Având în vedere că ultima inspecție fiscală a scos la iveală contracte ale producătorului de cabluri Romcab cu entitățile afiliate de peste 50.000 de euro, nepublicate conform legislației pieței de capital pe portalul Bursei, ASF a solicitat raportarea acestora, aplicând în același timp amenzi pentru foștii președinți ai CA Zoltan Prosszer și Sebastian Vlădescu, ultimul dintre aceștia ocupând poziția de ministru de finanțe în anii 2005-2007 și 2009-2010 .
Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe în Guvernele Tăriceanu și Boc, a părăsit în urmă cu un an funcția de președinte al Consiliului de Administrație, vorbind atunci AICI cu Profit.ro despre situația Romcab.
Raportările financiare contradictorii ale companiei Romcab Târgu Mureș (MCAB) pentru anul 2016, în care la 9 luni afișa un profit net de 39,59 milioane lei, iar la finalul exercițiului indica o pierdere de 178,23 milioane lei, a stârnit suspiciuni în rândul acționarilor. „Vorbesc prea lejer despre zeci de milioane de euro”, declara pentru Profit.ro unul dintre aceștia după AGA de bilanț de anul trecut.
Probleme de raportări către bursă indică și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Nu mai puțin de 3 decizii de astăzi ale instituției invocă faptul că Romcab a omis să notifice piața, conform legii, asupra unor acte încheiate cu entități afiliate mai mari de 50.000 de euro. Este vorba de contracte de subînchiriere, închiriere utilaje, cesiune, fideiusiune și de consultanță.
Documentele au ieșit la iveală în Buletinul Procedurilor de Insolvență, ca urmare a inspecției fiscale a ANAF și ASF, și certifică faptul că nu au fost comunicate investitorilor.
Romcab se află în insolvență încă de aproape un an, după un scandal care a debutat cu ratarea plății unor bilete la ordin, iar din februarie 2017 acțiunile sale au fost suspendate de la tranzacționare de către ASF, după ce deja se prăbușiseră cu aproximativ 80% față de valorile de tranzacționare din toamna anului 2016.
Deciziile ASF indică aplicarea unor amenzi pentru foștii președinți ai Consiliului de Administrație Zoltan Prosszer și Sebastian Vlădescu, în cuantum de 15.000 de lei și, respectiv, 13.000 de lei. În cazul lui Prosszer, care era și acționar majoritar prin firma Sadalbari SRL, a fost aplicată majorarea de 50% la amenda de 10.000 de lei, omul de afaceri nefiind la prima abatere. În luna martie a anului trecut, acesta a fost amendat de Autoritate cu 7.000 de lei pentru raportări întârziate.
Nu este un aspect care să fi fost remediat de companie. Raportările la T1 și cea semestrială au fost publicate cu 5 luni și, respectiv 4 luni întârziere. Investitorii de la BVB contactați de Profit.ro sunt mai degrabă resemnați în ceea ce privește posiblității revenirii investiției lor și cred că la problemele acumulate doar creditorii mai pot recupera ceva. În raportarea de la 6 luni, compania indica existența unor capitaluri negative, activelor totale de 860,74 milioane lei, fiindu-le contrapuse datorii pe termen lung de 411,15 milioane lei și obligații pe termen scurt de 504,15 milioane lei.
Mesajul dinspre companie care este tot sub conducerea lui Prosszer, de data aceasta în calitate de administrator judiciar, este că relansarea este posibilă. În acest sens, Romcab a apelat la fondul de investiții LXM pentru a analiza situația companiei și a găsi investitori care să se implice în finanțarea pe mai departe a companiei.