Indicii principali de la Bursa de Valori București și-au continuat raliul de început de an și se regăsesc în zona maximelor ultimelor 4 luni și jumătate. Cotațiile au rezistat bine la șocurile din mediul politic, iar scăderea intraday mai mică de un procent care a însoțit demisia fostului prim-ministru Mihai Tudose a fost recuperată imediat. Prin contrast, leul a manifestat slăbiciune și încheie săptămâna într-o zonă de minime în raport cu euro.
Ultima ședință de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost una de acalmie, cu oscilații mici la nivelul cotațiilor pe fondul unui rulaj al pieței de acțiuni de 47,62 milioane lei (10,22 milioane euro). Indicele compozit BET Plus s-a corectat cu 0,11%, iar indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,15% sub referință, la nivelul de 8.361,95 puncte. Este, însă, o valoare cu 1,12% peste închiderea de vinerea trecută.
Este o performanță remarcabilă a bursei locale în contextul în care aceasta s-a menținut pe o traiectorie pozitivă într-un răstimp în care s-a consumat o criză guvernamentală. Demisia primului ministru Mihai Tudose nu a creat panică, iar reacția negativă a fost scurtă, consumată în primele ore ale sesiunii de tranzacționare de marți, aceeași în care s-a consemnat și revenirea, așa cum se vede pe graficul atașat.
Desemnarea în persoana europarlamentarului Viorica Dăncilă pentru formarea unui nou guvern de către președintele Klaus Iohannis care a îndemnat la o rezoluție rapidă a crizei guvernamentale a lăsat loc recuperării cotațiilor. Mai degrabă suferință a fost în piața valutară, unde leul nu a revenit la fel și s-a menținut într-o zonă a minimului istoric față de moneda unică europeană de 4,66 lei pentru un euro, după puseul de depreciere de la căderea guvernului Tudose. Trendul multianual de slăbire a monedei naționale se menține intact și din punct de vedere tehnic evoluează pe coordonate tehnice destul de vine determinate, așa cum indică graficul de mai jos.
Dacă piața valutară indică ieșiri ale nerezidenților, pe bursă există interes aparent din partea investitorilor străini. Una dintre acțiunile tradițional preferată de aceștia, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a cunoscut o activitate de tranzacționare sporită la acest final de săptămână. După ce în sesiunea de ieri am consemnat volume record pe acest emitent în ultimii 7 ani, și astăzi a fost în atenția investitorilor, cu un rulaj cumulat de aproximativ 21 milioane de lei.
Titlurile BRD s-au aflat pe primul loc în piața reglementată, cu schimburi în valoare de 17,89 milioane lei, în timp ce pe piața deal s-a consumat o tranzacție specială cu 200.000 de acțiuni, de 2,74 milioane lei. Închiderea a fost pe segmentul regular la prețul de 13,70 lei/acțiune, similar cu referința de joi, la același preț efectuându-se și transferul de tip deal.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a depreciat cu 0,22%, până la prețul de 2,3150 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,89 milioane lei. În această săptămână, instituția de credit a anunțat că a achiziționat 39% din acțiunile Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova și unde va derula, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) o ofertă publică de preluare obligatorie. Interesul pentru cele 2 acțiuni bancare constituie un reper pentru interesul nerezidenților, în măsura în care acestea cumulează peste jumătate din structura indicelui MSCI pentru România.
„Roșu” pe segmentul energetic
După câteva sesiuni indecise în Europa, acum vântul a fost pozitiv: +0,78% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,39% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,58% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,15% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,41% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,90% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,41% pentru indicele PX de la Praga.
Din piața petrolului, semnalul a fost însă de vânzare. Cotația țițeiului Brent a coborât decisiv sub reperul de 69 dolari/baril, pe fondul știrilor că producătorii de petrol de șist ar urma să inunde piața cu noi cantități la prețurile actuale.
La București, indicele energetic BET-NG a avut un recul de 0,17%, în media pieței. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a avut al 2-lea rulaj al zilei, de 8,40 milioane lei, în ziua în care în piață prețul a atins un nou maxim al ultimilor 2 ani și jumătate de 35,10 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI 2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investițiiMișcarea de recuperare a titlurilor Electrica (EL) s-a accelerat în această săptămână. Pe volume echivalente cu 3,17 milioane lei, cotația a urcat și astăzi cu 0,17%, până la prețul de 11,90 lei/acțiune, nivel care este cu 13,11% peste minimul de la listare și până în prezent de 10,52 lei/acțiune, consemnat intraday în sesiunea de tranzacționare din 15 decembrie 2015.
Titlurile Transelectrica (TEL), care de asemenea au subperformat pieței în ultimele luni, s-au apreciat cu 4,80%, până la prețul de 26,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,93 milioane lei. Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat sever, cu 2,04%, până la prețul de 0,3120 lei/acțiune, pe transferuri 1,42 milioane lei.
Maxim post-criză pentru sectorul financiar
Pe segmentul fondurilor închise, care au raportat la începutul acestei săptămâni profituri cumulate de 1,70 miliarde lei, raliul a fost susținut și s-a menținut și în sesiunea de azi cu un avans de 0,56% al indicelui financiar BET-FI, până la un nou maxim post-criză de 42.600,21 de puncte.
Cel mai important emitent din component sa, Fondul Proprietatea (FP), a consemnat, pe tranzacții de 2,01 milioane lei, o creștere de 0,22%, până la nivelul de 0,9220 lei/acțiune, reper cu doar 1,39% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care Fondul o lansat-o joi pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii, operațiune de piață care se ridică la 1,12 miliarde lei (241,20 milioane euro) și a cărei perioadă de subscriere se încheie pe data de 23 februarie.
Trendul este accelerat ascendent pe titlurile celor 5 societăți de investiții financiare. Cea mai lchidă dintre acestea astăzi, cu tranzacții însumând aproximativ 947.000 de lei, a fost SIF Oltenia (SIF5), care au crescut cu 2,26%, până la prețul de 2,4850 lei/acțiune.