorul unei rețele de sute de sateliți menite să îmbunătățească accesul global la internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
softbank
oferta publica initiala
listare
divizie telecomunicatii
ipo
investii