Asociația Participanților în Fondurile de Pensii susține că autoritățile de anchetă și reglementatorul pieței, ASF, nu ar fi furnizat până în prezent decât informații contradictorii cu privire la prezumtivul caz de fraudă de la BRD Pensii. Perpetuarea pentru o perioadă lungă a faptelor de delapidare în condițiile sustragerii controlului este ceva în măsură să alerteze viitorii pensionari.
Atunci când guvernele tutelate de fostul lider al majorității parlamentare Liviu Dragnea au dat târcoale activelor fondurilor de pensii în vederea unor amputări importante, Asociația Participanților în Fondurile de Pensii a intervenit în sprijinul Pilonului 2 și a reclamat pericolul desființării acestuia. Acum, în alt context, pune tunurile pe cazul prezumtivei fraude de la BRD Pensii.
Asociația susține că incertidudinea persistă și că autoritățile implicate - Poliție, ASF - nu ar fi venit cu clarificări. „Până în prezent nu este clar nici câte persoane sunt suspecte că au săvârșit fapte penale și, mai ales, nici cui aparțineau sumele de bani delapidate (mai precis, dacă ei aparțineau viitorilor pensionari, participanți în fondul administrat de BRD Pensii, sau doar BRD Pensii, ca administrator al fondului)”, spune ONG-ul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna mai, Profit.ro a anunțat că administratorii celor șapte fonduri de pensii private Pilon II ar putea, conform unui proiect de normă al Autorității de Supraveghere Financiară, să publice lunar structura detaliată a investițiilor, în prezent această raportare având loc trimestrial. Totuși, Asociația Participanților în Fondurile de Pensii reclamă opacitate din partea reglementatorului pieței față de măsurile întreprinse pentru a preveni apariția unui nou caz tip BRD Pensii, dar și cu privire la la situația celorlalte fonduri de pensii tip Pilon 2.
Aceasta consideră „că se impun clarificări urgente, din partea organelor de urmărire penală și a ASF, și solicită acestor autorități să vină în fața publicului, cât mai curând cu putință, cu o comunicare coerentă și detaliată”.
CITEȘTE ȘI Lightyear, platformă de tranzacționare ce rivalizează cu Robinhood, țintește România, împinsă și de magnatul Richard BransonFondurile de pensii nu sunt numai un mare finanțator al statului, deținând titluri de stat, dar sunt și cel mai important investitor pe Bursa de Valori București, cumulând pachete consistente la cele mai lichide acțiuni din structura indicelui principal. NN Pensii are și participații de 10% la emitenți de primă mărime și deja în piața de capital investitorii reclamă acapararea free-float-ului care lasă o lichiditate mică pentru acțiuni.
„Participanții în fondurile de pensii tip Pilon 2 au dreptul să afle acum cine le-a pus banii de pensie în pericol și ce măsuri se iau pentru a se preveni situații similare”, spune Asociația, care acum 4 ani l-a trimis cu mandat în grupul stakeholderilor de pe lângă reglementatorul european EIOPA pe avocatul Cătălin Oroviceanu. „Situația este prea gravă pentru a ne ascunde după jumătăți de măsură.”
CITEȘTE ȘI Fondul de pensii administrat NN de la Pilonul II taie din investițiile în acțiuni străine, dar include un plasament de aproape 50 milioane lei într-un fond de tranziție energetică lansat de o bancă franceză. Adio, Spania!Cel mai important caz de păgubire a investitorilor de pe bursă, Harinvest, a fost dezvăluit la finalul anului 2013.
Acum, cazul BRD Pensii atrage neliniști din partea viitorilor pensionari. „Riscul sistemic provocat de cele întâmplate la BRD Pensii nu dispare prin simplul fapt că acționarii BRD Pensii au acoperit sumele delapidate”, spune Asociația. „La fel, el nu dispare pentru simplul motiv că organele de urmărire penală întreprind măsurile legale. Este vorba de perpetuarea unor fapte de delapidare, pe o perioadă lungă, fără a fi fost descoperite nici de organele interne de control, nici de auditori, nici de ASF”, consideră organizația.
CITEȘTE ȘI Transgaz caută asigurător pentru sănătatea salariaților. Polița este estimată la aproape 7 milioane de euroONG-ul a afirmat la începutul acestui an că o eșalonare a plăților fondurilor de pensii către contributorii care au ajuns la finalul stagiului de cotizare nu poate fi făcută fără o consultare publică mai amplă. Acum lansează o nouă alertă față de sistemul la care cotizează milioane de români: „Trebuie să ne asigurăm acum că această situație nu există și la celelalte fonduri de pensii și că ea nici nu va apărea în viitor. ASF trebuie să tragă rapid concluziile din acest caz și să ia măsurile legislative și administrative necesare. Iar organele de urmărire penală trebuie să clarifice măcar de unde proveneau banii ce au făcut obiectul delapidării, dacă nu și să ne spună cine au fost vinovații și cum au putut ei să opereze fără a fi detectați pentru o perioadă atât de lungă de timp.”