Scumpirea energiei a diminuat cu o pătrime profitul Transelectrica. Cheltuieli cu impozitele de 3 ori mai mari, ca urmare a majorării taxei ANRE la 2%

Scumpirea energiei a diminuat cu o pătrime profitul Transelectrica. Cheltuieli cu impozitele de 3 ori mai mari, ca urmare a majorării taxei ANRE la 2%
scris 15 nov 2019

Profitul net al Transelectrica s-a redus cu 25% sau 24 de milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în pofida creșterii veniturilor cu 6%. Diminuarea profitului a rezultat, în principal, din creșterea costurilor cu achiziția de energie electrică compensarea pierderilor tehnice din rețea cu 22%, dar și a cheltuielilor cu personalul cu 16%, ale activității cu profit permis.

Astfel, Transelectrica a obținut în primele 3 trimestre un profit de 74 milioane lei, față de profitul de 98 milioane lei înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Transelectrica scăderea cu 8% a profitului înainte de plata impozitelor, dobânzilor, amortizării și deprecierii (EBITDA) obținut pe segmentul de activitate cu profit permis a fost cauzată de creșterea prețurilor medii de achiziție a energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în rețeaua de transport, care nu a putut fi compensată de majorarea veniturilor totale și a tarifului mediu pentru serviciul de transport.

Veniturile din transport și alte activități pe piața de energie au înregistrat o creștere de 5% pe fondul creșterii tarifului de transport realizat (+4%) și a creșterii cu 10,7 milioane lei a veniturilor din interconexiune.
“Contextul ianuarie-septembrie 2019 a fost unul dificil caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din rețea (CPT) semnificativ mai mari cu 22%, în condițiile în care nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic față de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,29% 9L 2019 față de 2,55% 9L 2018)”, susține Transelectrica.

În ceea ce privește segmentul activităților cu profit zero, Transelectrica a înregistrat o pierdere financiară temporară de 26 milioane lei, în creștere cu 12 milioane lei față de pierderea de 14 milioane lei înregistrată în primele trei trimestre ale anului trecut.

“În intervalul ianuarie - septembrie 2019, veniturile din serviciile de sistem tehnologice au fost mai mici comparativ cu cheltuielile privind achiziția serviciilor de sistem tehnologice realizate. Scăderea este determinată de diminuarea tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, dar și de majorarea cheltuielilor privind serviciile de sistem tehnologice în condițiile creșterii prețurilor de achiziție a acestor servicii pe piața concurențială, pentru rezerva secundară și rezerva terțiară rapidă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, susține Transelectrica.

În intervalul ianuarie – septembrie 2019, cantitatea totală de energie electrică tarifată de Transelectrica pentru serviciile prestate pe piața de energie electrică (41,29 TWh) a înregistrat o ușoară creștere de 0,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018 (diferența între cele două perioade fiind de -0,03 TWh).

Cheltuielile cu plata taxelor (taxa ANRE, impozit pe monopol natural, alte impozite si taxe locale) s-au majorat de aproape 3 ori, de la 4,4 milioane la 12,6 milioane lei, ca urmare în principal a majorării procentului din cifra de afaceri perceput de ANRE, de la 0,1% la 2%, potrivit controversatei OUG 114.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
profit
rezultate
creșteri salariale