Grupul Accession Capital Partners (ACP), care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri precum Euroins, Amethyst și Carpatina, a lansat un nou fond de investiții, specializat pe facilitarea de împrumuturi companiilor mijlocii din Europa Centrală și de Est, inclusiv pentru România. Fondul are, momentan, la dispoziție 90 de milioane de euro, vizând însă să ajungă la un capital de 150-200 de milioane de euro, și vrea să realizeze circa 20 -25 de tranzacții, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Noul fond de investiții, denumit ACP Credit, este condus de o echipă experimentată, care îl include pe Ciprian Nicolae, fost director al Citigroup în Londra și vicepreședinte al Deutsche Bank în New York și Londra.
Primul fond ridicat de ACP Credit a devenit funcțional de curând și are la dipoziție 90 de milioane de euro. Managerii mai au o perioadă de peste un an până la închiderea finală a fondului și speră să ajungă la un capital de 150-200 de milioane de euro. Planul lor este să realizeze 20-25 de tranzacții care pot acoperi toată Europa Centrală, inclusiv România, țările baltice și țările din bazinul adriatic.
„Vizăm firme care să fie profitabile, cu un nivel al veniturilor cuprins între 10 și 50 milioane euro și o EBITDA de peste 2 milioane de euro. Finanțările noastre sunt, în general, în euro. Preferăm sectoarele de sănătate, grija față de animalele de companie, alimentar, educația privată, business services, economia circulară, logistică și servicii logistice.
Ne uităm la firme care au un produs unic, apreciat de clienți, și care au nevoie de capital pentru a-și crește afacerea. Vom acorda împrumuturi cuprinse între 4 ani și maxim 7 ani. Cel mai adesea, vor fi împrumuturi pe 5 ani“, a declarat, pentru Profit.ro, Ciprian Nicolae, managing partner al ACP Credit.
Ciprian Nicolae, managing partner ACP Credit
El mai spune că strategia fondului nu este aceea de a intra în acționariatul firmelor pe care le finanțează, dar „ne dorim să facem parte din consiliile lor de administrație. Avem și un risc mai redus de tip senior, care se reflectă într-un cost, per total, semnificativ mai redus al nostru față de cel al fondurilor de tip private equity sau mezzanine“.
Compania vizează un randament sub cel practicat de fondurile de private equity, în jurul a 10%, plus-minus 3%, în funcție de riscul fiecărei tranzacții.
ACP Credit este înregistrată în Luxemburg și are sediul central în Polonia. Investitorii în acest fond sunt, pe de o parte, instituțiile financiare internaționale, de genul Fondului European de Investiții, și, pe de altă parte, investitorii instituționali privați, de genul grupurilor financiare bancare, de asigurări, de pensii și birouri de familie. Ciprian Nicolae spune că sunt grupuri europene, cu expunere pe Europa Centrală și de Est, care înțeleg regiunea.
ACP Credit intră în competiție cu compania poloneză Credit Value Investments (CVI), a cărei dezvoltare regională a fost coordonată tot de Ciprian Nicolae.
Grupul ACP, bazat în Viena, este prezent în regiune de 20 de ani și în România din 2007. Este printre primele fonduri de strategii multiple din regiune, în contextul în care piața este dominată de fondurile de tip private equity.
În România, ACP a furnizat capital de extindere companiei Amethyst pentru dezvoltarea unei rețele de 20 de centre de radioterapie, a asistat Carpatina în achiziția Herculane Water și a finanțat dezvoltarea fabricii Pet Star Holding din Slobozia, cel mai mare producător de preforme PET din zona Balcanilor. Fondul de investiții sprijină financiar și expansiunea companiei de asigurări Euroins din Bulgaria.
Grupul a investit, prin 4 fonduri, peste 800 de milioane de euro în 57 de afaceri din Europa Centrală și de Est.