Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani

Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani
scris 29 iul 2016

Anii 2015-2016 ar putea reprezenta o perioadă de acumulare pentru acțiunile SIF care să ducă la un trend de creșteri robuste, cu țintă peste reperul de 40.000 de puncte pe indicele BET-FI, ceea ce ar însemna o creștere de aproximativ 50% față de nivelurile actuale, spune Dan Rusu de la Banca Transilvania. Până atunci, cumpărătorii au de doborât un prag de rezistență foarte tare la 28.500 de puncte.

Acțiunile SIF au rămas în uitare și, deși au distribuit dividende importante, au bătut pasul pe loc pentru mai bine de 6 ani. Sunt șanse pentru o revenire a acestora? Poate indicele financiar BET-FI să aibă o recuperare mai consistentă față de maximul din 2007, precum a reușit indicele BET? Dan Rusu, analist financiar senior la Banca Transilvania, crede că da. Argumentele sale sunt de ordin tehnic și spune că etapa pe care o parcurgem ar putea fi privită ulterior retrospectiv ca una de acumulare.

Un reper îndrăzneț: peste 40.000 de puncte. Acesta a fost avansat pentru Profit.ro de Rusu care dacă are dreptate, s-ar traduce cu o apreciere de aproximativ 50% ale titlurilor financiare de la cota Bursei de Valori București.

Este ieșit din comun? Într-un alt context de piață, indicele a fost aproape de 100.000 de puncte, însă criza financiară l-a prăbușit la un minim de 7.666 puncte la începutul anului 2009. Recuperarea a fost în forță, de 5 ori față de minime, amintește Rusu, însă s-a oprit pe 6 aprilie 2010 în jurul nivelului de 34.500 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News
Profituri însumate de 820 milioane lei la 6 luni pentru emitenții din componența indicelui financiar de la BVB CITEȘTE ȘI Profituri însumate de 820 milioane lei la 6 luni pentru emitenții din componența indicelui financiar de la BVB

A urmat o corecție până în 2011, revenire treptată până în 2014, o stabilizare și apoi o nouă corecție, în a doua jumătate a anului 2015 care a adus indicele sub reperul de 28.000 de puncte, la mai puțin de 30% față de vârful istoric din 2007.

Rusu trasează în graficul lunar un canal de variație ce va putea fi văzut post-factum ca unul aferent unei etape de acumulare. „Cred că sunt șanse mari ca întreaga mișcare din 2010-2016 să se constituie - privită în ansamblu și integrând toate episoadele de corecție și de revenire – ca un vast episod de consolidare a pieței și, ulterior, să devina baza de plecare pentru un trend de creștere robustă, indicele BET-FI urmând să recupereze în anii următori până dincolo de cota 40.000 de puncte”, spune analistul cu peste 10 ani de experiență în piața de capital și care ocupă o poziție în cadrul Direcției Strategie-Coordonare Grup a Băncii Transilvania.

Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani

Este graficul care arată că investitorii au avut de digerat în timp o mișcare subită și amplă în prețuri, respectiv creșterile din etapa de „boom” și prăbușirea aferentă crizeio financiare internaționale din 2007-2008. „Poate că, în mare, și mai ales în ultimii ani, evoluția SIF-urilor a dezamăgit, dar mă aștept ca acest lucru sa se schimbe”, spune Rusu care deține certificarea CMT din partea organizației Market Technicians Association din New York.

Folosește calificarea sa în analiza tehnică pentru a se uita pe graficele în detaliu ale indicelui BET-FI. Acesta a avut la începutul acestei veri o reacție pozitivă foarte puternică la confluența de suporturi Fibonacci (și totodată linie de trend ascendent parte a unui canal de variație care datează încă dinainte de 2010) în zona de 24.000 – 24.500 de puncte. În față este, însă, o provocare mare, respectiv reperul de 28.500 de puncte, de asemenea, rezistență Fibonacci importantă.

Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani

O rezistență rămâne rezistență până când este ruptă, este un truism al traderilor din piețele financiare. Este rezerva pe care și-o ia și Rusu: „Perspectiva noastră pozitivă de ansamblu depinde în mare măsură de felul în care piața va răspunde la acest prag.” La testarea acestuia este posibil să vedem, cel puțin, reacții negative temporare.

Odată străpuns acest reper, sunt șanse mari ca indicele BET-FI să urce peste 28.500 de puncte și astfel să se încadreze într-un canal de recuperare care să ducă cotația inițial către zona de 35.000 de puncte și apoi chiar către reperele de 41.500-42.500 puncte, spune analistul de la Banca Transilvania. Dacă această din ultimă țintă ar fi atinsă, ar însemna ca acțiunile fondurilor închise listate la BVB să câștige în ansamblu aproximativ 50% peste reperele actuale. Ar fi lunga revenire dintr-o prăbușire agonizantă pentru investitori în 2007-2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif
bvb
bursa
dan rusu
banca transilvania