Scăderea exporturilor cu produse petroliere prin Portul Constanța afectează Oil Terminal, care trece pe pierdere în S1. Tarifele vor fi majorate, putând repara rezultatul

Scăderea exporturilor cu produse petroliere prin Portul Constanța afectează Oil Terminal, care trece pe pierdere în S1. Tarifele vor fi majorate, putând repara rezultatul
scris 13 aug 2018

Oil Terminal a realizat în primul semestru o cifră de afaceri netă de 68,05 milioane lei, în scădere cu 11,29% față de cea de 76,71 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Este contextul în care compania a avut un rezultat brut negativ de aproximativ 310.000 de lei, față de 12,79 milioane lei la jumătatea anului trecut. Societatea își poate ameliora rezultatul în condițiile în care va opera în a 2-a parte a anului cu tarife majorate cu 8,5% în baza deciziei reglementatorului pieței de resurse minerale.

Primele 6 luni au fost cu activitate în scădere pentru Oil Terminal (OIL), societatea care operează terminalul petrolier din portul Constanța. Compania a raportat că a prestat servicii pentru o cantitate cu 318.000 de tone de hidrocarburi și produse chimice decât în primul semestru al anului trecut. În aceste condiții, veniturile din activitatea de bază a companiei s-au redus cu 11,44%, la 67,05 milioane lei, de la 75,71 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania explică pe segmente de piață de ce rulajul cu produse petroliere s-a redus la principalul port românesc la Marea Neagră. Astfel, majorarea accizei la motorină de la 1 ianuarie în paralel cu o creștere a cotațiilor în piețele internaționale a condus la o pierdere de piață a traderilor față de rafinăriile din România. La păcură, OMV Petrom a redus exporturile, iar la produse chimice s-a diminuat exportul de leșie (generat de scăderea drastică a cotațiilor internaționale și creșterea cererii interne), iar la metanol s-a redus cererea internă.

OMV Petrom și-a majorat cu 6% profitul la jumătatea anului în pofida reducerii producției și a reviziei Petrobrazi, dar și în contextul în care prețul internațional al petrolului a urcat cu circa 40% CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu 6% profitul la jumătatea anului în pofida reducerii producției și a reviziei Petrobrazi, dar și în contextul în care prețul internațional al petrolului a urcat cu circa 40%

Scăderea rulajului fizic din terminalul petrolier a condus la trecerea pe pierdere a companiei cu un rezultat net negativ de 1,07 milioane lei, comparativ cu profitul net de 11,42 milioane lei de la jumătatea anului trecut.

Pe bursă, în prima oră de tranzacționare, acțiunile Oil Terminal, societate controlată în proporție de 59,62% de statul român prin Ministerul Energiei, coborau cu 4,37%, până la prețul de 0,1620 lei/acțiune.

Compania a anunțat imediat după raportarea financiară semestrială că tarifele de prestații s-au majorat cu 8,5% începând cu jumătatea lunii august în baza unei decizii a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

La data de 30 iunie, activele totale ale Oil Terminal erau de 532,79 milioane lei, în declin cu 1,32% față de cele de 539,92 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au fost reduse marginal, cu 0,08%, la 84,46 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei