O schimbare în abordarea procesului de autorizare a Contrapărții Centrale întârzie termenele angajate inițial, astfel că lansarea instrumentelor derivate ar urma să fie realizată în prima parte a anului viitor, după ce, anterior, Bursa de Valori București, care coordonează proiectul, estimase că acest lucru să se întâmple la sfârșitul anului 2022. Produsele derivate vor fi ale BVB și nu ale brokerilor.
Votată în Adunarea Generală a Acționarilor de la Bursa de Valori București de la începutul anului 2019, implementarea Contrapărții Centrale, condiție pentru existența unei piețe lichide a derivatelor, are o întârziere față de calendarele avansate inițial.
„Suntem gata cu dosarul și în faza în care va trebui să testăm și sistemele”, a declarat pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al operatorului de piață BVB, cel care conduce proiectul. Începe implementarea tehnică a sistemelor, iar acestea vor fi testate cu brokerii.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 aniÎn luna octombrie a anului trecut, directorul BVB declara pentru Profit.ro că dosarul va fi depus spre avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și că lansarea pieței derivatelor ar fi urmat să aibă loc în ultima parte din 2022. Acum devine, însă, limpede că nu vor nu vor exista instrumente derivate lichide la cota BVB mai devreme de 2023.
„Există o anumită întârziere față de termenele pe care le aminteam la începutul anului, dar asta din cauza unei schimbări de abordare în procesul de autorizare și implementare pe care am decis-o”, spune acum Tănase. Astfel, Bursa renunță la ideea ca procesele de autorizare și implementare să meargă în paralel, promotorii proeictului gândindu-se că este mai bine ca sistemele să fie deja instalate când depun dosarul spre avizare la ASF.
În acest sens, sistemul de clearing va fi testat până în toamnă. „Ne dorim ca în momentul în care facem aplicația să avem și o certificare a soluției tehnice”, spune șeful executiv de la BVB. El afirmase și în luna aprilie, la Profit Piața de Capital.forum, că cel mai probabil lansarea pieței derivatelor este pentru 2023, dar o confirmare precisă vine acum: primele instrumente programate a fi lansate, respectiv contractele futures pe inidici, acțiuni și energie, vor fi promovate în prima parte a anului viitor, după autorizarea Contrapărții Centrale.
CITEȘTE ȘI FOTO Idea Bank își părăsește propriile sedii. Noul proprietar Banca Transilvania o transformă într-o entitate online. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți„Produsele sunt ale operatorului de piață”, vine clarificarea de la Tănase. În prezent, la cota BVB sunt produse structurate promovate de Erste, Raiffeisen Centrobank și BRK Financial Group, dar acestea sunt puțin lichide și în majoritate populare sunt instrumentele derivate, care au activ suport în piețele financiare internaționale și nu de la BVB.
Tănase spune că existența derivatelor și în special vânzările în lipsă vor face mai eficientă poziționarea în cotații a market-makerilor, cu efect pozitiv asupra creșterii lichidității acțiunilor listate la cota BVB. Problematica împrumutului de acțiuni în vederea vânzărilor în lipsă a fost abordată într-o întâlnire de săptămâna trecută a reglementatorilor de la ASF cu o serie de stakeholderi ai pieței de capital. "Nu mai suntem într-o zonă de studiu de oportunitate; suntem într-o zonă de discuție tehnică deja cu autoritățile locale."
CITEȘTE ȘI TTS - 1 an de la listare. Creșterea traficului fluvial dinspre Ucraina aduce afaceri sporite. Concurență acerbă pentru personal calificat: E o catastrofă! Nu găsim macaragiu. Oamenii vor să muncească în condițiile lor și pe salariul doritSoluția tehnică în proiectul Contrapărții Centrale este oferită de Euronext Clearing, care asigură compensările pentru tranzacțiile bursiere din Italia și care în 2 ani va implementa sistemul și pentru 7 piețe europene operate de Euronext ca platformă de trading.
Din momentul în care se face aplicația oficială, va exista un termen de 6 luni de răspuns de la reglementatorul pieței, respectiv emiterea propriu-zisă a autorizării. Dosarul va fi avansat către ASF, care va face o evaluare a riscului și va prezenta propunerea în fața unui colegiu din care vor mai face parte membri din Banca Națională a României și ai reglementatorului european de resort ESMA, aceștia urmând să acorde un aviz pozitiv sau negativ.