Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 3. Guvernul vrea să golească și conturile Transgaz

Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 3. Guvernul vrea să golească și conturile Transgaz
scris 12 nov 2018

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, controlat de statul român prin Ministerul Economiei cu peste 58% din acțiuni, este a treia companie energetică majoră de stat la care Guvernul apelează pentru a încerca să "cârpească" deficitul bugetar, ministerul solicitând convocarea în acest sens a AGA pe 3 decembrie.

Convocatorul adunării nu precizează suma exactă solicitată sub formă de dividende, ci menționează doar că va fi supusă la vot "Distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile <rezultat reportat> și/sau <alte rezerve>".

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit celor mai recente situații financiare publice ale Transgaz, aferente primului semestru al anului, în cele două conturi se afla, la jumătatea anului, suma cumulată de circa 2,66 milarde lei. Dacă întreaga sumă ar fi distribuită sub formă de dividende, Ministerul Economiei, ca acționar majoritar, ar încasa peste 1,5 miliarde lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, la 30 iunie 2018, rezultatul reportat al Transgaz se cifra la 1,394 miliarde lei, soldul contului "alte rezerve" fiind de 1,265 miliarde lei. Dacă s-ar distribui ca dividende doar suma mai mică, cea de la "alte rezerve", statul ar primi peste 740 milioane lei. În cazul în care s-ar distribui numai rezultatul reportat, la bugetul de stat ar intra peste 815 milioane lei.

Sursă: Transgaz

Sursă: Transgaz

Directorul Poștei Române spune că îi este rușine de cum arată oficiile din țară CITEȘTE ȘI Directorul Poștei Române spune că îi este rușine de cum arată oficiile din țară

După cum Profit.ro a scris aici, potrivit unor surse din piață, toate societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome cu o situație financiară bună au primit solicitări similare din partea Guvernului, Romgaz și Nuclearelectrica făcând deja demersuri în acest sens. Metoda a mai fost aplicată de Guvern și anul trecut.

Transgaz a inițiat sau este în curs de a începe mai multe proiecte investiționale strategice extrem de costisitoare, cum ar fi gazoductul BRUA, inclusiv pentru a-și respecta angajamentele asumate față de Comisia Europeană drept condiție pentru finalizarea fără sancțiuni a unei investigații demarate de Bruxelles ca urmare a suspiciunii că operatorul blochează exportul de gaze din producția internă a României către alte state UE.

Printre aceste investiții se numără și cele în conductele menite să preia de la țărm și să introducă în sistemul național gazele care ar urma să fie extrase din zăcămintele din Marea Neagră.

Ford intră pe piața serviciilor de transport cu trotinete electrice printr-o achiziție estimată la peste 100 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Ford intră pe piața serviciilor de transport cu trotinete electrice printr-o achiziție estimată la peste 100 de milioane de dolari

Anul trecut, statul a înaintat Transgaz o solicitare similară, respectiv distribuirea ca dividende a sumelor din conturile de rezultat reportat și alte rezerve, în total peste 1,7 miliarde lei, iar compania a arătat că banii respectivi sunt ținuți pentru investiții și că, fără ei, va fi nevoită să se împrumute mai mult, cu riscul de a încălca anumiți termeni contractuali stabiliți cu finanțatorii legați de gradul de îndatorare. "Depășirea condițiilor de îndatorare agreate cu instituțiile financiare va determina creșterea costurilor de finanțare ale societății și poate da dreptul băncilor de a impune restricții cu impact direct asupra societății și a capacității de a finanța proiectele de investiții strategice", afirma Transgaz, într-un document din vara lui 2017. În cele din urmă, s-a decis ca Transgaz să acorde dividende suplimentare de doar 171 milioane lei. 

Anul acesta, Transgaz a achitat deja dividende de peste 534 milioane lei, din profitul obținut în 2017.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele nouă luni cu un deficit de 16,8 miliarde lei, adică 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

VIDEO&FOTO Incendii violente în California, Malibu, amenințată de flăcări. Persoane decedate în mașini, în timp ce încercau să fugă, mai multe vedete obligate să evacueze zona, Charlie Sheen cere ajutor CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Incendii violente în California, Malibu, amenințată de flăcări. Persoane decedate în mașini, în timp ce încercau să fugă, mai multe vedete obligate să evacueze zona, Charlie Sheen cere ajutor

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a redus recent în mod semnificativ, de la 5,5% la 4,5%, estimarea privind creșterea produsului intern brut în 2018 în noua proiecție de toamnă. Pe de altă parte, PIB nominal a fost revizuit din nou în sus, pe baza estimărilor că economia va fi mai inflaționistă în acest an decât în prognoza anterioară, operațiune de natură să ușureze misiunea Guvernului de a afișa la finalul anului un deficit bugetar situat în limita de 3% din PIB impusă de legislația europeană.

În acest scop, după cum Profit.ro a scris în exclusivitate, Guvernul va desființa peste 4.000 de posturi, preponderent neocupate, din aparatul bugetar. Cele 21 de ministere ar urma să renunțe la aproape 870 de posturi în total, cele mai puține fiind desființate la Ministerul Afacerilor Externe (10), iar cele mai multe la Ministerul Finanțelor (102), potrivit calculelor Profit.ro.

Grosul posturilor desființate va veni de la ANAF, unde dispar aproape 3.300 de posturi bugetate. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este cel care susține de mai mult timp acest demers, rezultatul fiind că, în final, din cele 4.143 de posturi care vor fi tăiate, 3.378 sunt din subordinea sa. Potrivit informațiilor Profit.ro, deși cele mai multe posturi desființate sunt deja vacante, în contextul reorganizărilor din această perioadă pot avea loc și restructurări de personal.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
dividende
dividende suplimentare
deficit bugetar
ministerul economiei
alte rezerve
rezultat reportat